Ακυβέρνητο ξύλινο σκάφος με 41 παράτυπους μετανάστες εντοπίσθηκε νοτιοδυτικά της Μεθώνης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Από τη Λιβύη είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους με σκοπό να φθάσουν στα παράλια της Ισπανίας.

Πίο συγκεκριμένα, τη νύχτα του Σαββάτου 16 Απριλίου 2016, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας ενημερώθηκε από το Εθνικό Κέντρο Συντονισμού Έρευνας-Διάσωσης ότι την επόμενη μέρα το πρωί επρόκειτο να καταπλεύσει στην Καλαμάτα το φορτηγό πλοίο “Eastern Confidence”, υπό σημαία Φιλιππίνων, με εντολή του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, προκειμένου να αποβιβάσει 41 παράτυπους μετανάστες, τους οποίους είχε παραλάβει από ακυβέρνητο ξύλινο σκάφος 95 μίλια νοτιοδυτικά της Μεθώνης.

Ο Δήμαρχος κλήθηκε από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας και μετέβη σ’ αυτό περί τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, για τον συντονισμό της κατάστασης προκειμένου να φιλοξενηθούν οι παράτυποι μετανάστες. Ο Δήμος Καλαμάτας έθεσε στη διάθεση του Κεντρικού Λιμεναρχείου το στεγασμένο χώρο κάτω από τη βόρεια κερκίδα του Δημοτικού Σταδίου Καλαμάτας, που παρέχει τη δυνατότητα ολιγοήμερης διαμονής, διαθέτει λουτρά και χώρους υγιεινής, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι διασωθέντες.

Την Κυριακή 17 Απριλίου 2016 και περί ώρα 8.15 έφθασε στο λιμένα Καλαμάτας το προαναφερθέν φορτηγό πλοίο και αργότερα, με λάντζες, αποβιβάστηκαν οι ανωτέρω αλλοδαποί, οι οποίοι συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στον ελλαδικό χώρο. Πρόκειται για 22 υπηκόους Σομαλίας,12 υπηκόους Αιθιοπίας, 6 από την Αίγυπτο και έναν υπήκοο Σουδάν, εκ των οποίων 8 ανήλικοι, όλους καλά στην υγεία τους. Οι παράτυποι μετανάστες ξεκίνησαν με το προαναφερθέν ξύλινο σκάφος από τις ακτές της Λιβύης με προορισμό την Ιταλία.

Οι 41 αλλοδαποί μεταφέρθηκαν στο Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας, για προσωρινή φιλοξενία, ενώ επιτόπου βρέθηκαν για τη διευθέτηση των αναγκαίων λεπτομερειών αιρετοί του Δήμου Καλαμάτας, με εντολή του Δημάρχου, μαζί με εκπροσώπους της Διεύθυνσης Υγείας, της Αστυνομίας κ.λπ. Η διατροφή τους εξασφαλίσθηκε από τις Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ τα κλινοσκεπάσματα διέθεσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου και υποστήριξη παρέσχε ο Ερυθρός Σταυρός.

Σήμερα Δευτέρα 18 Απριλίου 2016 κινήθηκε η κατά νόμον διαδικασία και οι παράτυποι μετανάστες θα παραδοθούν στην Ελληνική Αστυνομία προς απέλαση, ενώ θα φύγουν από την Καλαμάτα μέσα στις επόμενες 3 – 4 μέρες.

Εν το μεταξύ επιβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας τις πληροφορίες για τον θάνατο εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών ανοικτά της Αιγύπτου, προσθέτοντας ότι περιμένει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Το βέβαιο είναι ότι είμαστε και πάλι ενώπιον μίας τραγωδίας στη Μεσόγειο, ακριβώς έναν χρόνο μετά την τραγωδία που είχαμε ανοικτά της Λιβύης», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πάολο Τζεντιλόνι αναφερόμενος στους θανάτους εκατοντάδων ανθρώπων ανοικτά της Λιβύης τον Απρίλιο 2015.

Φωτο αρχείου

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

00:03:23

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu κυκλοφόρησαν νέο τραγούδι (vid)

Η Ελευθερία Τσαγκίρη από την Τρίπολη και ο Senzu,...

Γιατί οι υπηρεσίες χρώματος κοστίζουν πια πολύ «ακριβά»;

«Γιατί οι υπηρεσίες χρώματος κοστίζουν πια πολύ ακριβά;» από...

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πληθυσμού λόγω δασικής πυρκαγιάς στο Λουτράκι

Άσκηση επί χάρτου με την κωδική ονομασία «ΓΕΡΑΝΕΙΑ 2024» για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών λόγω δασικής πυρκαγιάς, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 19 Απριλίου, στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου. Η άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων ετοιμότητας για τον βέλτιστο συντονισμό και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των εμπλεκομένων φορέων ενόψει της αντιπυρικής περιόδου. Η

ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε χθες, Πέμπτη...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο