Σ. Αναστασόπουλος: «Όφειλε ο κ. Τσώνης την όποια πρόταση του για το προσφυγικό να τη θέσει σε διαβούλευση με την τοπική κοινωνία»

Κατηγορεί τον Δήμαρχο Μεσσήνης πως γνώριζε πολύ καλά το θέμα από αρχές Μαρτίου, υπήρξε δε σχετική αλληλογραφία, μέχρι και έγγραφο του Δήμου με το οποίο διέθετε συγκεκριμένα ακίνητα για φιλοξενία προσφύγων, χωρίς να τηρηθεί καμία απολύτως διαδικασία.

Όφειλε ο κ. Τσώνης την όποια πρότασή του να τη θέσει σε διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και τέλος να την καταθέσει στο δημοτικό συμβούλιο για να λάβει σχετική απόφαση και όχι να υποδεικνύει γραπτώς συγκεκριμένες εκτάσεις για φιλοξενία προσφύγων.» Αυτό τονίζει σε δήλωση του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος για το προσφυγικό.

Ο κ. Αναστασόπουλος αναφέρει:

«Ως επικεφαλής δημοτικής παράταξης έχω υποχρέωση, συνέχεια των δηλώσεων του δημάρχου Μεσσήνης κ. Τσώνη, περί ανικανότητας της μείζονος αντιπολίτευσης (εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» της Πέμπτης 28/7/16, σελίδα 5), να παραθέσω τα γεγονότα ως έχουν, ώστε οι πάντες να γνωρίζουν το θέμα περί προσφυγικού στη Μεσσήνη.

Στο δημοτικό συμβούλιο την Παρασκευή 22/7/16, όπου απουσίαζε ο δήμαρχος και αναβλήθηκε λόγω μη λειτουργίας του συστήματος μαγνητοφώνησης, η παράταξή μας αλλά και οι ελάσσονες μειοψηφίες ζητήσαμε από τον πρόεδρο του σώματος να επαναληφθεί η διακοπείσα συνεδρίαση την Τρίτη 26/7/16 στις 6:00 το απόγευμα, συζητώντας και το θέμα της διάθεσης χώρου για τη φιλοξενία προσφύγων.

Την Τρίτη 26/7/16 και ώρα 3:00 μ.μ., μας εστάλει πρόσκληση για έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για την ίδια μέρα στις 7:00 μ.μ., με μοναδικό θέμα το προσφυγικό και στόχο να σταλεί το μήνυμα ότι η πρωτοβουλία της έκτακτης συνεδρίασης είναι της δημοτικής αρχής.

Τα γεγονότα όπως παρουσιάστηκαν από τον ίδιο το Δήμαρχο δείχνουν ότι γνώριζε πολύ καλά το θέμα από αρχές Μαρτίου, υπήρξε δε σχετική αλληλογραφία, μέχρι και έγγραφο του Δήμου με το οποίο διέθετε συγκεκριμένα ακίνητα για φιλοξενία προσφύγων, χωρίς να τηρηθεί καμία απολύτων διαδικασία.

Όφειλε ο κ. Τσώνης την όποια πρότασή του να τη θέσει σε διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και τέλος να την καταθέσει στο δημοτικό συμβούλιο για να λάβει σχετική απόφαση και όχι να υποδεικνύει γραπτώς συγκεκριμένες εκτάσεις για φιλοξενία προσφύγων.»

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Αναστασόπουλος παραθέτει τη εισήγηση του προς το Δημοτικό συμβούλιο:

«Ποιόν ρωτήσατε κ. Τσώνη και σεις προσωπικά προσκαλέσατε πρόσφυγες στη Μεσσήνη;

Έχει πάρει απόφαση η Δημοτική Κοινότητα Μεσσήνης γι’ αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα;

Προφανώς όχι.

Γιατί δεν φέρατε το πολύ σημαντικό αυτό θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, να συζητηθεί και να λάβει το κυρίαρχο αυτό όργανο του Δήμου σχετική απόφαση;

Στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 14/6/2016, δεσμευτήκατε ότι θα τοποθετηθείτε δημόσια σε 5 με 10 ημέρες και ότι θα φέρετε το ζήτημα στο επόμενο Συμβούλιο για συζήτηση, όμως αυτό δεν έγινε ποτέ.

Σας θυμίζω κ. Τσώνη και αν ακόμη δεν το ξέρετε, προφανώς έχετε μάθει ότι οι παραχωρήσεις χώρων απαιτούν απόφαση αρμοδίου οργάνου που είναι το Δημοτικό Συμβούλιο. Άλλωστε και σήμερα το συμβούλιό μας θα αποφασίσει για παραχωρήσεις ακόμα και της πλατείας ενός χωριού στον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο για να κάνει το πανηγύρι του χωριού, λαμβάνοντας τη σχετική απόφαση.

Αφού λοιπόν παρακάμψατε, υποτιμήσατε και αγνοήσατε τα θεσμικά όργανα του δήμου, ερωτώ μήπως συζητήσατε με την τοπική κοινωνία;

Προφανώς ούτε αυτό έχετε κάνει.

Μήπως διαβουλευτήκατε με κάποιους εν κρυπτώ; , χωρίς όλοι εμείς οι υπόλοιποι να γνωρίζουμε κάτι σχετικό.

Τα μηνύματα που παίρνω από πολλούς κατοίκους της Μεσσήνης και όχι μόνο είναι ότι δεν ρωτήσατε κανέναν, ούτε την τοπική κοινωνία η οποία τώρα είναι ανάστατη, ούτε κανένα θεσμικό όργανο που έχει αυτή την αρμοδιότητα συγκαλέσατε.

Συνειδητά ενεργήσατε, αγνοήσατε τους πάντες και με μια ανεξήγητη βιασύνη, προσκαλέσατε τους πρόσφυγες στη Μεσσήνη.

Το κακό είναι ότι τους προσκαλέσατε, κύριε δήμαρχε, σε ένα κτήμα 12,5 στρεμμάτων, στο βάλτο της Μεσσήνης, χωρίς καμία υποδομή, το οποίο απέχει 15 λεπτά με τα πόδια από το κέντρο της Μεσσήνης και βρίσκεται στην αρχή της προσγείωσης των αεροσκαφών του Αεροδρομίου της Καλαμάτας.

Έτσι η πρώτη εικόνα των τουριστών που θα αποβιβάζονται στο αεροδρόμιο θα είναι ένας καταυλισμός προσφύγων σε σκηνές.

Εξηγήστε μου κ. Τσώνη γιατί το κάνατε αυτό;

Γιατί μόνο εσείς από όλους του δημάρχους της Πελοποννήσου;

Γιατί τρέξατε και πήρατε αυτή την προσωπική πρωτοβουλία, χωρίς να υπολογίσετε τη ζημιά που θα γίνει στον τόπο, πρώτα απ΄όλα στον τουρισμό, όχι μόνο της Μεσσήνης αλλά και της Μεσσηνίας ολόκληρης. Άλλωστε και σεις ο ίδιος είχατε δηλώσει ακυρώσεις σε ξενοδοχεία του Δήμου και επιζήμιες καταστάσεις στις προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης, μόλις είχατε δει τα πρώτα δημοσιεύματα για αυτό το θέμα.

Δεν υπολογίσατε ακόμα τη φοβερή ανασφάλεια που θα αισθάνονται αλλά και θα βιώνουν οι συμπολίτες μας όταν προστεθούν επί πλέον θέματα σε μια ούτως ή άλλως επιβαρυμένη περιοχή σε ζητήματα ανασφάλειας.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να διευκρινίσω ότι και η δική μας παράταξη συμμερίζεται απόλυτα το προσφυγικό πρόβλημα της πατρίδας μας και ασφαλώς πρέπει να συμβάλλουμε και εμείς ως δήμος στην επίλυσή του.

Πρέπει όμως να δεχτούμε το βάρος αυτό που μας αναλογεί και όχι να σηκώσουμε και τα βάρη των άλλων. Άλλωστε έχουμε επιχειρήματα πολλά και ένα εξ αυτών είναι η αυξημένη παραβατικότητα στην περιοχή μας, που η ίδια η πολιτεία έπρεπε να το αξιολογήσει και να μην πιέζει για φιλοξενία προσφύγων στο Δήμο Μεσσήνης.

Ένα άλλο επίσης σοβαρό θέμα είναι ότι το εν λόγω κτήμα των 12,5 στρεμμάτων στην Μακαρία, που δεν έχει καμία υποδομή, είναι απλά ένα χωράφι και βρίσκεται πολύ κοντά στο αεροδρόμιο και στη Μεσσήνη.

Η πρόταση της Δημοτικής Ένωσης Μεσσήνης είναι:

Α)Να παγώσουν άμεσα όλες οι διαδικασίες .

Β) Όταν υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο από την πολιτεία να εξεταστεί πάλι το θέμα.»

Η στάση της παράταξής μας για το σοβαρό αυτό ζήτημα ήταν υπεύθυνη και συνετή.

Η προσωπική πρόσκληση των προσφύγων στη Μεσσήνη από τον κ. Τσώνη και η άρνηση της τοπικής κοινωνίας αλλά και της πλειοψηφίας του σώματος του δημοτικού συμβουλίου να δεχθεί τετελεσμένα γεγονότα, έκαναν τον κ. Τσώνη να χάσει την ψυχραιμία του για άλλη μια φορά και να καταφύγει στην προσφιλή του τακτική των ύβρεων, έφτασε δε στο σημείο να χαρακτηρίσει μια παράταξη ανίκανη. Όλοι γνωρίζουμε ότι μέχρι τώρα δεν έχει διαχειριστεί τίποτα καινούργιο, παρά μόνο αυτά που του αφήσαμε.

Προτείνουμε λοιπόν να αφήσει τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς και να δουλέψει για το δήμο, φροντίζοντας να κάνει πράξη την καθολική βούληση των δημοτών και των αιρετών και να μην φανούν πρόσφυγες στη Μεσσήνη.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δημήτρης Πτωχός: Aπολογισμός του πρώτου τριμήνου της θητείας του

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, παρουσία του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη...

Δημήτρης Πτωχός: «Το προσεχές χρονικό διάστημα θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε σε όλους τους πολίτες της Πελοποννήσου το πενταετές στρατηγικό σχέδιο»

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, παρουσία του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη με ευθύνη τα αντικείμενα Συντονισμού-Οικονομικών-Προγραμματισμού, Χρήστου Λαμπρόπουλου και του Εκτελεστικού Γραμματέα, Γιώργου Σπίνου, προχώρησε σε συνάντηση με τους δημοσιογράφους των Μέσων Ενημέρωσης της Πελοποννήσου, την Πέμπτη 28 Μαρτίου, στην Τρίπολη, στην οποία έκανε τον απολογισμό του πρώτου τριμήνου της θητείας του, απάντησε σε ερωτήσεις για όλα

Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης: Θεματικές ξεναγήσεις με τίτλο «Κύπρος το θαύμα του Ελληνισμού»

Το Πολεμικό Μουσείο/Παράρτημα Τρίπολης, σε συνεργασία με τη φιλόλογο...
Μετάβαση στο περιεχόμενο