Συγχαρητήριες επιστολές και δηλώσεις για την επιλογή της Καλαμάτας στις 100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις της Ε.Ε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις  100 πόλεις της ΕΕ που θα συμμετάσχουν στην Ευρωπαϊκή Αποστολή για τις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030, υπήρξαν συγχαρητήριες επιστολές και δηλώσεις που αφορούσαν την επιλογή της Καλαμάτας.

Η Δρ. Αλεξάνδρα Πολιτάκη, Πρέσβειρα του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα στην Ελλάδα, εξέφρασε τα θερμά της συγχαρητήρια, τονίζοντας -μεταξύ άλλων- τα εξής:

«Παρακολουθώντας το έργο σε σχέση με το φυσικό περιβάλλον (περιοχές NATURA, διάκριση «Γαλάζιες Σημαίες», υδάτινοι πόροι και προστατευόμενες περιοχές), αλλά και τη θεσμική οργάνωση και τις ενέργειες γύρω από αυτό (Αντιδημαρχία με αρμοδιότητες για την Κλιματική Αλλαγή, Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, αστικές αναπλάσεις, προγράμματα ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, δίκτυο ποδηλατοδρόμων-πεζοδρόμων), με χαρά διαπιστώνω την αντίληψη του ευ ζην μέσα από την ανάδειξη και τη βελτίωση της σχέσης ανθρώπου-περιβάλλοντος.

Ο καθοριστικός ρόλος των πόλεων, η επικεντρωμένη στην τοπικότητα δράση με τόλμη και όραμα, η καινοτομία σε μεγάλη κλίμακα και η ισότιμη εφαρμογή για όλους, συνθέτουν τους κύριους άξονες της ευρωπαϊκής συνεργασίας για το μεγάλο ζήτημα της Κλιματικής Αλλαγής. Με τις ενέργειες σας, δημιουργείτε τις πόλεις-μοντέλα του παρόντος και τους πρωταγωνιστές του μέλλοντος στο κρίσιμο αυτό ζήτημα που μας αφορά και μας περιλαμβάνει όλους. Και επιπλέον, με την επιλογή σας στην αποστολή αυτή, συμβάλλεται σε μια μεγάλη “κλιματική επιτυχία” για την Ελλάδα, την οποία είμαι σίγουρη ότι θα υποστηρίξετε και με μία επιτυχημένη πορεία και στη συνέχεια».

politaki epist  

Σε δηλώσεις προέβησαν, επίσης, οι Βουλευτές Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης, Περικλής Μαντάς, Αλέξης Χαρίτσης και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Ο Μίλτος Χρυσομάλλης, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Η επιλογή και η ένταξη της πόλης μας, της Καλαμάτας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα “100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030”, έπειτα από μια διαδικασία σκληρής, απαιτητικής και ανταγωνιστικής αξιολόγησης αποτελεί την καλύτερη απόδειξη της εξαιρετικής εργασίας του Δημάρχου, του Δημοτικού Συμβουλίου και όλων των συμπολιτών μας που συμμετείχαν στην μεγάλη αυτή προσπάθεια της διεκδίκησης. Αξίζουν σε όλους θερμά συγχαρητήρια και η δική μας υπόσχεση ότι, όπως σταθήκαμε δίπλα τους από την αρχή, θα σταθούμε στο πλευρό τους και στην νέα προσπάθεια που αρχίζει από σήμερα: του να υλοποιήσουμε ένα καινοτόμο, κλιματικά και ενεργειακά αποδοτικό σχέδιο που θα οδηγήσει την Καλαμάτα στην επόμενη δεκαετία, θα την θωρακίσει απέναντι στην κλιματική αλλαγή, θα της επιτρέψει να διορθώσει ενεργειακά και πολεοδομικά λάθη του παρελθόντος και να δημιουργήσει ένα καλύτερο αστικό περιβάλλον για όλους μας».

Ο Περικλής Μαντάς ανέφερε πως «η επιλογή της πόλης της Καλαμάτας ώστε να γίνει μία από τις “100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις” της Ευρώπης αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για εμάς. Διότι μέσα από αυτή την πρωτοβουλία η πόλη μας αποκτά τη δυνατότητα να υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο και πλήρες σχέδιο και να καθορίσει εκ νέου και με σύγχρονους όρους την πορεία της περιοχής μας». Συμπλήρωσε δε ότι «σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς. Από την πρώτη στιγμή συντάχθηκα με τις ενέργειες της δημοτικής αρχής και στήριξα την υποψηφιότητα της πόλης σε αυτή τη διεκδίκηση. Μετά τις σημερινές ανακοινώσεις, αξίζουν ιδιαίτερα συγχαρητήρια στον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο της Καλαμάτας για αυτή τη μεγάλη επιτυχία η οποία ανοίγει μια νέα προοπτική που μας αφορά όλους. Γιατί μέσα από το πρόγραμμα αυτό η πόλη συνολικά αποκτά ένα νέο σχέδιο αστικής ανάπτυξης, αγγίζοντας τις ζωές, τις ατομικές επιλογές, τις συνήθεις και τις προτιμήσεις του καθενός και της καθεμιάς μας. Σε αυτό το πλαίσιο μια νέα συναντίληψη είναι αναγκαίο να αναπτυχθεί, ώστε μέσα από τη συμπόρευση, τις συνέργειες και τις κοινές δράσεις, να γίνουμε όλοι κοινωνοί αυτής της μεγάλης αλλαγής για τον τόπο μας».

Ο Αλέξης Χαρίτσης σε δήλωσή του ανέφερε: «Μεγάλη επιτυχία για την πόλη μας, την Καλαμάτα, η ένταξή της στο φιλόδοξο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις της Ε.Ε. έως το 2030. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στη Δημοτική Αρχή, στο Δημοτικό Συμβούλιο και σε όλους τους συμπολίτες μας που εργάστηκαν σκληρά για να φτάσουμε στο σημερινό ιστορικό αποτέλεσμα. Η επιτυχία αυτή ανοίγει μεγάλες δυνατότητες και ταυτόχρονα συνιστά μια σημαντική πρόκληση. Η ευρωπαϊκή τεχνογνωσία και χρηματοδότηση πρέπει να αξιοποιηθεί με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο τα επόμενα χρόνια ώστε η Καλαμάτα να αποτελέσει πόλη-πρότυπο ως προς την βιωσιμότητα, την αειφορία και την πράσινη ανάπτυξη».

Ο Περιφερειάρχης Π. Νίκας ανέφερε στη συγχαρητήρια δήλωσή του: «Αποτελεί αναμφισβήτητα εξαιρετική επιτυχία η επιλογή της Καλαμάτας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ενταχθεί στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα “100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις”, ανάμεσα σε εμβληματικές πόλεις της ηπείρου μας. Θέλω θερμά να συγχαρώ την δημοτική Αρχή της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, το Δημοτικό Συμβούλιο και όλους όσοι ενεπλάκησαν στην προσπάθεια αυτή που ευοδώθηκε με τον καλύτερο τρόπο. Το εξαιρετικό αυτό γεγονός ανοίγει σπουδαίες προοπτικές για την πόλη της Καλαμάτας αναφορικά με την καινοτομία ως προς για την αντιμετώπιση ζητημάτων που συνδέονται με το μεγάλο θέμα της κλιματικής αλλαγής -προϋποθέτοντας στο εξής υψηλής ποιότητας και απαιτήσεων σχεδιασμούς για την αξιοποίηση δράσεων και λύσεων φιλικών προς το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών-, ενώ παράλληλα λειτουργεί ευεργετικά για ολόκληρη την Περιφέρεια Πελοποννήσου».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ζερεφός: Έρχονται συνθήκες ερήμου σε Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία και Λακωνία

Στη Μεγάλη Εικόνα μίλησε ο Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας,...

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για Επιτροπή Ελέγχου. Διαβάστε εδώ. 

Πρωτόγνωρο επεισόδιο μεταφοράς Αφρικανικής σκόνης στο Ναύπλιο

Ένα από τα σοβαρότερα επεισόδια μεταφοράς Αφρικανικής σκόνης που...
00:00:00

Δείτε Ζωντανά | Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γορτυνίας 23/4 (vid)

Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γορτυνίας στην...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο