ΑρχικήΜΕΣΣΗΝΙΑΔήμος ΚαλαμάταςΑυλαία για το 11ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας

Αυλαία για το 11ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας

Το Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας επιστρέφει, για ακόμα μία χρονιά,  προσφέροντας στο κοινό συναυλίες με κορυφαίους σολίστ, ατομικά μαθήματα, διαλέξεις και masterclasses, όλα με κεντρικό άξονα την κιθάρα, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Αντώνη Κουφουδάκη.

Ασφαλώς, όπως κάθε χρονιά, θα πραγματοποιηθεί και φέτος ο Διαγωνισμός Κιθάρας Καλαμάτας σε τρεις κατηγορίες: παιδική, εφηβική και ενηλίκων. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν από το Noέμβριο 2022 μέχρι τον Ιούλιο 2023. Το 11ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας διοργανώνεται από το Δήμο Καλαμάτας, την Κ.Ε. Φάρις, το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας και το Σύλλογο «ΤΕΡΨΙΣ». 

Για το πρόγραμμα του Φεστιβάλ το οποίο ξεκινάει με συναυλία την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022, μίλησαν σήμερα, ο Πρόεδρος της “Φάρις” Παντελής Δρούγας, ο Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Στάθης Γυφτάκης και ο ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αντώνης Κουφουδάκης. 

festival kithar 22

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

 Κυριακή  27 Νοεμβρίου 2022 ώρα 20:00 

Αμφιθέατρο Θ. Αγγελόπουλος (οδός Αριστομένους 95) 

«Το Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας τιμά τον συνθέτη Γιώργο Νούση»

Πρόκειται για συναυλία που περιλαμβάνει έργα για σόλο κιθάρα και έργα μουσικής δωματίου του συνθέτη και σολίστ κιθάρας Γιώργου Νούση. Ο Γιώργος Νούσης ζει μόνιμα στην Βιέννη και έχει πλούσιο συνθετικό έργο και λαμπρή καριέρα στον χώρο της κλασσικής κιθάρας. Η  συνεργασία του συνθέτη με το Φεστιβάλ ξεκίνησε το 2015 και συνεχίζει αδιάκοπα να αφήνει το αποτύπωμά της στο ρεπερτόριο της κλασσικής κιθάρας. Οι βραβευμένοι διαγωνιζόμενοι των τελευταίων επτά ετών στην κατηγορία «Καλύτερη Ερμηνεία Υποχρεωτικού Έργου» θα παρουσιάσουν  έργα του συνθέτη. Σε αυτή την πολύ σημαντική  συναυλία για το Φεστιβάλ  συμμετέχουν ακόμα τελειόφοιτοι και καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας καθώς και ο ίδιος ο συνθέτης!

Προπώληση εισιτηρίων: Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας. Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο έχουν ελεύθερη είσοδο.

 

Κυριακή 5   Φεβρουαρίου 2023 ώρα 20:00

Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας (Πνευματικό Κέντρο, 4ος όροφος, Αριστομένους 33)

«Ρεσιτάλ Κιθάρας» με τον Κώστα Τοσίδη

Ο Κώστας Τοσίδης ολοκλήρωσε  με Άριστα τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Mozarteum του Salzburg στην τάξη των Eliot Fisk και Ricardo Gallen και παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα με τον Marco Tamayo στο Klagenfurt Konservatorium.  Το  2009 ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές του σπουδές με άριστα και γίνεται βοηθός του Eliot Fisk και φέτος ολοκληρώνει το Διδακτορικό του στο Βασιλικό Ωδείο των Βρυξελλών . Είναι ιδρυτικό μέλος του πολυβραβευμένου κουαρτέτου Miscelanea Guitar Quartet και έχει στο ενεργητικό του πλούσια δισκογραφία και συνεργασίες με εξαιρετικούς συνθέτες όπως ο A.Ourkouzounov,  ο Μ. Ι.Ηλίας, ο F.Gasull, ο M.Dottlinger, ο Γ.Παπακρασάς, ο M.Smaili και ο Γ.Νούσης. Θα παρουσιάσει έργα των L.Berio, F.Gasull , A. Ourkouyounov, Γ.Νούση και  Γ.Παπακρασά.

Προπώληση εισιτηρίων: Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας.

Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο έχουν ελεύθερη είσοδο.

Κυριακή 2 Απριλίου  2023 ώρα 20:00

Αμφιθέατρο Θ. Αγγελόπουλος (οδός Αριστομένους 95) 

«Distribuição de flores»

Η Βίκη Βασιλειάδη (φλάουτο) και ο Αντώνης Κουφουδάκης (κιθάρα) ξετυλίγουν  το νήμα της γέννησης του κόσμου, μέσα από έργα σπουδαίων σύγχρονων συνθετών. Ένα περιβαλλοντικό ταξίδι από το φυσικό τοπίο των προϊστορικών πολιτισμών στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον. Πώς άραγε μετουσιώνονται σε νότες οι λατρευτικές τελετές των στοιχείων της φύσης, τα παραμύθια του Δάσους και ο  χορός του έρωτα; Το ντουέτο, που μετρά δέκα χρόνια πορείας με πολυάριθμα ρεσιτάλ σε όλη την Ελλάδα θα μας παρουσιάσει έργα των S.Assad, H.V.Lobos, A.Ourkouzounov και M.D.Pujol. Το  Φεστιβάλ συμβάλλοντας στην ανάδειξη νέων καλλιτεχνών την ίδια βραδιά φιλοξενεί τον Άκη Σιψά, που απέσπασε το Ά Βραβείο του 10ου Διαγωνισμού Κιθάρας Καλαμάτας. Θα παρουσιάσει έργα των J.S.Bach και L.Brouwer.

Προπώληση εισιτηρίων: Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας.

Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο έχουν ελεύθερη είσοδο.

 

 

 

 

Κυριακή 23 Απριλίου 2023 ώρα 20:00

Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (οδός Αρτέμιδος 124)

«Η φλόγα του Flamenco στην Καλαμάτα»

Πέντε καλλιτέχνες από την Ισπανία μάς ταξιδεύουν στους ήχους του Flamenco!

Το Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας γιορτάζει τα 11 χρόνια ζωής του με μία ολοκληρωμένη παράσταση Flamenco. O Σωκράτης Μαστροδήμος και 4 ακόμα καλλιτέχνες, όλοι κορυφαίοι στο είδος τους, θα μας ταξιδέψουν με μια μουσικοχορευτική παράσταση που θα μας μεταδώσει τη συγκίνηση, τη μαγεία και τα έντονα συναισθήματα του Flamenco! Τραγούδι (cante), χορός (baile), κιθάρα (toque), καχόν  και  πιάνο  αγκαλιάζουν τις συνθέσεις του Έλληνα κιθαριστή, οι οποίες έχουν αγαπηθεί πολύ από το κοινό και είναι βασισμένες στη μουσική παράδοση της Ανδαλουσίας.

Προπώληση εισιτηρίων: Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας.

 

Σάββατο 1  Ιουλίου 2023 ώρα 20:00

Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (οδός Αρτέμιδος 124)

«GUITAR RECITAL»

 Aniello Desiderio

O Aniello Desiderio θεωρείται παγκοσμίως ένας από τους σπουδαιότερους σολίστ κιθάρας της γενιάς του. Η παρουσία του Ιταλού σολίστ αποτελεί τιμή για το Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας. Στο βιογραφικό του περιλαμβάνονται  δεκαοκτώ  Ά Βραβεία σε εγχώριους και διεθνείς διαγωνισμούς και επτά προσωπικοί δίσκοι. Έχει χαρακτηριστεί ως «παιδί θαύμα», «ιδιοφυΐα», «ο Ορφέας της κιθάρας, «ο κιθαρίστας του αιώνα», «το φαινόμενο της κιθάρας». Η πρώτη παρουσία του σπουδαίου σολίστ εκτός συνόρων λαμβάνει χώρα το 1989 στο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Βόλου και αυτό σηματοδοτεί το ξεκίνημα της λαμπρής καριέρας του. Έκτοτε, έχει παίξει σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου καλεσμένος στα σπουδαιότερα Φεστιβάλ μουσικής. Έχει συμπράξει με την  Συμφωνική Ορχήστρα του Ραδιοφώνου του Βερολίνου, την Φιλαρμονική Δωματίου της Βαυαρίας, την Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα της Κωνσταντινούπολης, την Συμφωνική Ορχήστρα του Κεμπέκ κ.ά.

 Στο πρώτο μέρος του ρεσιτάλ θα παρουσιάσει έργα Ισπανών συνθετών υψηλής δεξιοτεχνίας για σόλο κιθάρα, ενώ στο δεύτερο μέρος το κοινό της πόλης θα έχει την ευκαιρία να ακούσει το καταπληκτικό κονσέρτο του Joaquín Rodrigo, Fantasía para un gentilhombre  (Φαντασία για έναν ευγενή).

Στο πιάνο συνοδεύει ο σολίστ – καθηγητής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας – Λουκάς Γεώργας.

Προπώληση εισιτηρίων: Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας.

 

MASTERCLASS

 

Σάββατο 26 &  Κυριακή 27 & Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022

Αμφιθέατρο Θ. Αγγελόπουλος (οδός Αριστομένους 95) 

«Masterclass» με τον Γιώργο Νούση

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν ατομικά μαθήματα με τον σπουδαίο συνθέτη και σολίστ κιθάρας Γιώργο Νούση. Ο αριθμός των μαθητών είναι περιορισμένος.

Η συμμετοχή στο masterclass είναι 20€.

Δηλώσεις συμμετοχής στο K. +30 6977629389.

 

Σάββατο 4 &  Κυριακή 5 & Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023

Αμφιθέατρο Θ. Αγγελόπουλος (οδός Αριστομένους 95) 

«Masterclass» με τον Κώστα Τοσίδη

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν ατομικά μαθήματα με τον σπουδαίο  σολίστ κιθάρας Κώστα Τοσίδη. Ο αριθμός των μαθητών είναι περιορισμένος.

Η συμμετοχή στο masterclass είναι 20€.

Δηλώσεις συμμετοχής στο K. +30 6977629389.

Σάββατο  27  &  Κυριακή 28  Μαΐου 2023

Αμφιθέατρο Θ. Αγγελόπουλος (οδός Αριστομένους 95)

«Masterclass» με τον Αντώνη Κουφουδάκη

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν ατομικά μαθήματα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας Αντώνη Κουφουδάκη. Ο αριθμός των μαθητών είναι περιορισμένος.

Η συμμετοχή στο masterclass είναι 20€.

Δηλώσεις συμμετοχής στο K. +30 6977629389.

 

Κυριακή 2 Ιουλίου 2023 ώρα 16:00  

Αμφιθέατρο Θ. Αγγελόπουλος (οδός Αριστομένους 95)

 «Διάλεξη» με τον  Aniello Desiderio  

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια δίωρη διάλεξη για τα μυστικά της τεχνικής από τον σπουδαίο Ιταλό δεξιοτέχνη. Επίσης, θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τον ήχο και την ερμηνεία. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλοι όσοι έχουν προμηθευτεί εγκαίρως το εισιτήριό τους για το ρεσιτάλ.

Δηλώσεις συμμετοχής στο 6977629389

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

 

Σάββατο 1 Ιουλίου 2023  ώρα 11:00 π.μ.

Αμφιθέατρο Θ. Αγγελὀπουλος (οδός Αριστομένους 95)

Διαγωνισμός Κιθάρας Καλαμάτας

ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: όσοι γεννήθηκαν μετά την 1η  Ιανουαρίου 2010

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:  Έργο ή έργα ελεύθερης επιλογής.

Μέγιστη διάρκεια προγράμματος συνολικά: 6 λεπτά

Σάββατο 1 Ιουλίου 2023 ώρα 14:00

Αμφιθέατρο Θ. Αγγελὀπουλος (οδός Αριστομένους 95)

Διαγωνισμός Κιθάρας Καλαμάτας

ΕΦΗΒΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: όσοι γεννήθηκαν μετά την 1η  Ιανουαρίου 2007

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Υποχρεωτικό έργο* του Γιώργου Νούση και έργο ή έργα ελεύθερης επιλογής.

Μέγιστη διάρκεια προγράμματος συνολικά: 12 λεπτά

Κυριακή 2 Ιουλίου 2023 ώρα 11:00 π.μ.

Αμφιθέατρο Θ. Αγγελὀπουλος (οδός Αριστομένους 95)

Διαγωνισμός Κιθάρας Καλαμάτας

ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Χωρίς υποχρεωτικό έργο. Ένα ή περισσότερα έργα ελεύθερης επιλογής. 

Μέγιστη διάρκεια προγράμματος συνολικά: 15 λεπτά

*Τα υποχρεωτικά έργα της παιδικής και της εφηβικής κατηγορίας θα αναρτηθούν στο site του Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας τον Φεβρουάριο του 2023.

Μετάβαση στο περιεχόμενο