Καθαρισμός του λιμανιού της Καλαμάτας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εικόνα των σκουπιδιών που εθελοντές δύτες του Οργανισμού Aegean Rebreath ανέσυραν το Σάββατο από το λιμάνι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας μιλάει από μόνη της.

[iframe width=”790″ height=”444″ src=”https://www.youtube.com/embed/-Gwq14bm6ao” title=”YouTube video player” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen ]

Οι εθελοντές τοποθέτησαν τα σκουπίδια στο μόλο του Πανελληνίου διαχωρίζοντάς τα κατά κατηγορίες: μπουκάλια, καρέκλες, δίχτυα, σκοινιά, άγκυρες, πλαστικά. Τον υποβρύχιο καθαρισμό το Σάββατο ακολούθησε χθες Κυριακή η εγκατάσταση Σταθμού Συλλογής Θαλάσσιων Απορριμμάτων στο λιμάνι της Καλαμάτας. Πρόκειται για τον πρώτο τέτοιο σταθμό στην Πελοπόννησο και 15ο στην Ελλάδα, ενώ η Καλαμάτα μπαίνει επίσημα στο Δίκτυο “Μπλε Δήμων”. Στη δράση συμμετείχε το Κεντρικό Λιμεναρχείο και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας, καθώς και το Τμήμα Καθαριότητας του δήμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υποβρύχιος καθαρισμός στο λιμάνι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας διεξήχθη με την υποστήριξη του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου.

Ο δήμαρχος της πόλης Θανάσης Βασιλόπουλος κατά την παρουσία του την Κυριακή στα εγκαίνια του Σταθμού Συλλογής Θαλάσσιων Απορριμμάτων ανέφερε μεταξύ άλλων πως “μόνο σεβόμενοι το περιβάλλον μπορούμε να έχουμε μέλλον, και αυτό πρέπει να το κατανοήσουμε όλοι”.

ΔΙΚΤΥΟ “ΜΠΛΕ ΔΗΜΩΝ”

Το 2021 η Aegean Rebreath, στη βάση των μνημονίων συνεργασίας με τους δήμους που έχουν εγκαταστήσει Σταθμούς Συλλογής Θαλάσσιων Απορριμμάτων, δημιούργησε το Δίκτυο “Μπλε Δήμων” με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Σήμερα το Δίκτυο αποτελείται από 15 μέλη-δήμους ανά την Ελλάδα και συντονίζεται από τον Οργανισμό Aegean Rebreath.

Σκοπός του Δικτύου “Μπλε Δήμων” είναι η ανάπτυξη πρακτικών και πολιτικών για το θαλάσσιο περιβάλλον, αλλά και η μεταφορά τοπικών πρακτικών σε εθνικό επίπεδο. Ήδη από την αρχή λειτουργίας του Δικτύου τα μέλη συμμετείχαν στην προσπάθεια καταγραφής των προβλημάτων που εντοπίζονται στην επικράτειά τους, αλλά και των καλών πρακτικών που εφαρμόζουν για το θαλάσσιο περιβάλλον. Αυτή ήταν και η πρώτη ανάλογη προσπάθεια που έλαβε χώρα στην Ελλάδα.

Στο δίκτυο συμμετέχουν δήμαρχοι, δημοτικοί υπάλληλοι, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών και εκπρόσωποι από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών οι οποίοι συμμετέχουν στην ανάπτυξη καλών πρακτικών, την παραγωγή πρωτογενών δεδομένων, την ανάπτυξη στοιχειοθετημένων συστάσεων προς την κεντρική κυβέρνηση και την υλοποίηση κοινών δράσεων. Το Δίκτυο λειτουργεί σε συντονισμό με το υπουργείο Περιβάλλοντος, στο οποίο διοχετεύονται ευρήματα και προτάσεις που αναπτύσσονται από τα μέλη.

Το Δίκτυο “Μπλε Δήμων” αποτελεί το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα περιβαλλοντικής δημοκρατίας, καθώς δίνεται η δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να συμμετάσχουν πλέον ενεργά στην παροχή κατευθύνσεων για τη χάραξη πολιτικών σε τοπικό αλλά και εθνικό επίπεδο.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στις Βρυξέλλες για το EUTeens4Green ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, πραγματοποιήθηκε...

Ο Δήμος Κορινθίων ετοιμάζεται να υποδεχθεί την Ολυμπιακή Φλόγα των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων

Ο Δήμος Κορινθίων ετοιμάζεται να υποδεχθεί την Ολυμπιακή Φλόγα των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων, PARIS 2024, την Πέμπτη, 25 Απρίλιου 2024 και ώρα 20:00 στοv Φλοίσβο Κορίνθου.       Πρόκειται για μια σπουδαία στιγμή́ για την ιστορία και τον πολιτισμό́ της περιοχής μας καθώς μετά από 20 χρόνια η Ολυμπιακή Φλόγα επιστρέφει στην Κόρινθο.  Εξίσου σημαντικό είναι
00:03:23

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu κυκλοφόρησαν νέο τραγούδι (vid)

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο