Θ. Βασιλόπουλος: «Ξεκάθαρα υπέρ της ανάπλασης στην πλατεία Υπαπαντής και της ανάδειξης των αρχαίων»

Σεπτεμβρίου 15, 2020
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε σήμερα, Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος με θέμα την υπόθεση των αρχαίων στην περιοχή της Υπαπαντής. Μιλώντας στα τοπικά ΜΜΕ ο Δήμαρχος ανέφερε:«Το ιστορικό της ανάπλασης είναι λίγο πολύ γνωστό. Είναι γνωστό πως μέσα σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς κατάφερε ο Δήμος να εξασφαλίσει μια χρηματοδότηση για την ανάπλαση της πλατείας που αποτελεί ντροπή να χρησιμοποιείται ως χώρος άναρχης στάθμευσης οχημάτων. Όπως γνωρίζετε μια τέτοια χρηματοδότηση έργου θα τη ζήλευαν όλοι οι Δήμοι της χώρας, ειδικά αυτή την εποχή.

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΡΟΕΒΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Παρόλα αυτά η Δημοτική Αρχή αφουγκραζόμενη την τοπική κοινωνία, συντεταγμένα με πλάνο, σχεδιασμό και χωρίς άναρθρες κραυγές προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να καταστεί δυνατή, παράλληλα με την ανάπλαση, η σωστική ανασκαφή των αρχαίων που βρίσκονται στην περιοχή της Υπαπαντής.

Μέσω συνεχούς αλληλογραφίας με την Υπουργό Πολιτισμού. Μέσω επαφών με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Μέσω αλλεπάλληλων συσκέψεων με υπηρεσιακά στελέχη και ειδικούς επιστήμονες. Μέσω σύγκλησης Διαπαραταξιακής παρουσία της καθ’ ύλην αρμόδιας προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Ετοίμασε δε χωρίς καμία χρονοτριβή προγραμματική σύμβαση με το εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΕΜΠ προκειμένου να προκύψουν νέα στοιχεία και ενδείξεις για την χωροθέτηση των αρχαίων μέσω της επιστημονικής διαδικασίας της γεωφυσικής διασκόπησης.

ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ

Με αυτές τις συντεταγμένες ενέργειες αλλά και ισχυρή πολιτική βούληση για την επίλυση ενός χρόνιου ζητήματος, όπως αυτό της ανάδειξης των αρχαίων, ενός ζητήματος που μας ευαισθητοποιεί ιδιαίτερα προσήλθαμε στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο.

ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ Δ.Σ. - ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Η ενημέρωση της καθ’ ύλην αρμόδιας κυρίας Μηλίτση στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο υπήρξε καταλυτική. Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε η υπηρεσία της τα τελευταία 24ωρα υπήρξε μεγάλη ανατροπή ως προς την χωροθέτηση των αρχαίων.

Σύμφωνα με την κα Μηλίτση λοιπόν η οποία επικαλέστηκε αξιόπιστα ευρήματα καθώς και τοπογραφική αποτύπωση του 1961 η οποία καταδείκνυε τη θέση των αρχαίων:

α) τα αρχαία δεν βρίσκονται στο χώρο της πλατείας αλλά κάτω από το ρείθρο του νότιου πεζοδρομίου και επί της οδού Θέμελη

β) σύμφωνα με τις μαρτυρίες της εποχής και με τα ιστορικά ντοκουμέντα η ύπαρξη άλλων αρχαίων στο χώρο της πλατείας συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες, αφού ούτε και το 1960 είχαν βρεθεί στο χώρο της πλατείας από τους αρχαιοφύλακες.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΗ ΡΗΤΟΡΙΚΗ

Στο σημείο αυτό να τονίσω κάτι διότι πολλά λέγονται, γράφονται και δυστυχώς η κοινή λογική έχει πάει περίπατο. Και δεν ομιλώ για τον καλοπροαίρετο κόσμο και τους συμπολίτες μας που πολλές φορές μπορεί να παρασυρθούν και από το συναίσθημα αλλά και από την δικαιολογημένη ανυπομονησία για την ανάδειξη των αρχαίων στην πόλη τους, κάτι που αποτελεί άλλωστε και δικό μου στόχο.

Για παράδειγμα, η κα Κουζή δίχως κανένα αξιόπιστο επιστημονικό τεκμήριο στα χέρια της μας καλούσε δια του Τύπου στις 18 Αυγούστου να αποσύρουμε την προκήρυξη του έργου και να διακόψουμε τη διαδικασία της ανάπλασης.

Υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων λοιπόν, φανταστείτε να είχαμε εισακούσει το αίτημα της κας Κουζή. Ο διαγωνισμός της ανάπλασης θα σταματούσε και θα χανόταν η χρηματοδότηση και κατά πάσα πιθανότητα χωρίς λόγο αφού τα αρχαία τελικά χωροθετούνται σε άλλη θέση.

Για παράδειγμα ο κ. Τζαμουράνης δια συμβούλων του, ξαφνικά υποστήριζε σθεναρά την εκτεταμένη συστηματική ανασκαφή σε ολόκληρο τον προαύλιο χώρο της πλατείας με ότι αυτό συνεπάγεται από άποψη κόστους αλλά και χρόνιων καθυστερήσεων στα έργα της περιοχής.

Καλά τον κ. Μάκαρη δεν θα τον σχολιάσω, καθώς ακόμα και μετά από την ενημέρωση της κας Μηλίτση συνέχισε να ομιλεί για συστηματική ανασκαφή...

Ο κ. Κοσμόπουλος ομολογώ πως είχε μία πιο συγκροτημένη άποψη και πάντα υπό την προϋπόθεση μιας ρεαλιστικής λύσης που δεν θα θέτει σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση του έργου. Ο ίδιος τα έγραφε αυτά στον Τύπο. Δεν τα λέω εγώ. Άραγε τι άλλαξε χθες;

Χθες λοιπόν και υπό το πρίσμα των νέων στοιχείων που προσκομίστηκαν από την κα Μηλίτση και την διαφαινόμενη χωροθέτηση των αρχαίων στο πεζοδρόμιο και επί της οδού οφείλαμε να προσαρμοστούμε με τις εξελίξεις.

Η διαδικασία άλλωστε υπό το πρίσμα των νέων στοιχείων οφείλει να είναι δυναμική κι όχι στάσιμη! Εν τούτοις έκπληκτος άκουγα τις τοποθετήσεις των επικεφαλής (που τις είχαν γράψει πριν το Δ.Σ.) και δεν φρόντισαν να τις αναπροσαρμόσουν έστω για τους τύπους μετά την ενημέρωση της κα Μηλίτση. Αυτοί μιλούσαν λες και δεν είχαν ακούσει τίποτα.

ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ

Η θέση η δική μας, είναι καταγεγραμμένη στην κάμερα και είναι η εξής: Ναι στην ανάδειξη των αρχαίων που βρίσκονταν σε κατάχωση μέσω σωστικής ανασκαφής χωρίς να απειλείται η χρηματοδότηση και η τύχη του πολυπόθητου έργου της ανάπλασης, αφού έτσι κι αλλιώς σύμφωνα με τα νέα στοιχεία δεν διαφαίνεται κάποια αλληλεπίδραση του ενός από το άλλο και ναι στην περεταίρω διερεύνηση και ακριβή εντοπισμό της θέσης των αρχαίων με τη συνέργεια και πολύτιμη συνεπικουρία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας προκειμένου η υπόθεση να πάρει το δρόμο της επιτέλους. Αυτή η θέση θα ήταν ευχής έργο να ήταν κοινή και ομόφωνη.

Οι αντιπολιτεύσεις αναγκάστηκαν από τις εξελίξεις να συμφωνήσουν στη σωστική ανασκαφή. Όμως αν και ενημερώθηκαν πως η θέση των αρχαίων ήταν διαφορετική από αυτή που πίστευαν και όχι εντός της πλατείας, διαφώνησαν στο κομμάτι “του χωρίς να απειλείται η χρηματοδότηση”. Ακόμα και ο κ. Κοσμόπουλος που έθετε ως προϋπόθεση να μην τεθεί σε κίνδυνο η χρηματοδότηση του έργου. Όλα αυτά είναι καταγεγραμμένα. Δεν μπορώ να γνωρίζω τι είχαν συνεννοηθεί, τι πίστευαν και τι κατάλαβαν.

Ε, λοιπόν εγώ σε εισήγηση που θα έθετε εν αμφιβόλω τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου έργου δεν θα συμφωνούσα ποτέ. Είμαι απόλυτος. Είμαι ξεκάθαρος. Ήμουν και είμαι συνεπής στα λεγόμενά μου. Επαναλαμβάνω. Ναι στην ανάδειξη των αρχαίων μέσω σωστικής ανασκαφής και την περαιτέρω διερεύνηση για τον ακριβή εντοπισμό της θέσης τους με επιστημονικό και τεκμηριωμένο τρόπο κι όχι πρόχειρα και μπακαλίστικα. Ναι όμως και στην απαραίτητη για τον τόπο ανάπλαση της πλατείας Υπαπαντής. Όχι στην προχειρότητα, όχι στην μικροπολιτική.

Όποιοι νομίζουν πως ο Δήμαρχος θα παίζει στα ζάρια την αναπτυξιακή προοπτική της πόλης με εικασίες και μαντεψιές είναι γελασμένοι.

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ, ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

Διαβεβαιώνω τους πολίτες πως και η ανάπλαση της πλατείας θα γίνει και η ανάδειξή των αρχαίων θα πάρει το δρόμο της εντός της παρούσης θητείας.

Προχωράμε με συνέπεια, σοβαρότητα και αποφασιστικότητα».

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΣΤΟ Δ.Σ.

Ακολουθεί η θέση που εξέφρασε κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. η Δημοτική Αρχή: «Το Δ.Σ. Καλαμάτας έπειτα από διαλογική συζήτηση κι λαμβάνοντας υπόψιν του όλα τα δεδομένα που σήμερα έχει στη διάθεσή του, καθώς και τα νέα δεδομένα που προέκυψαν κατά τη συζήτηση, εκφράζεται θετικά ως προς την ανάδειξη με σωστική ανασκαφή αρχαίων καταλοίπων που κατά παρελθόντα χρόνο είχαν εντοπιστεί στην πλατεία Υπαπαντής, δίχως να επηρεάζεται η εν εξελίξει διαγωνιστική διαδικασία και το έργο της ανάπλασης του Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας (Γ’ Φάση) που περιλαμβάνει την εν λόγω πλατεία. Επίσης, το Δ.Σ. τάσσεται υπέρ των διαδικασιών περαιτέρω διερεύνησης της θέσης των αρχαίων που βρίσκονται σε κατάχωση, προκειμένου τα στοιχεία που θα προκύψουν να επιφέρουν την επαναξιολόγηση του θέματος από τις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες».

Προσθήκη σχολίου

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ

 • 05 Αυγ

  ΑΓΓΕΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ

  ΤΡΙΠΟΛΗ | Εθνικής Αντιστάσεως 19

  08:30 - 08:30 (Επ.), τηλ.: 2710223400

 • 05 Αυγ

  ΑΛΕΞΙΔΟΥ Ε. - ΦΥΛΑΚΤΙΔΟΥ Α.

  ΚΑΛΑΜΑΤΑ | Παυσανίου 2 & Αριστομένους 27

  08:00 - 08:00 (Επόμ.), τηλ.: 2721022223

 • 05 Αυγ

  ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

  ΣΠΑΡΤΗ | Θερμοπυλών 115

  08:00 - 08:00 (Επόμ.), τηλ.: 2731029221

 • 05 Αυγ

  ΧΑΤΖΗΕΥΣΤΡΑΤΙΑΔΟΥ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ

  ΝΑΥΠΛΙΟ | Αιγίου 2 & Σιδηράς Μεραρχίας

  08:00 - 08:00 (Επ.), τηλ.: 2752028777

 • 05 Αυγ

  ΜΑΡΙΝΟΥ Χ. - ΜΑΡΜΑΡΑ Π.

  ΚΟΡΙΝΘΟΣ | Πατρών 36

  08:00 - 14:00 17:30 - 08:00 (Επ.), τηλ.: 2741021820

Εγγραφείτε και διαβάστε τις σημαντικότερες ειδήσεις

fb yt
insta twiter

logofootermedia