Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις για την Επέτειο της ιστορικής Μάχης στο Μανιάκι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της Ιστορικής Μάχης του Μανιακίου την Δευτέρα 20η Μαΐου 2024, από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας Περιφέρειας Πελοποννήσου και τον Δήμο Πύλου – Νέστορος.

Την 20η Μαΐου του 1825, διεξάγεται η Μάχη στο Μανιάκι, στις «Θερμοπύλες» της Ελληνικής Επανάστασης και ο Ήρωας Γρηγόριος Δικαίος – Φλέσσας ή Παπαφλέσσας  πέφτει στην άνιση αναμέτρηση με τις ορδές του Ιμπραήμ.

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε τις εορταστικές εκδηλώσεις και την επέτειο της Ιστορικής Μάχης στο Μανιάκι, στο Δήμο Πύλου-Νέστορος.

Τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στα Ταμπούρια της Κοινότητας Φλεσσιάδος, έμπροσθεν του μνημείου του Αρχιμανδρίτη Γρηγορίου Δικαίου –  Φλέσσα ή Παπαφλέσσα, υπό του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου.










Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στον αύλειο χώρο του Ι.Ν. της Αναστάσεως του Χριστού της Κοινότητας Μανιακίου, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση έμπροσθεν του ανδριάντα του Αρχιμανδρίτη Γρηγορίου Δικαίου –  Φλέσσα ή Παπαφλέσσα και ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων.

Η εκφώνηση του πανηγυρικού της Ημέρας πραγματοποιήθηκε από την κα. Νικολίνα Λέκκα,  Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διοικητικού – Οικονομικού Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας και Αντιπρόεδρο της  Ένωσης Μεσσήνιων Συγγραφέων.

Παραδοσιακοί χοροί παρουσιάστηκαν από τον Αθλητικό Πολιτιστικό Σύλλογο “ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ” Καλαμάτας, τμήμα αναβίωσης «ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΕΦΑΛΑΣ».

Απαγγελίες ποιημάτων έγιναν από μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Βλαχόπουλου και  του 1ου και του 2ου Δημοτικού Σχολείου Χώρας.

«Την 20η Μαΐου αποτίουμε φόρο τιμής στους ήρωες του αγώνα για την Ελευθερία μας, εδώ στα ένδοξα Ταμπούρια Φλεσσιάδος και στο ιστορικό Μανιάκι.

Με αφορμή την επέτειο της Μάχης στο Μανιάκι του 1825, με επικεφαλή τον Αρχιμανδρίτη Γρηγόριο Δικαίο –  Φλέσσα ή Παπαφλέσσα , η αυτοθυσία των ηρώων μας υπενθυμίζει ξανά σε όλους τον αγώνα τους για τη δημιουργία του ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους.

Στόχος μας είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητα της κάθε περιοχής του τόπου μας με σεβασμό στην τοπική ιστορία και την παράδοσή της.», ανέφερε σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος κ. Παναγιώτης Καρβέλας.














The post Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις για την Επέτειο της ιστορικής Μάχης στο Μανιάκι appeared first on Pylos.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος «Πελοπόννησος» 2021-2027 | Δημήτρης Πτωχός: «Με συνέπεια και υπευθυνότητα ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Περιφέρειά μας»

«Η στρατηγική μας συνάδει με τις Ενωσιακές και Εθνικές πολιτικές, ενώ παράλληλα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες αναπτυξιακές ανάγκες της Περιφέρειάς μας, τις οποίες θέτουμε ως προτεραιότητα. Στόχος μας είναι να οδηγήσουμε την Πελοπόννησο στην πορεία σύγκλισης με τις πιο ανεπτυγμένες περιφέρειες της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε στην εισήγησή του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης

Τριήμερο Επιμορφωτικό Σεμινάριο για την Προσαρμογή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Κλιματική Αλλαγή στη Σπάρτη

H Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Πράσινο Ταμείο συνδιοργανώνουν το Τριήμερο Επιμορφωτικό Σεμινάριο για την Προσαρμογή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Κλιματική Αλλαγή, στο πλαίσιο του στρατηγικού έργου LIFE-IP AdaptInGR. Το σεμινάριο θα διεξαχθεί δια ζώσης 26-28 Ιουνίου στην Αίθουσα Συσκέψεων Διοικητηρίου Λακωνίας στη Σπάρτη. Το Σεμινάριο δομείται σε τέσσερις επιμέρους ενότητες, όπως φαίνεται και στο Πρόγραμμα που

Παραμένει στον Παναθηναικό ο Κώτσιρας έως το καλοκαίρι του 2026

Ανακοινώθηκε η παραμονή του 32χρονου Αρκά δεξιού μπακ στον...

«Κυνήγι κρυμμένου θησαυρού» από το Κέντρο Πρόληψης Αρκαδίας

Κυνήγι κρυμμένου θησαυρού! Αν είστε (ή έχετε) παιδιά δημοτικού, σας...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο