Δευτέρα, 16 Ιουνίου, 2025
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Ο ΚΑΙΡΟΣ

Συνέδριο στη Μεθώνη για την “Αναβίωση Ιστορικών Οικισμών – Η περίπτωση του οικισμού Ρωμύρι” στις 9-10 Νοεμβρίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διήμερο συνέδριο με τίτλο “Αναβίωση Ιστορικών Οικισμών – Η περίπτωση του οικισμού Ρωμύρι” θα διεξαχθεί στις 9 και 10 Νοεμβρίου 2024 στο Πολιτιστικό Κέντρο Μεθώνης.
Το συνέδριο διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Το Παλιό Ρωμύρι”, σε συνεργασία με την αρχιτεκτονική ομάδα P4architecture και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με την υποστήριξη του Δήμου Πύλου – Νέστορος. Ο στόχος του συνεδρίου είναι να ενισχύσει τον δημόσιο διάλογο σχετικά με την αρχιτεκτονική και την ιστορία των εγκαταλελειμμένων οικισμών της Ελλάδας, εστιάζοντας στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά τους και στις στρατηγικές που θα επιτρέψουν τη βιώσιμη επανακατοίκησή τους. Το συνέδριο αφορμάται από την περίπτωση του οικισμού Ρωμύρι Μεσσηνίας και επιδιώκει να συμβάλει στον ευρύτερο διάλογο για τη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς ως ζωντανού πεδίου γνώσης, προσφέροντας προτάσεις για την βιώσιμη συνέχειά της.
Την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν κύκλοι εισηγήσεων από διακεκριμένους ομιλητές και η παρουσίαση των σπουδαστικών εργασιών καταγραφής κτιρίων του οικισμού, που έγιναν ύστερα από επίσκεψη της Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ σε αυτόν την Άνοιξη του 2023.
Θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια της έκθεσης, στην οποία θα παρουσιαστεί επίσης η Στρατηγική Αναβίωσης για το Ρωμύρι.
Την δεύτερη μέρα θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στον οικισμό Ρωμύρι, με στόχο να εξερευνηθεί η τοπική πολιτιστική κληρονομιά και ο φυσικός του πλούτος.
Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Σάββατο 9 Νοεμβρίου
9.00 π.μ. Συνέδριο, Πολιτιστικό Κέντρο Μεθώνης
6.30 μ.μ. Εγκαίνια Έκθεσης, Πολιτιστικό Κέντρο Μεθώνης
Κυριακή 10 Νοεμβρίου
11 π.μ. Επίσκεψη και περίπατος στον οικισμό Ρωμύρι Μεσσηνίας.
Η επίσκεψη θα κλείσει με μια μικρή γιορτή.

Τι είναι το Ρωμύρι

Ο οικισμός Ρωμύρι είναι ένα ορεινό χωριό της Μεσσηνίας, χαρακτηριστικό παράδειγμα αγροκτηνοτροφικού οικισμού της Νότιας Πελοποννήσου. Οι κάτοικοι του αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν, εν μέσω δικτατορίας, το 1968, λόγω δυσκολίας διασύνδεσης του με την υπόλοιπη περιοχή. Από τότε ο οικισμός έμεινε σε εγκατάλειψη. Σήμερα στο Ρωμύρι συναντά κανείς όλα τα χαρακτηριστικά των ιστορικών ορεινών οικισμών της Πελοποννήσου καθώς έχει παραμείνει σε μια προνεωτερική εποχή, ανεπηρέαστη απο σύγχρονες αλλοιώσεις. Από το 2010, ο πολιτιστικός σύλλογος “Το παλιό Ρωμύρι” ξεκίνησε τη πρωτοβουλία αναβίωσης του οικισμού αποκαθιστώντας τις τέσσερις εκκλησίες του. Το 2018 η αρχιτεκτονική ομάδα P4architecture κλήθηκε να αναλάβει εθελοντικά την στρατηγική μελέτης αναβίωσης καθώς και τις μελέτες αποκατάστασης των υπόλοιπων δημόσιων κτιρίων και χώρων του οικισμού. Το 2023, ύστερα από πρόσκληση, η σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στα πλαίσια του Μαθήματος “Κατασκευαστική Ανάλυση και Επέμβαση σε Παραδοσιακά Κτίρια” επισκέφτηκε τον οικισμό Ρωμύρι και επιχείρησε μια πλήρη καταγραφή των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του οικισμού εστιάζοντας σε τέσσερα κτίσματα-κλειδιά, ώστε να πλαισιωθούν αρτιότερα οι προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει.

 

 

The post Συνέδριο στη Μεθώνη για την “Αναβίωση Ιστορικών Οικισμών – Η περίπτωση του οικισμού Ρωμύρι” στις 9-10 Νοεμβρίου appeared first on Pylos.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ημερίδα για τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Δυτικής Κορινθίας στο Ξυλόκαστρο – Νέα ευρήματα παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο κοινό

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο «Άγγελος Σικελιανός» στο Ξυλόκαστρο η ημερίδα με θέμα «Αρχαιολογικοί Θησαυροί της Δυτικής Κορινθίας», την οποία συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κορινθίας Αναστάσιου Γκιολή και της Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Αθηνάς Κόρκα, υπογραμμίζοντας τη στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Ανθεκτικότητα και ποικιλομορφία ως καταλύτες βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης – Η περίπτωση της Επιδαύρου στο επίκεντρο διεθνούς ακαδημαϊκού διαλόγου

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, στο Πνευματικό Κέντρο Αγίου Νικολάου στη Μάδαρα Αρχαίας Επιδαύρου, η επιστημονική εκδήλωση με θέμα: «Ανθεκτικότητα και Ποικιλομορφία ως βασικά πλεονεκτήματα στην Ανάπτυξη Τουριστικών Προορισμών – Η Επίδαυρος ως Περίπτωση Μελέτης». Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου – Π.Ε. Αργολίδας, του Δήμου Επιδαύρου και του Κέντρου Αριστείας για τον

Δημήτρης Πτωχός: «Το Μελιτζάzz είναι η ψυχή της Τσακωνιάς και η έμπνευση για όλη την Περιφέρεια»

Melitzazz 2025 | «Τζουμπελού»: Η γιορτή της Τσακωνιάς επιστρέφει στο Λεωνίδιο 3 – 6 Ιουλίου Στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τρίπολη πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα  16 Ιουνίου η συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του Melitzazz 2025, του ξεχωριστού φεστιβάλ του Λεωνιδίου που επιστρέφει φέτος από τις 3 έως τις 6 Ιουλίου, με τίτλο «Τζουμπελού»

Εγκρίσεις κρίσιμων έργων και πρωτοβουλιών με γνώμονα την ασφάλεια, την ανάπτυξη και τη λειτουργικότητα από την Περιφερειακή Επιτροπή

Υπό την προεδρία του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Χρήστου Λαμπρόπουλου, συνεδρίασε η Περιφερειακή Επιτροπή, λαμβάνοντας σειρά σημαντικών αποφάσεων που αφορούν έργα υποδομής, τεχνικές παρεμβάσεις, κοινωνική οργάνωση και πολιτιστικές δράσεις στις Περιφερειακές Ενότητες της Πελοποννήσου. Με γνώμονα την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, την αποτελεσματική αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων, αλλά και την τόνωση της τοπικής οικονομίας, εγκρίθηκαν μεταξύ άλλων:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ