Οι αυξήσεις στο νερό οξύνουν την αντιπαράθεση στο δήμο Μεσσήνης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οξύνει την αντιπαράθεση στο δήμο Μεσσήνης η απόφαση της ΔΕΥΑΜ για αυξήσεις στα τέλη ύδρευσης.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Στάθης Αναστασόπουλος σε δήλωση του εξέφρασε την διαφωνία του για την συγκεκριμένη απόφαση και κάλεσε τον δήμαρχο Μεσσήνης Γιώργο Τσώνη να αποσύρει την σχεδιαζόμενη αύξηση στο νερό, δεδομένου όπως τόνισε οι αποδέκτες του λογαριασμού συνήθως είναι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, αγρότες, κτηνοτρόφοι και μικροεισοδηματίες γενικά, που θα επιβαρυνθούν σε βαθμό που δεν αντέχει η τσέπη τους.

Ο κ. Αναστασόπουλος κατήγγειλε τον δήμαρχο ότι για σοβαρά θέματα του δήμου κάνει συσκέψεις με παράγοντα που δεν έχει ρόλο κάνοντας λόγο για μυστικοσυμβούλους .

Όσο για τις κατηγορίες ότι άφησε καμένη γη ο κ. Αναστασόπουλος επισήμανε ότι τα ταμειακά υπόλοιπα την 01/01/2015, ήταν 3.870.000 Ευρώ.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Αναστασόπουλου έχει ως εξής:

«Από την θέση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και διανύοντας ήδη τον πέμπτο μήνα από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής στο Δήμο Μεσσήνης, αποφάσισα δια του τύπου να τοποθετηθώ για τα δημοτικά δρώμενα, όπως η γνώση και εμπειρία, η δική μου και των συνεργατών μου επιδεικνύει κι επιτάσσει .

Σαφώς η θέση μας δεν είναι η κοινότυπα αντιπολιτευτική αλλά αυτή που επιβάλλει η βούληση του υπόλοιπου σχεδόν 50% των δημοτών που μας έχουν επιλέξει, και βεβαίως γνώμονας μας παραμένει το κοινό καλό. Αυτό άλλωστε φαίνεται από το γεγονός ότι εμείς ως δημοτική παράταξη σεβόμενοι τη λειτουργία των θεσμών και την αναγκαιότητα λήψης συλλογικών αποφάσεων, στηρίξαμε έως τώρα το σύνολο σχεδόν των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων του Δήμου (δημοτικό συμβούλιο, οικονομική επιτροπή, επιτροπή ποιότητας ζωής, λοιπές επιτροπές) και πως όχι αφού πολλές από αυτές τις αποφάσεις αφορούν την υλοποίηση και συνέχιση δικών μας έργων και σχεδιασμών, για τα οποία έχουμε δουλέψει και έχουμε οραματιστεί.

Κλείνοντας τον 5ο μήνα, από την ανάληψη της νέας δημοτικής αρχής, αναγκαζόμαστε να προχωρήσουμε σε μια συνέντευξη τύπου, καθώς καταγράφονται στην επικαιρότητα εξελίξεις, οι οποίες σχετίζονται με το πορτοφόλι των δημοτών μας και τις τεράστιες ελλείψεις σε θέματα καθημερινότητας.

Αρχικά θα αναφερθώ στη σχεδιαζόμενη, από την πλευρά της δημοτικής αρχής, αύξηση των τελών ύδρευσης, η οποία έχει ήδη ψηφιστεί από τους δημοτικούς συμβούλους του κ. Τσώνη, στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΜ. Και όπως φαίνεται από την απόφαση οι επιβαρύνσεις που θα προκύψουν στον οικογενειακό προϋπολογισμό των δημοτών, θα είναι αυξημένες μέχρι και 100%.

Εμείς, και το λέμε ξεκάθαρα, διαφωνούμε κάθετα με αυτές τις τεράστιες και δυσβάσταχτες αυξήσεις, οι οποίες έρχονται σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία λόγο της κρίσης και της φορολογικής καταιγίδας που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Πιστεύω ότι οι δήμοι, τουλάχιστον, είναι υποχρεωμένοι σε αυτή την δύσκολη στιγμή να δείξουν το ανθρώπινό τους πρόσωπο, και να στηρίξουν τους δημότες τους.

Και πραγματικά λυπάμαι που η δημοτική αρχή του κ. Τσώνη, ετοιμάζεται να κάνει ακριβώς το αντίθετο.

Εμείς, συμμεριζόμενοι την δύσκολη οικονομική κατάσταση των δημοτών μας και την αδικία που ετοιμάζουν κάποιοι να τελεστεί σε βάρους τους, θα αγωνιστούμε προκειμένου να μην ολοκληρωθεί ο εν λόγω σχεδιασμός. Και ξεκινάμε, με κάλεσμα σε όλους τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα, όπου και θα τους ενημερώσουμε αναλυτικά, για το ύψος της αύξησης σε κάθε περιοχή. Μέχρι τότε ευελπιστώ ο κ. Τσώνης, να δει με μεγαλύτερη σοβαρότητα το ζήτημα και να θυμηθεί όλα όσα έλεγε στο παρελθόν σχετικά με το κόστος του νερού, έχοντας μάλιστα και συγκεκριμένες προτάσεις για χρήση φωτοβολταϊκών στα αντλιοστάσια. Πάντως μου δημιουργείται μια μεγάλη απορία. Τι συνετέλεσε στην αλλαγή της άποψης του κ. Τσώνη σχετικά με την τιμολόγηση του νερού; Μήπως παρεμβάσεις των μυστικοσυμβούλων του;

Με την ευκαιρία πάντως, και μιας και αναφέρθηκα στα λεγόμενα του κ. Τσώνη, θα ήθελα να τονίσω ότι τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά, τα όσα λέει ο κ. Τσώνης δεν σχετίζονται με την πραγματικότητα. Και δυστυχώς πολλές φορές δεν αγγίζουν καν τα όρια της αλήθειας. Το 5μηνο μάλιστα που έχει αναλάβει, διασπείρει διάφορα ψεύδη σε σχέση με τα χρήματα που είχε στο ταμείο του ο δήμος την 01/01/2015, καθώς και με τα γενικότερα έσοδα που έχει ο δήμος. Σχετικά με τα ταμειακά υπόλοιπα την 01/01/2015, έχει πάρει την απάντηση από τον «δικό του» αντιδήμαρχο κ. Καρύδη, ο οποίος και στην οικονομική επιτροπή και στο Δημοτικό Συμβούλιο έχει αναφέρει ότι αυτά είναι 3.870.000 Ευρώ. Ενώ σχετικά με τα λοιπά έσοδα, ενημερώνω ότι , πέραν των ανταποδοτικών για ύδρευση , καθαριότητα και φωτισμό, ο δήμος έχει επιπλέον έσοδα από το πανηγύρι της Μεσσήνης, την ενοικίαση κοινόχρηστων χώρων και παραλιών.

Πραγματικά, δεν θέλω να σχολιάσω ήδη γνωστά οικονομικά δεδομένα, αλλά αντιλαμβάνομαι ότι χρησιμοποιεί την συνηθισμένη πρακτική της «καμένης γης», ώστε να δικαιολογήσει από την μια την ανικανότητα της δικής του δημοτικής αρχής και να επιβάλει ταυτόχρονα την εύκολη λύση της αύξησης των τελών.

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, διαφωνούμε κάθετα με την απόφαση που έχει ήδη πάρει το συμβούλιο της ΔΕΥΑΜ, περί αυξήσεων. Και καλώ τον κ. Τσώνη να αποσύρει την σχεδιαζόμενη αύξηση στο νερό, δεδομένου ότι οι αποδέκτες του λογαριασμού συνήθως είναι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, αγρότες, κτηνοτρόφοι και μικροεισοδηματίες γενικά, που θα επιβαρυνθούν σε βαθμό που δεν αντέχει η τσέπη τους.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Η συναίνεση για ότι αφορά το συμφέρον του Δήμου Μεσσήνης δεν αναιρεί την υποχρέωση μας να αντιτασσόμαστε στην απραξία και μη λύση υφιστάμενων προβλημάτων που αφορούν την καθημερινότητα του δημότη, πράγμα που κάθε φορά επισημαίνουμε εντός του δημοτικού συμβουλίου, που είναι το ανώτερο συλλογικό όργανο λειτουργίας ενός δήμου.

Σε αυτή την αρχή μας στηρίζεται και η επιμονή μας για την αναγκαιότητα ευπρεπισμού των τοπικών κοινοτήτων και της δημοτικής κοινότητας Μεσσήνης, που δυστυχώς από το Πάσχα παραμένει ανικανοποίητη ανάγκη του κόσμου,που αφουγκραζόμαστε, και ανεκπλήρωτη υπόσχεση της δημοτικής αρχής, από την οποία υπήρχε η δέσμευση ότι όλα θα τακτοποιηθούν στην ώρα τους. Πέρα από ελάχιστες παρεμβάσεις, ακόμα αναμένουμε.Συντήρηση της αγροτικής και δημοτικής οδοποιίας, καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων, επισκευές των υποδομών είναι τα απλά,τα καθημερινά, τα αυτονόητα, αλλά προφανώς φαντάζουν ξένα, μακρινά, δύσκολα, άπιαστα.

ΕΡΓΑ

Ως δημοτική παράταξη δεν είμαστε καθόλου ικανοποιημένοι από το ρυθμό που εξελίσσονται τα ήδη δρομολογημένα από εμάς έργα.

Για τα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ αλλά και τα λοιπά έργα που ήδη υλοποιούνται, όπως:

υδρεύσεις (ύδρευση από τις πηγές Αγίου Παύλου της Μεσσήνης και Περιχώρων συνολικού Π/Υ 7,3 εκ. ευρώ) (ενίσχυση υδρευτικών αναγκών Αρσινόης, Αχλαδοχωρίου και Μαγγανιακού),

αποχετεύσεις (Αβραμιού & Λευκοχώρας, Π/Υ 2,6 εκ. ευρώ),

οδοποιίες (Δροσιά – Κουρτάκι – Βλάση – Αγιοι Απόστολοι, Βελίκα- Νεοχώρι, Βαλύρα – Ι. Μονή Βουλκάνου, Κακοπέτρι – Ι.Μονή Βουλκάνου, Αβραμιού – Δρακονέρι, Πελεκανάδα – Μηλιώτη, ασφαλτοστρώσεις στις ΤΚ Βλάση και Κουρτάκι συνολικούΠ/Υ 7 εκ ευρώ),

μελέτη και έργο αποχέτευση & βιολογικός καθαρισμός Πεταλιδίου Π/Υ 17,8 εκ ευρώ,

μελέτη αποχέτευσης και βιολογικού Αίπειας, Π/Υ 470 χιλ. ευρώ

Για όλα τα παραπάνω έργα και μελέτες προτιμώ να μην αναφερθώ με λεπτομέρειες, το μόνο που θέλω να υπογραμμίσω είναι ότι ο ρυθμός εξέλιξής τους είναιεξαιρετικά αργός.

Πρόγραμμα Leader

Με μεγάλη καθυστέρηση εξελίσσονται τα έργα του προγράμματος Leader, όπως το δημοπρατημένο έργο της κατασκευής πεζοδρομίου στους Χράνους με Π/Υ 253.000 €, ενώ είναι υπό δημοπράτησητα έργα δημιουργίας χώρων πολιτισμού του Καλαμακίου και γυμνασίου Λογγά, συνολικού Π/Υ 100.000 €.

Ακόμα δεν έχουν δρομολογηθεί για δημοπράτηση ορισμένα από τα ενταγμένα στο πρόγραμμα, ενώ ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά με δεδομένο ότι το πρόγραμμα, με αυτά που μέχρι τώρα γνωρίζουμε, κλείνει οριστικά 31/12/2015.

Τα έργα αυτά είναι:

«Δημοτικό σχολείο Καρτερολίου, Χώρος Πολλαπλών Δραστηριοτήτων – Ανάδειξη Κληρονομιάς» με προϋπολογισμό 150.000,00 €, με προέγκριση δημοπράτησης από 15/12/2014.

«Ανακαίνιση δημοτικού κτιρίου στην Τ.Κ. Αδριανής για δημιουργία χώρου πολιτιστικών δραστηριοτήτων»με προϋπολογισμό 200.000,00 €

«Ενίσχυση Δημοτικής Φιλαρμονικής και Χορευτικού Ομίλου Μεσσήνης με προμήθεια Μουσικών Οργάνων και Στολών»με προϋπολογισμό27.299,54 €

«Δράσεις προβολής & προώθησης συγκριτικών πλεονεκτημάτων περιοχών δήμου Μεσσήνης»με προϋπολογισμό 25.000,00 €

Έργα ανάπτυξης αγροτικού χώρου (πρώην ΟΠΑΑΧ)

Μεγάλη είναι επίσης η αναγκαιότητα προώθησης των φακέλων χρηματοδότησης που καταθέσαμε, τέλος του 2014, στο πρόγραμμα Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013, μετά από ομόφωνες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου για τα εξής έργα:

«Εγγειοβελτιωτικές υποδομές τ.κ. Τρικόρφου» με προϋπολογισμό: 613.000,00 €

«Βελτίωση προσβασιμότητας αγροτικών οδών Τ.Κ. Χαραυγής, Μάνεσι, ΑνδρούσαςδήμουΜεσσήνης», με προϋπολογισμό : 615.000,00 €

«Ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων τοπικής κοινότητας Διοδίων, δήμου Μεσσήνης», με προϋπολογισμό : 178.580,50 €

«Ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων τ.κ. Βαλύρας δήμου Μεσσήνης», με προϋπολογισμό : 494.000,00 €

Ειδικότερα για το έργο των εγγειοβελτιωτικών υποδομών του Τρικόρφου, το οποίο είναι καθόλα έτοιμο προς ένταξη εδώ και πολύ καιρό, θα πρέπει άμεσα να δρομολογηθεί η ένταξή του.

Ενημερώνω επίσης ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών στο Πολυλίμνιο, είχαμε δημοπρατήσει και αναδείξει ανάδοχο για την κατασκευή του αναψυκτηρίου στην είσοδο του χώρου. Παρόλο που κατ΄ επανάληψη έχουμε θέσει το θέμα της επίσπευσης των διαδικασιών στο δημοτικό συμβούλιο, φαίνεται ότι χάνεται και η φετινή καλοκαιρινή περίοδος με αποτέλεσμα για άλλη μια χρονιά να δυσφημείται η πανέμορφη αυτή περιοχή, μοναδικού κάλλους .

Ας θυμήσω στη νέα δημοτική αρχή ότι είναι προτιμότερο να αξιοποιήσουμε ολοκληρωμένες μελέτες που εκπονήσαμε ως προηγούμενη δημοτική αρχή διεκδικώντας χρηματοδοτικά προγράμματα για την ένταξή τους, όπως:

Αγορά αγροτών Μεσσήνης, Π/Υ 1.200.000 €, στην Πανηγυρίστρα Μεσσήνης.

Ανάπλαση του ιστορικού κέντρου πόλης Μεσσήνης, Π/Υ 2.000.000 €

Κατασκευή του ποδηλατοδρόμουΜεσσήνης – Πάμισος – παραλία Μπούκας – Μεσσήνη, Π/Υ 2.700.000 €

ΠΑΜΙΣΟΣ

Απεναντίας ο κ. Τσώνης προτιμά την προσφιλή του προεκλογική πρακτική του εντυπωσιασμού και της υποσχεσιολογίας. Έτσι προβαίνει, παρουσία του Δ/ντή Εγγειοβελτιωτικών έργων του Υπουργείου Υποδομών, σε εξαγγελίες για την αξιοποίηση του Παμίσου με προϋπολογισμούς της τάξης των 30 εκ. ευρώ, που απαιτούν περίπου δύο θητείες για να ωριμάσουν μελετητικά.

Εξαγγελίες χωρίς χρονοδιάγραμμα, χωρίς μελέτες και βέβαια δεν έχω καμία αντίρρηση να ονειρευόμαστε αρκεί τα όνειρα να μην είναι απατηλά.

Συγκεκριμένα να σας ενημερώσω ότι ο ποταμός Πάμισος έχει μελετηθεί από το 1995, από το Υπουργείο ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. με μελέτες διευθέτησης και αντιπλημμυρικής θωράκισης.

Αξιοποιώντας αυτές, το 2009 η Νομαρχία εκπόνησε τη μελέτη : «Παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας ποταμού Παμίσου από Βαλύρα έως εκβολές και ευρύτερης περιοχής» με προϋπολογισμό 1.100.000, εντάχθηκε το έργο προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μέσω του Ειδικού ταμείου αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών (ΕΤΑΕΑ).

Οι εργασίες που προτάθηκαν, σε απόλυτη συμβατότητα με τη μελέτη του ΥΠΕΧΩΔΕ, αφορούν παρεμβάσεις από το φράγμα του Αρι έως τις εκβολές και συγκεκριμένα την κατασκευή αναχωμάτων, την τοποθέτηση συρματοκιβωτίων, την διαπλάτυνση της κοίτης του ποταμού, τον καθαρισμό τάφρων απορροής, τον καθαρισμό των πρανών με την κοπή και απομάκρυνση της βλάστησης. Απώτερος στόχος η αύξηση της διοχετευτικότητας του παμίσου και η αντιπλημμυρική προστασία των πεδινών εκτάσεων.

Απαιτείται επιμονή απο την δημοτική άρχη και συνεργασία με την Περιφέρεια προκειμένου να υλοποιηθεί επιτέλους το πολύ σημαντικό αυτό έργο για την περιοχή από Βαλύρα έως τις εκβολές του ποταμού.

Επιπλέον ως δημοτική αρχή εκπονήσαμε και την υδραυλική μελέτη για την οριοθέτηση και την προστασία του Κουλτουκίου σε συνδυασμό με την πολεοδόμηση της περιοχής Β κατοικίας στη Μπούκα.

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΡΙΟΔΟΥ

Τελειώνοντας με τα έργα να αναφερθώ και στο σημαντικό έργο για την αξιοποίηση του αεροδρομίου της Τριόδου, το οποίο εμφανίζεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου ότι διαθέτει τη δυνατότητα ανάπτυξης δράσεων χερσαίου μηχανοκίνητου αθλητισμού και προώθησης αγροτικών προϊόντων.

Θυμίζω ότι σε αυτή την κατεύθυνση εμείς εκπονήσαμε το Master Plan για την αξιοποίηση του αεροδρομίου, με στόχο όχι μόνο τον μηχανοκίνητο αθλητισμό τύπου Dragster, αλλά και τη δημιουργία κυκλικής πίστας (αυτοκίνητα – μηχανές), σε συνδυασμό με εγκαταστάσεις προώθησης των τοπικών αγροτικών προϊόντων.

Επίσης έγιναν ενέργειες τροποποίησης των όρων του παραχωρητηρίου που δυστυχώς, λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών, ξοδέψαμε περίπου 2,5 έτη, ώστε να είναι δυνατή η ένταξη των απαιτούμενων έργων στο ΕΣΠΑ. Με το παραχωρητήριο αυτό μισθώθηκε η έκταση στο δήμο για 25 έτη με δυνατότητα παράτασης και με χαμηλό μίσθωμα σε σχέση με το προηγούμενο.

Η δημοτική αρχή θα πρέπει να δρομολογήσει άμεσα ενέργειες για την υλοποίηση των απαραίτητων έργων είτε με ένταξή τους στο ΕΣΠΑ και λειτουργία του χώρου από την ΑΕ του Δήμου, είτε μέσω της διαδικασίας Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κατεπείγουσα συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου (25/4/2024)

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ H Σας καλούμε στις 25 Aπριλίου 2024 ημέρα Πέμπτη και ώρα 14.30 όπως προσέλθετε στο κτίριο της ΟΕΒΕΑ επί της οδού Καλαμάτας 113 σε κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του αρ. 67 παρ. 5 του Ν. 3852/2010

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τους Δημάρχους Βλάση Τσιώτο, Σπύρο Σταματόπουλο και Κώστα Φρούσιο

Συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού με τον Δήμαρχο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης Βλάση Τσιώτο, τον Δήμαρχο Σικυωνίων Σπύρο Σταματόπουλο και τον Δήμαρχο Νεμέας Κώστα Φρούσιο, πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 23 Απριλίου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη. Η συνεργασία των Δήμων και της Περιφέρειας προχωρά με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία των προτάσεων ΒΑΑ (Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη) και

Συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τους Δημάρχους Νίκο Σταυρέλη και Γιώργο Γκιώνη

Συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού με τον Δήμαρχο Κορινθίων, Νίκο Σταυρέλη και τον Δήμαρχο Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων, Γιώργο Γκιώνη (διαδικτυακά), πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 23 Απριλίου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη. Στη συνάντηση έγινε μία προεργασία των έργων ΟΧΕ (Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις) που θα προταθούν ώστε να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ 2021-2027 της Περιφέρειας

Πρόσκληση έκτακτης συνεδρίασης Δημοτικής Επιτροπής στις 25/4/2024

Loading... Taking too long? Reload document | Open in new tab Download [162.00 B] The post Πρόσκληση έκτακτης συνεδρίασης Δημοτικής Επιτροπής στις 25/4/2024 appeared first on .

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο