Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Καλαμάτας για τις γυναικοκτονίες στη χώρα μας

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Καλαμάτας, μέσω των στελεχών του, Κατσίποδα Βασιλική-Σοφία  (Κοινωνιολόγος), Στρατάκου Μαρία (Κοινωνική Λειτουργός) και Μιχαλοπούλου Δήμητρα (Ψυχολόγος), επιδιώκοντας να δώσει παρουσία ως υπηρεσία πρώτης γραμμής για τις γυναίκες τοποθετείται ως προς το ειδεχθές έγκλημα των γυναικοκτονιών και επιχειρεί να ευαισθητοποιήσει και να αφυπνίσει την κοινή γνώμη.

Σε συνέχεια της πρόσφατης επικαιρότητας στην οποία η μία γυναικοκτονία διαδέχεται την άλλη, το Πανελλήνιο συγκλονίζεται με τη βαρβαρότητα και τη βαναυσότητα των εγκλημάτων σε βάρος των γυναικών και των κοριτσιών μας. Το φαινόμενο της έμφυλης βίας παρουσιάζει ιδιαίτερα ανησυχητική έξαρση, αναπαράγοντας με τον πιο δραματικό τρόπο το διαχρονικό στερεότυπο του «κυρίαρχου αρσενικού» και του «υποταγμένου θηλυκού».

Είναι πιο σημαντικό από κάθε άλλη φορά να αφυπνιστεί η ελληνική κοινωνία με τη συστράτευση όλων μας, ατομικά και συλλογικά, προκειμένου να αντιμετωπιστεί οριστικά το ειδεχθές φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών, καθώς η έξαρση του φαινομένου θέτει ταυτόχρονα το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και των φορέων της ενώπιον των ευθυνών τους.

Οι αλλεπάλληλες γυναικοκτονίες στη χώρα μας έρχονται να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη του προβλήματος της βίας κατά των γυναικών και να υπογραμμίσουν την ανάγκη πολιτικών και δράσεων αντιμετώπισης, που στόχο έχουν την πρόληψη και την εξάλειψη του φαινομένου, μέσα από την άρση των έμφυλων ανισοτήτων και της πατριαρχίας.

Ας προστατεύσουμε τις γυναίκες και τα κορίτσια της κοινωνίας μας, μεταδίδοντας υγιή και λειτουργικά πρότυπα ανάμεσα στα δύο φύλα, ενημερώνοντάς τες για τα δικαιώματα τους και επιτρέποντας τη πρόσβαση σε ένα αξιοκρατικό σύστημα θεσμών, όπου θα βασιλεύει η (έγκυρη) ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση σχετικά με εγκλήματα έμφυλης βίας. Είναι τόσο κρίσιμης και καίριας σημασίας να φροντίσουμε να μεγαλώνουν οι κόρες μας σε ένα σύστημα, όπου δεν θα ανέχεται το σεξισμό, την πατριαρχία, την εξουσία, τη βία και την εκμετάλλευση, όσο κρίσιμης σημασίας είναι να εμφυσήσουμε στα κορίτσια να μην επιτρέπουν οποιαδήποτε συμπεριφορά τέτοιου είδους στο πρόσωπό τους, από όπου και εάν προέρχεται.

Ας μεγαλώσουμε τα αγόρια μας εκπαιδεύοντάς τα να σέβονται και να αγαπούν τις γυναίκες, να μην τις θεωρούν αντικείμενο ιδιοκτησίας και να μάθουν να δέχονται το ΟΧΙ ως ολοκληρωμένη απάντηση. Ας δημιουργήσουμε λοιπόν έναν κόσμο, όπου επιτρέπει οι άνδρες να είναι ευαίσθητοι, εκφράζοντας τα συναισθήματά τους, αίροντας με αυτόν τον τρόπο το μύθο που θέλει τους άνδρες να μην κλαίνε, ως απόρροια του κοινωνικού στερεοτύπου της διαστρεβλωμένης αρρενωπότητας.

Η οικογένεια, το σχολείο, η κοινότητα και η κοινωνία είναι υπεύθυνες για την δημιουργία πεποιθήσεων και προτύπων  σχετικά με τη θέση της γυναίκας μέσα στην κοινωνία γενικότερα και κατά συνέπεια στις διαπροσωπικές σχέσεις της. Η γυναικοκτονία (femicide)  αποτελεί την πιο ακραία μορφή βίας και διακρίσεων κατά των γυναικών και των κοριτσιών που πραγματοποιείται εξαιτίας του φύλου τους.  Παρατηρούμε γυναίκες να δολοφονούνται εξαιτίας της άσκησης βίας από τον ερωτικό σύντροφο, βασανισμού, μισογυνισμού, αλλά και «για λόγους τιμής» κ.λπ. Για πόσο ακόμη θα είμαστε παρατηρήτριες/ές σε ένα φαινόμενο που πλήττει την κοινωνία μας, παραβιάζοντας κατάφωρα τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Ας μην κλείνουμε τα μάτια και τα αυτιά μας, καθώς είναι ευρέως γνωστό ότι η αποσιώπηση της βίας την τροφοδοτεί, την ενισχύει και τη διαιωνίζει στο χρόνο, κλιμακώνοντάς την.

Σπάστε τη σιωπή όσες και όσοι βιώνετε μία τέτοια πραγματικότητα, ζητείστε βοήθεια, αποκαλύψτε το πρόβλημα και σώστε τους εαυτούς σας. Σπάστε τη σιωπή όσες και όσοι είστε μάρτυρες τέτοιων φαινομένων. Δεν είναι ΙΔΙΩΤΙΚΟ πρόβλημα, είναι ΔΗΜΟΣΙΟ, μας αφορά όλες και όλους, είναι οι μητέρες μας, οι γιαγιάδες μας, οι γυναίκες μας, οι κόρες μας, είναι εμείς…

Μη φοβάστε να καταγγείλετε την έμφυλη βία. Απευθυνθείτε στις Αστυνομικές ή Εισαγγελικές αρχές, αναζητήστε πρόσβαση στην ενημέρωση, στην πληροφόρηση και στην υποστήριξη. Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Καλαμάτας, το όποιο λειτουργεί από το 2013 και παρέχει ΔΩΡΕΑΝ τις υπηρεσίες του, έχει αυτό το ρόλο, παρέχοντας εξειδικευμένη πληροφόρηση σε θέματα έμφυλης βίας και διακρίσεων στη κοινωνία, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει συμβουλευτικά τα θύματα – επιζώσες βίας, κατόπιν αιτήματός τους. Δεσμευόμενο από το απόρρητο της συμβουλευτικής και τηρώντας απόλυτη εχεμύθεια, σπάει τα έμφυλα στερεότυπα και ενδυναμώνει τις γυναίκες, κινητοποιώντας τες με σκοπό την αυτοπροστασία τους, την αυτοφροντίδα τους, και την άρση της επιτρεπτικότητας στη βία.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το  Συμβουλευτικό Κέντρο στην ιστοσελίδα του, https://www.kalamata.gr/el/katoikoi/koinonikes-domes/kentro-symvouleftikis-gynaikon-thymaton-vias

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χορηγός η Παγκρήτια Τράπεζα στην έκθεση «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO»

Η «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO», έχει κερδίσει πλέον τη θέση της...

Καιρός: Ο πιο ζεστός Μάρτιος των τελευταίων 14 ετών

Καλοκαίρι θυμίζει ο καιρός σε συνδυασμό με την αφρικανική...

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου αντιπρόεδρος των Δημοκρατών του Λοβέρδου

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου είναι από σήμερα ο αντιπρόεδρος του...

Με ρεκόρ συμμετοχών το Ράλλυ Σπριντ «Μολών Λαβέ» στις Καρυές

Η αγωνιστική χρονιά για τους χωμάτινους αγώνες του 2024...
Μετάβαση στο περιεχόμενο