Ερώτηση του Κυριάκου Βελόπουλου με θέμα: Ανάδειξη αρχαιολογικών διαδρομών του Πεταλιδίου Μεσσηνίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ερώτηση έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από την Ελληνική Λύση σχετικά με το θέμα «Ανάδειξη αρχαιολογικών διαδρομών του Πεταλιδίου Μεσσηνίας» και την απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 13/01/2021

Του:               Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:            Την κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Τον κ. Υπουργό Τουρισμού

Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ:           «Ανάδειξη αρχαιολογικών διαδρομών του Πεταλιδίου Μεσσηνίας»

Κυρία και κύριοι Υπουργοί,

Είναι γνωστό, πως η ευρύτερη περιοχή του Πεταλιδίου Μεσσηνίας κρύβει στη γη της πολύ σημαντικό αρχαιολογικό πλούτο. Ο τελευταίος είναι παρών από την περιοχή «Καρποφόρα», όπου στα Νιχώρια υπάρχει ποικιλία τάφων (θολωτοί – θαλαμωτοί κ.λ.π.), μέχρι τον λόφο της οχυρωμένης ακρόπολης της Αρχαίας Κορώνης, στο Πεταλίδι (σημαντικά κατάλοιπα δημοσίων κτηρίων – ψηφιδωτά) αλλά και στο κάστρο του Πέρα. Ως εκ τούτου, αναγκαία καθίσταται η υλοποίηση μελέτης και πρότασης πολιτιστικών διαδρομών, που θα διασυνδέουν αυτούς τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, οι οποίοι βρίσκονται πολύ κοντά σε δομές φιλοξενίας επισκεπτών και δύνανται να αναδειχθούν σε πυρήνες οργανωμένης τουριστικής ανάπτυξης. Το σημαντικότερο όλων είναι η ενασχόληση με το θέμα και η συνεργασία των τοπικών αυτοδιοικητικών φορέων με την Πολιτεία, αφενός, για να διαφυλαχθούν οι εν λόγω αρχαιολογικοί χώροι και αφετέρου, για να διασωθεί και να αξιοποιηθεί η αρχαιολογική αξία του Πεταλιδίου.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Προτίθεσθε, αφενός, να μεριμνήσετε για την αξιοποίηση, ανάδειξη και ορθή εκμετάλλευση του πολύ σημαντικού αρχαιολογικού πλούτου στην ευρύτερη περιοχή του Πεταλιδίου Μεσσηνίας, κι αφετέρου, να προβείτε, άμεσα, στην εκπόνηση μελέτης και πρότασης πολιτιστικών διαδρομών, που θα διασυνδέουν αυτούς τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους σε έναν τουριστικού ενδιαφέροντος «περίπατο»;
  2. Ποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προτίθεσθε να αναλάβετε, που θα έχουν ως πρωταρχικό στόχο την περαιτέρω ανάδειξη της ανωτέρω περιοχής και την ένταξή της στους προσφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ


Θέμα: «Απάντηση σε Ερώτηση Βουλευτή».

Σχετ.:    Η με Α.Π. 3307/15.01.2021 Ερώτηση.

Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής της Κ.Ο. της Ελληνικής Λύσης, κ. Κυριάκος Βελόπουλος και σε ότι αφορά τα θέματα αρμοδιότητας Υπουργείου Τουρισμού, σας ενημερώνουμε ότι το Υπουργείο Τουρισμού βρίσκεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με σκοπό την ανάπτυξη συνεργειών δεδομένης της άμεσης αλληλεπίδρασης πολιτισμού και τουρισμού.

Στο πλαίσιο σχεδιασμού και υλοποίησης του προγράμματος τουριστικής προβολής της χώρας από το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την συνολική ανάδειξη της Χώρας ως μοναδικού τουριστικού προορισμού, αναδεικνύοντας παράλληλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των επιμέρους προορισμών, σε στενή συνεργασία πάντοτε και με τους οικείους Δήμους και Περιφέρειες, οι οποίοι επίσης καταρτίζουν και υλοποιούν προγράμματα προώθησης και προβολής τα οποία παρακολουθεί ο ΕΟΤ για τη διασφάλιση του συντονισμού και της προβολής της χώρας με ενιαίο τρόπο.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΘΕΟΧΑΡΗΣ (ΧΑΡΗΣ) ΘΕΟΧΑΡΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ζερεφός: Έρχονται συνθήκες ερήμου σε Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία και Λακωνία

Στη Μεγάλη Εικόνα μίλησε ο Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας,...

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για Επιτροπή Ελέγχου. Διαβάστε εδώ. 

Πρωτόγνωρο επεισόδιο μεταφοράς Αφρικανικής σκόνης στο Ναύπλιο

Ένα από τα σοβαρότερα επεισόδια μεταφοράς Αφρικανικής σκόνης που...
00:00:00

Δείτε Ζωντανά | Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γορτυνίας 23/4 (vid)

Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γορτυνίας στην...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο