Ξεκινά το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου Δήμου Τριφυλίας στην Κυπαρισσία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

O Δήμος Τριφυλίας με Συνδικαιούχο το Επιμελητήριο Μεσσηνίας υλοποιεί το έργο με τίτλο «ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ» με Κωδικό ΟΠΣ 5037513 στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» και στον Άξονα Προτεραιότητας «Ανάπτυξη επιχειρηματικότητας με Τομεακές προτεραιότητες» (Απόφαση Ένταξης 28/6/2019 Α.Π. 4311/1473/Α3 και οι τροποποιήσεις αυτής).

Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)

Ο προϋπολογισμός της παρέμβασης ανέρχεται στο ποσό των 1.795.729,75€ και περιλαμβάνει παρεμβάσεις που θα πραγματοποιήσει ο Δήμος Τριφυλίας στον οριοθετημένο δημόσιο χώρο καθώς και παρεμβάσεις που προβλέπεται να πραγματοποιηθούν στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην πρόταση.        

Αντικείμενο του έργου

Η περιοχή παρέμβασης στην οποία θα δημιουργηθεί το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου Δήμου Τριφυλίας βρίσκεται στη Δημοτική Ενότητα Κυπαρισσίας και συγκεκριμένα στην πόλη της Κυπαρισσίας, έδρα του Δήμου Τριφυλίας, η οποία αποτελεί διοικητικό αλλά και εμπορικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής και της Δυτικής Μεσσηνίας. Η περιοχή παρέμβασης περιλαμβάνει οριοθετημένη περιοχή οδών 1020 μ που ουσιαστικά αποτελούν το κέντρο της νέας (κάτω) πόλης της Κυπαρισσίας, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί σήμερα.

Ο Δήμος Τριφυλίας έχει αναλάβει να υλοποιήσει 6 Υποέργα, εκ των οποίων τα 3 αποτελούν την παρέμβαση που θα πραγματοποιηθεί στο δημόσιο χώρο, το 1 αφορά στην υπογειοποίηση του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ και τα 2 αφορούν σε υποστηρικτικές υπηρεσίες για την ορθή υποβολή, διαχείριση και εκτέλεση του έργου. Αντίστοιχα το Επιμελητήριο Μεσσηνίας ως Συνδικαιούχος της πρότασης αναλαμβάνει να πραγματοποιήσει δράσεις – παρεμβάσεις σε 4 υποέργα εκ των οποίων τα 3 αφορούν σε παρεμβάσεις στις επιχειρήσεις της περιοχής παρέμβασης και 1 υποέργο αφορά στο αναγκαίο υποστηρικτικό προσωπικό που χρειάζεται για την πράξη. Από τις παρεμβάσεις που προβλέπεται να πραγματοποιηθούν αναμένεται η επίτευξη και η διαμόρφωση ενιαίας αισθητικής και αρχιτεκτονικής ταυτότητας της περιοχής και η τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται στην ευρύτερη περιοχή, η οποία αποτελεί τουριστικό προορισμό και περιοχή με σημαντικούς πολιτιστικούς πόρους.

Συγκεκριμένα, το έργο περιλαμβάνει την υλοποίηση παρεμβάσεων που αφορούν:

– Παρεμβάσεις αναβάθμισης του δημόσιου χώρου, που περιλαμβάνουν εργασίες ανακατασκευής οδών, πεζοδρομίων και πλατειών, κατασκευή δικτύου ήπιας κυκλοφορίας, εργασίες αναδιαμόρφωσης της φύτευσης και του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής παρέμβασης, εργασίες επισκευής και τροποποιήσεις υφιστάμενων δικτύων υποδομής, αναβάθμιση δημόσιων και χαρακτηριστικών κτιρίων κλπ.

– Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων ‘έξυπνης πόλης’ και βιώσιμης κινητικότητας, όπως συστήματος ελεύθερης ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο, συστημάτων τηλεχειρισμού δημοσίων υποδομών και δικτύων, προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων διαχείρισης της κυκλοφορίας και συστήματος ελέγχου πρόσβασης σε πεζόδρομους της περιοχής.

– Παρεμβάσεις για την ανάδειξη και την προβολή ενιαίας αισθητικής της περιοχής παρέμβασης και των συμμετεχουσών επιχειρήσεων, όπως εργασίες επισκευής, χρωματισμού και ανάδειξης εξωτερικών όψεων, προμήθεια και εγκατάσταση ειδικού φωτισμού κλπ.

– Παρεμβάσεις για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται στην περιοχή παρέμβασης, η οποία αποτελεί τουριστικό προορισμό με σημαντικούς πολιτιστικούς πόρους.

Οφέλη – Αποτελέσματα

Η πράξη με τίτλο «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου Δήμου Τριφυλίας», καλύπτει ένα σύνολο παρεμβάσεων, οι οποίες έχουν ως στόχο τόσο την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου όσο και την λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των επιχειρήσεων που εδράζουν και δραστηριοποιούνται εντός της περιοχής παρέμβασης. Συγκεκριμένα η παρεμβάσεις που αφορούν στην αναβάθμιση του δημόσιου χώρου έχουν ως στόχο:

 • Τον εκσυγχρονισμό των υποδομών (δημιουργία δικτύου οδών ήπιας κυκλοφορίας, ανάπλαση πλατειών, αναβάθμιση δημόσιων και χαρακτηριστικών κτιρίων, αναβάθμιση του δικτύου αποχέτευσης ομβρίων και λυμάτων , του δικτύου ύδρευσης και άρδευσης κλπ.)
 • Τη βελτίωση της κινητικότητας (αναβάθμιση και δημιουργία χώρων στάθμευσης εξυπηρέτησης του εμπορικού κέντρου χωρίς αντίτιμο)
 • Την αισθητική αναβάθμιση της περιοχής (αναβάθμιση οδοφωτισμού με
  τοποθέτηση νέων φωτιστικών σωμάτων, νέος αστικός εξοπλισμός
  φιλικός προς το περιβάλλον, δίκτυο πληροφοριακής σήμανσης, υπογειοποίηση καλωδίων κοινής ωφέλειας)
 • Τη βελτίωση της προσβασιμότητας (παρεμβάσεις για την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ στο δημόσιο χώρο και τις επιμέρους υποδομές)
 • Την Εφαρμογή συστημάτων «έξυπνης πόλης» (παροχή ασύρματης
  πρόσβασης στο διαδίκτυο, έξυπνος οδοφωτισμός, σύστημα έξυπνης
  διαχείρισης απορριμμάτων κλπ)

Αντίστοιχα μέσα από τις παρεμβάσεις που θα λάβουν χώρα στις επιχειρήσεις οι οποίες είναι:

 • Εργασίες χρωματισμού εξωτερικών όψεων
 • Επισκευή και ανάδειξη εξωτερικών όψεων
 • Προμήθεια και εγκατάσταση ειδικού φωτισμού εξωτερικών όψεων

Αναμένεται η διαμόρφωση ενιαίας αισθητικής και αρχιτεκτονικής ταυτότητας της περιοχής και η αναβάθμιση του δημόσιου χώρου αλλά και της τοπικής οικονομίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Tα «ερυθρόλευκα» ευρωπαϊκά τρόπαια στην Πελοπόννησο

Στην Πελοπόννησο θα ταξιδέψουν τις επόμενες ημέρες οι ευρω-κούπες...

Συλλήψεις στην Λακωνία για ναρκωτικά, όπλα και κλοπές

Ενημερωτικό Δελτίο Αδικημάτων και Συμβάντων Πελοποννήσου. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ Συνελήφθη ένα...

Διακοπή Ηλεκτροδότησης στην Γορτυνία

Την Τρίτη 23/07/2024 λόγω εργασιών ενίσχυσης του Δικτύου του...

Καιρός: Επιμένουν οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες

Συνεχίζεται και σήμερα Παρασκευή (19/7) ο καύσωνας διαρκείας στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο