Σελλάς Μεσσηνίας Το χωριό της Πελοποννήσου με τα περισσότερα αιωνόβια δέντρα της Ελληνικής Επανάστασης

Στο πλαίσιο του επετειακού προγράμματος "1821 - 2021: Δίκτυο Αιωνόβιων Δέντρων Ελληνικής Επανάστασης" που τελεί υπό την Αιγίδα της Επιτροπής "Ελλάδα 2021", το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας ξεκινάει τις επετειακές εκδηλώσεις σήμανσης των 71 αιωνόβιων δέντρων ελευθερίας της Πελοποννήσου που σχετίζονται με ιστορίες και γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο πλαίσιο του επετειακού προγράμματος “1821 – 2021: Δίκτυο Αιωνόβιων Δέντρων Ελληνικής Επανάστασης” που τελεί υπό την Αιγίδα της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”, το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας ξεκινάει τις επετειακές εκδηλώσεις σήμανσης των 71 αιωνόβιων δέντρων ελευθερίας της Πελοποννήσου που σχετίζονται με ιστορίες και γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης. 

Από τα συνολικά 71 αιωνόβια δέντρα που θα σημανθούν με το ειδικό μεταλλικό επετειακό λογότυπο, τα 7 δέντρα (5 Βελανιδιές και 2 Πλάτανοι) βρίσκονται στο χωριό Σελλάς του Δήμου Τριφυλίας, στην Μεσσηνία, περισσότερα από κάθε άλλο μέρος στην Πελοπόννησο.

Ο Σελλάς βρίσκεται 19 χλμ από την Κυπαρισσία σε υψόμετρο 496 μέτρα και χτίστηκε γύρω στο 1340-1400 και υπάρχουν έκτοτε ιστορικές αναφορές για το χωριό κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας και Τουρκοκρατίας. Τα 7 υπεραιωνόβια δέντρα που θα σημανθούν με το ειδικό μεταλλικό επετειακό λογότυπο «1821 – 2021: Δίκτυο Αιωνόβιων Δέντρων Ελληνικής Επανάστασης» καθώς αποτελούν αυτόπτες μάρτυρες των μαχών της επανάστασης είναι τα εξής:

Στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μονής Αγίου Νικήτα υπάρχουν 2 υπεραιωνόβιες βελανιδιές που χρονολογούνται στα 400 χρόνια περίπου. Τα χρόνια της επανάστασης, οι Σελλαίοι μαχητές γονάτισαν κάτω από τις 2 βελανιδιές και προσευχήθηκαν όλοι μαζί στον προστάτη του χωριού Άγιο Νικήτα προκειμένου να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν το Τουρκικό απόσπασμα του Ιμπραήμ που ερχόταν μετά την καύση του χωριού Αετός Τριφυλλίας, με προορισμό το Μανιάκι.

Στη μάχη που έγινε στην μονή του Άγιου Νικήτα ανήμερα της εορτής του, στις 15/9/1827, οι Σελλαίοι πολεμιστές διασκόρπισαν και διαμέλισαν τους Τούρκους. Τότε, ένα μέρος του διαμελισμένου Τουρκικού στρατεύματος συγκεντρώθηκε στον πλάτανο του «Καμπίλια» που χρονολογείται στα 700 χρόνια περίπου και βρίσκεται στην θέση «Κέρκιζα» στο Σελλά, 500 μέτρα από το σημείο της μάχης, ενώ το υπόλοιπο στράτευμα κατάφερε να συσπειρωθεί στον πλάτανο του «Τσοπάνη» στη θέση «Συμπόσι» που χρονολογείται στα 500 χρόνια περίπου και βρίσκεται στα 1800 μέτρα από τη μονή. Η μάχη αυτή είχε ιστορική σημασία γιατί οι Σελλαίοι πολεμιστές καθυστέρησαν πολύ τους Τούρκους με αποτέλεσμα να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος στους άνδρες των 10 χωριών της Τριπύλης να ταμπουρωθούν στο χωριό Λυκουδέσι, να νικήσουν τους Τούρκους και να απελευθερώσουν τους ομήρους και τα αιγοπρόβατα του Αετού που προορίζονταν για την τροφοδοσία των Τούρκικων στρατευμάτων.

Tsopaniplat

Σε απόσταση 80 μέτρα από το Κοιμητήριο του Σελλά υπάρχουν 3 βελανιδιές που χρονολογούνται στα 250 χρόνια περίπου. Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, ο αρχηγός του χωριού ο Παπά Διονύσης συγκέντρωνε κάτω από αυτά τα δέντρα τους Σελλαίους μαχητές, τους έδινε συμβουλές και οδηγίες πριν ξεκινήσουν όλοι μαζί για τα πεδία των μαχών (Δερβενάκια, Τριπολιτσά, Άργος, Μεσσηνιακά φρούρια, Μανιάκι, Λάλα κτλ). 

Η επετειακή εκδήλωση για την σήμανση των παραπάνω Αιωνόβιων Δέντρων της Ελληνικής Επανάστασης θα γίνει στις 14/9 και 15/9/2021, ημέρα εορτασμού της μονής του Αη Νικήτα όπου θα πραγματοποιηθεί και πεζοπορία από το χωριό Σελλάς προς τη μόνη.

Η βιοποικιλότητα της περιοχής με δρυς και πεύκα καθώς και το Σελλαίικο ποτάμι που ξεκινάει από το βουνό επάνω από το χωριό και εκβάλλει στο Ιόνιο πέλαγος, καθιστούν την περιοχή αγαπημένο προορισμό πεζοπορικών και ορειβατικών συλλόγων. Τα αγαπημένα σημεία διαδρομών περιλαμβάνουν το Πάρκο Τριπύλης όπου ο επισκέπτης μπορεί να δει τον παλιό νερόμυλο του Σελλά και να περπατήσει στα παραποτάμια μονοπάτια του Σελλαίικου ποταμού αλλά και το ιστορικό μοναστήρι του Αη Νικήτα που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα και περιλαμβάνεται στον κατάλογο των κηρυγμένων αρχαιολογικών χωρών και μνημείων της Ελλάδας του Υπουργείου Πολιτισμού. Η διαδρομή από το χωριό μέχρι το μοναστήρι, το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 850 μέτρα, περνάει μέσα από το εξαιρετικής ομορφιάς δάσος με ακακίες, βελανιδιές και πηγές με τρεχούμενα νερά.

Εκτός από τα παραδοσιακά σπίτια του χωριού, σημαντικά αξιοθέατα του χωριού είναι η κεντρική εκκλησία του χωριού (ο Ιερός Ναός Αγίας Τριάδας), η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, ένα ιστορικό διατηρητέο μνημείο που κτίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα με εξαιρετική αμφιθεατρική θέα σε όλο το χωριό και τα βουνά, καθώς και το Λαογραφικό Μουσείο Σελλά.

https://www.facebook.com/sellasmessinias

https://www.instagram.com/sellasmessinias

#sellasmessinias #σελλαςμεσσηνιας

Για περισσότερες πληροφορίες: Χάιδω Παπαευθυμίου, πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Σελλά, δήμου Τριφυλίας, τηλ. 6972110504.

spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Λευκή Νύχτα» στο Λουτράκι – Προσφορές, μουσική και δράσεις για μικρούς και μεγάλους

Το Λουτράκι πραγματοποίησε τη διοργάνωση της «Λευκής Νύχτας», μια εκδήλωση που στόχο είχε την ενίσχυση της τοπικής αγοράς και την προσέλκυση επισκεπτών στο κέντρο της πόλης. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, τα εμπορικά καταστήματα παρέμειναν ανοιχτά μέχρι αργά, προσφέροντας προϊόντα σε ειδικές τιμές, π

Με μεγάλη επιτυχία το «Disco Beach Party – Back to the ’80s» της Ένωσης Τουριστικών Καταλυμάτων Ανατολικής Αρκαδίας

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το Disco Beach Party στο Παράλιο Άστρος. Η εκδήλωση της Ένωσης Τουριστικών Καταλυμάτων ταξίδεψε τους παρευρισκόμενους στα 80s με κέφι.

ΔΕΘ 2026 | Δημήτρης Πτωχός: Η Πελοπόννησος σε κοινή θέα και ανοιχτή στον κόσμο Στο επίκεντρο e-ΕΡΓΑ και Peloponnese Trails

Με κεντρικό μήνυμα «Ανοιχτή Πελοπόννησος – Μια Περιφέρεια που λειτουργεί με διαφάνεια, οικοδομεί εμπιστοσύνη και δημιουργεί αξία», η Περιφέρεια Πελοποννήσου παρουσίασε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης δύο χαρακτηριστικές πτυχές της στρατηγικής της για την επόμενη ημέρα. Από τη μία, μια Περιφέρεια «σε κοινή θέα», που αξιοποιεί τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία ώστε ο πολίτης να γνωρίζει τι

Συνεχίζονται οι αιτήσεις για τις 50 ΕΠΑΣ Μαθητείας της ΔΥΠΑ – Αμειβόμενη και ασφαλισμένη μαθητεία.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την εισαγωγή νέων μαθητών στις 50 Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) Μαθητείας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) για το σχολικό έτος 2026-2027. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε 41 ειδικότητες που παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση