Τα σημαντικότερα θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στη 14η/2019 συνεδρίασή του συνήλθε το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, την Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019 και ώρα 14:00. Το Σώμα έλαβε αποφάσεις επί πλήθους θεμάτων, τα σημαντικότερα από τα οποία είναι τα εξής:

7η ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ / 2019

lefkh nyxta

Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τη διοργάνωση της 7ης Λευκής Νύχτας / 2019, η οποία θα διεξαχθεί από το βράδυ του Σαββάτου 31 Αυγούστου 2019 μέχρι το ξημέρωμα της Κυριακής 1η Σεπτεμβρίου. Επίσης, εξειδίκευσε σχετική πίστωση για την κάλυψη των εξόδων.
Ο Δήμος Καλαμάτας διοργανώνει από το 2013 τη Λευκή Νύχτα, σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Καλαμάτας, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και το Σύλλογο Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος. Στο πλαίσιο της Λευκής Νύχτας, που σημειώνει κάθε χρόνο εξαιρετική επιτυχία στην Καλαμάτα, το κοινό μπορεί να κάνει αγορές σε πολύ συμφέρουσες τιμές και να διασκεδάσει. Επιπλέον, η Λευκή Νύχτα είναι πολύ σημαντική για την τόνωση της κίνησης στα εμπορικά καταστήματα και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αποφέροντας ταυτόχρονα μεγάλα οφέλη για την προβολή της Καλαμάτας πανελλαδικά.

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΣΙΑΝ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ

apostolh sian 2

Ο Δήμος της αδελφής με την Καλαμάτα πόλης Σι’άν της Κίνας απηύθυνε πρόσκληση προς το Δήμαρχο, προκειμένου να μεταβεί στην Κίνα αντιπροσωπεία του Δήμου Καλαμάτας, με σκοπό να μετάσχει στην 7η Διεθνή Κοινή Διάσκεψη Πόλεων κατά μήκος της Οικονομικής Ζώνης του Δρόμου του Μεταξιού. Η Διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί από τη Δημοτική Αρχή της Σι’άν στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ Euro-Asia 2019, «με στόχο την ενίσχυση της συνδεσιμότητας και την υλοποίηση μιας κερδοφόρου συνεργασίας», όπως οι Κινέζοι εταίροι μας αναφέρουν σε σχετική επιστολή και θα διεξαχθεί μεταξύ 9 και 12 Σεπτεμβρίου 2019. 
Εγκρίθηκαν η μετάβαση αντιπροσωπείας, αποτελούμενης από το Δημοτικό Σύμβουλο και Πρόεδρο του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ Νικόλαο Μπασακίδη, το Δημοτικό Σύμβουλο Εμμανουήλ – Λεονάρδο Μάκαρη και τον Παύλο Κρανιώτη, ως εκπρόσωπο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, καθώς και η εξειδίκευση πιστώσεων για την κάλυψη των εξόδων.

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΤΗΡΙΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ

kthrio filarmonikhs

Το Σώμα προέβη σε αποδοχή της απόφασης ένταξης της πράξης με τίτλο «Ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτηρίων – Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2014-2020» του ΕΣΠΑ. Η πράξη έχει προϋπολογισμό 390.000 € και η δημόσια δαπάνη ταυτίζεται με τον προϋπολογισμό, επομένως ο Δήμος Καλαμάτας δε θα επιβαρυνθεί για την εκτέλεση του έργου αυτού.
Το κτήριο της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας βρίσκεται εντός των ορίων του Ιστορικού Κέντρου της πόλης, το οποίο είναι μία από τις δύο
υποπεριοχές εστίασης της εγκεκριμένης Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) του Δήμου Καλαμάτας. Ένας από τους
Ειδικούς Στόχους της ΣΒΑΑ του Δήμου Καλαμάτας είναι και ο ΕΣ3.5 με τίτλο «Βελτίωση ενεργειακής απόδοσης», στον οποίο προβλέπεται
να ενταχθούν δράσεις σχετικές με την ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτηρίων. Στο πλαίσιο αυτό θα υλοποιηθεί η πράξη με τίτλο
«Ενεργειακή Αναβάθμιση Δημοτικών Κτιρίων – Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας», η οποία περιλαμβάνεται στην εγκεκριμένη ΣΒΑΑ του
Δήμου Καλαμάτας.
Η ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου της Φιλαρμονικής θα επιτευχθεί με τις παρακάτω εργασίες:
• Εσωτερική θερμομόνωση της τοιχοποιΐας στη βορειοανατολική, βορειοδυτική και νοτιοδυτική πλευρά του κτηρίου
• Θερμομόνωση του δώματος
• Αντικατάσταση όλων των κουφωμάτων του κτηρίου
• Αντικατάσταση του υπάρχοντος λέβητα με νέας τεχνολογίας λέβητα πετρελαίου με συμπύκνωση καυσαερίων
• Αντικατάσταση των υπαρχουσών κλιματιστικών μονάδων από νέες μονάδες inverter σύμφωνες με τον Κανονισμό 626/2011/ΕΕ (περί
Ενεργειακής Ετικέτας)
• Αντικατάσταση του συνόλου των φωτιστικών από νέα, τεχνολογίας LED.

ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑ ΣΤΑ ΠΑΛΙΑΜΠΕΛΑ,
ΚΕΡΚΙΔΑ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΛΙΑ

ghpedo sta paliampela

Το Δημοτικό Συμβούλιο προέβη σε έγκριση μελέτης του έργου «Κατασκευή αποδυτηρίων και διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου στο γήπεδο ¨Παλιάμπελα¨ & προμήθεια και τοποθέτηση μεταλλικής κερκίδας θεατών στο γήπεδο της Δυτικής Παραλίας» του Δήμου Καλαμάτας. Η μελέτη του εν λόγω έργου έχει προϋπολογισμό 300.000 € με το ΦΠΑ. 

Τα αποδυτήρια του γηπέδου στα Παλιάμπελα θα έχουν εμβαδό 106,93 τετρ. μέτρα και θα περιλαμβάνουν δύο πλήρεις μονάδες αποδυτηρίων αθλητών, με δυνατότητα εξυπηρέτησης ΑμεΑ, γραφείο διοίκησης και αποδυτήρια για διαιτητές, καθώς και ιατρείο. Επίσης, θα διαμορφωθεί με κατάλληλο τρόπο ο χώρος στάθμευσης στο ανατολικό τμήμα του γεωτεμαχίου όπου βρίσκεται το γήπεδο, θα κατασκευασθούν πεζοδρόμια και ρειθροκράσπεδα και θα διαμορφωθεί επιπλέον χώρος για τη στάθμευση οχημάτων σε διπλανό γεωτεμάχιο. Με τον τρόπο αυτό θα υποστηριχθεί το προπονητήριο στα Παλιάμπελα, που έχει τεθεί στη διάθεση του ΠΣ «Η Καλαμάτα».

ghpedo dytikhs paralias

Επίσης, θα γίνει προμήθεια και τοποθέτηση μιας μεταλλικής κερκίδας τεσσάρων βαθμίδων, για διακόσια άτομα, στο Δημοτικό Γήπεδο της Δυτικής Παραλίας.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΚΑΙ ΦΩΤΙΣΜΟΣ 
ΓΗΠΕΔΩΝ ΣΤΟ ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ

ghpedo asproxvma

Από το Δημοτικό Συμβούλιο εγκρίθηκε η μελέτη του έργου «Ολοκλήρωση και φωτισμός ποδοσφαιρικών γηπέδων στο Ασπρόχωμα». Το εν λόγω έργο είναι προϋπολογισμού 470.000 € με το ΦΠΑ και θα αποφέρει την αποπεράτωση του γηπέδου ποδοσφαίρου στη θέση Λαγκάδα, περιοχής Ασπροχώματος Καλαμάτας, το οποίο θα φιλοξενεί την ομάδα «Α.Π.Σ. Απόλλων Καλαμάτας». Το γήπεδο θα αναπτυχθεί σε κατά χρήση παραχωρηθέν από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, προς το Δήμο Καλαμάτας, γεωτεμάχιο. Στο χώρο αυτό υφίσταται κτίσμα κερκίδων – αποδυτηρίων, κατασκευασμένο σε παρελθόντα χρόνο, το οποίο χρήζει συντήρησης και διευθέτησης των χώρων των αποδυτηρίων.

Οι εργασίες που θα εκτελεσθούν είναι καθαιρέσεις – χωματουργικές, οικοδομικές, ηλεκτρομηχανολογικές που περιλαμβάνουν την ηλεκτρική εγκατάσταση φωτισμού του αγωνιστικού χώρου, καθώς και εργασίες πρασίνου (φύτευση χλοοτάπητα, αρδευτική εγκατάσταση κ.λπ.).

ghpedo asproxvmatos xvris skeph sthn kerkida

Στο ίδιο έργο περιλαμβάνεται η εκτέλεση εργασιών για την εγκατάσταση φωτισμού στον αγωνιστικό χώρο του υφισταμένου γηπέδου ποδοσφαίρου του Ασπροχώματος, που ανακατασκευάσθηκε το 2014.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ
ΠΑΛΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ ΓΙΑ ΕΡΓΟ ΟΜΒΡΙΩΝ

Το Σώμα ενέκρινε τη μελέτη προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για την υλοποίηση του έργου «Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ομβρίων, οδού Αθηνών – Νέας Εισόδου στο τμήμα από Θουρία έως Νέδοντα ποταμό του Δήμου Καλαμάτας – Β΄ φάση». Πρόκειται για την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ομβρίων στην περιοχή από το Νοσοκομείο Καλαμάτας μέχρι τον υποσταθμό της ΔΕΗ στον Αντικάλαμο και στη συνέχεια την παροχέτευση αυτών στον ποταμό Άρι.
Μέχρι τώρα έχουν εκτελεσθεί οι εργασίες κατασκευής οχετών στις περιοχές εκατέρωθεν της παλαιάς εθνικής οδού Καλαμάτας – Τρίπολης και απομένει να κατασκευασθεί ο κεντρικός οχετός, ο οποίος θα οδεύει στο ίχνος της παλαιάς εθνικής οδού. Για την εκτέλεση αυτών των εργασιών είναι αναγκαίο να υπάρξουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, με αποτέλεσμα να μονοδρομηθεί ο συγκεκριμένος δρόμος με κατεύθυνση από Καλαμάτα προς Θουρία. Πρόσβαση, όμως, στο Νοσοκομείο θα υπάρχει και από τις δύο πλευρές. Ο Δήμος Καλαμάτας ζητεί εκ των προτέρων συγγνώμη από τους πολίτες, αλλά οι προαναφερθείσες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις είναι αναγκαίες για την κατασκευή του έργου. Ενδεικτικός χρόνος έναρξης των προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων είναι η 1η Σεπτεμβρίου 2019.

ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΓΚΩΔΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ

Από το Σώμα δόθηκε έγκριση σχετικά με τη μελέτη για «Δαπάνες διάθεσης ογκωδών απορριμμάτων». Η μελέτη είναι προϋπολογισμού 111.600 € με ΦΠΑ και, με τις ρυθμίσεις που προβλέπει, αναμένεται να μειωθεί το κόστος της διαδικασίας και να υπάρξει οικονομική ωφέλεια για το Δήμο, καθώς και ορθολογική διαχείριση από περιβαλλοντική άποψη.

ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
ΕΞΟΔΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ, ΕΤΟΥΣ 2020

Το Δημοτικό Συμβούλιο προέβη στον καθορισμό του ύψους προϋπολογισμού εξόδων Κοινοτήτων Δήμου Καλαμάτας, έτους 2020, ως εξής:

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

ΚΑΛΑΜΑΤΑ

677.490,00      

8.

ΝΕΔΟΥΣΑ

8.000,00

 

ΒΕΡΓΑ

30.000,00

9.

ΕΛΑΙΟΧΩΡΙ

9.000,00

 

ΑΛΑΓΟΝΙΑ

9.000,00

10.

ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑ

11.000,00

 

ΑΡΤΕΜΙΣΙΑ

9.000,00

11.

ΑΝΤΙΚΑΛΑΜΟΣ

9.000,00

 

ΚΑΡΒΕΛΙ

8.000,00

12.

ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ

13.000,00

 

ΛΑΔΑ

8.000,00

13.

ΛΑΙΪΚΑ

13.000,00

 

ΠΗΓΕΣ

8.000,00

14.

Μ. ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ

9.000,00

 

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΙΟΣ

ΑΡΙΣ

12.000,00

4.

ΑΜΜΟΣ

8.000,00

 

ΑΡΙΟΧΩΡΙ

10.000,00

5.

ΑΛΩΝΙΑ

8.000,00

 

ΑΣΠΡΟΠΟΥΛΙΑ

8.000,00

6.

ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΣ

8.000,00

 

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΦΑΡΩΝ

ΑΡΦΑΡΑ

13.000,00      

5.

ΠΛΑΤΥ

10.000,00

 

ΣΤΑΜΑΤΙΝΟΥ

8.000,00

6.

ΑΓΙΟΣ ΦΛΩΡΟΣ

9.000,00

 

ΒΡΟΜΟΒΡΥΣΗ

8.000,00

7.

ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ

8.000,00

 

ΠΗΔΗΜΑ

9.000,00

8.

ΑΓΡΙΛΟΣ

8.000,00

 

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΟΥΡΙΑΣ

ΘΟΥΡΙΑ

13.000,00      

4.

ΜΙΚΡΟΜΑΝΗ

9.000,00

 

ΠΟΛΙΑΝΗ

7.000,00

5.

ΑΝΘΕΙΑ

9.000,00

 

ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΣΤΗ ΡΑΧΗ
ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟ Ή ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

Το Δημοτικό Συμβούλιο έκρινε αναγκαία την αγορά οικοπέδου, επιφανείας 645,16 τ.μ. στην περιοχή Ράχη της Καλαμάτας, με σκοπό την κατασκευή νηπιαγωγείου. Το οικόπεδο βρίσκεται δυτικά της Β΄ Λέσχης Φιλίας (πρώην ΚΑΠΗ) Καλαμάτας.
Υπενθυμίζεται ότι το Νηπιαγωγείο της περιοχής στεγάζεται στο προαύλιο του 6ου Δημοτικού Σχολείου, με αποτέλεσμα διαμαρτυρίες από γονείς και από φορείς της περιοχής. Ο Δήμος βρήκε οικόπεδο και προχωρεί στην αγορά του, ώστε να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ
ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Εγκρίθηκαν:
Α. η επιχορήγηση των παρακάτω συλλόγων – φορέων:
I. «ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΙΚΡΟΜΑΝΗΣ», για τη διοργάνωση της «Γιορτής Αγκινάρας» 
II. «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΕΪΚΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ¨Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ¨», για τη διοργάνωση εκδήλωσης
III. «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΛΑΤΕΟΣ ¨Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ¨», για τη διοργάνωση πολιτιστικής εκδήλωσης 
IV. «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ & ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΣΠΡΟΧΩΜΑΤΟΣ & ΔΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ», για τη διοργάνωση παραδοσιακής εκδήλωσης
V. «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΛΙΑΝΙΤΩΝ ¨Ο ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ¨», για τη διοργάνωση της «1ης Γιορτής Μήλου»
VI. «ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΙΠΠΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ», για τη συνδιοργάνωση ιππικών αγώνων
VII. «ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ¨Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ¨», για τη διοργάνωση κολυμβητικού μαραθωνίου
VIII. «ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ¨ΑΙΟΛΟΣ¨», για τη συνδιοργάνωση διασυλλογικού πρωταθλήματος ιστιοπλοΐας
IX. «ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ¨ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ¨», για τη διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων. 
Β. η επικαιροποίηση της υπ’ αριθμ. 917/2018 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ως προς την επιχορήγηση του «ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ», για τη διοργάνωση πανελλήνιου διαγωνισμού γευσιγνωστών ελαιολάδου, που δεν ολοκληρώθηκε εντός του 2018.
Γ. η χορήγηση χρηματικού βοηθήματος σε οικογένεια, λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ
ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ

Στο Δημοτικό Συμβούλιο κατατέθηκε ψήφισμα υπέρ των διατάξεων του Νόμου «Κλεισθένης» για την απλή αναλογική.
Το ψήφισμα καταψηφίσθηκε με εισήγηση του Δημάρχου Π. Νίκα.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πρόσκληση Συμβουλίου Κοινότητας Τρίπολης (22/4/2024)

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Σας καλούμε την 22α Απριλίου 2024, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18:00, να προσέλθετε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Τρίπολης (1ος όροφος), Λαγοπάτη & Αταλάντης), σε τακτική συνεδρίαση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Τρίπολης, για τη συζήτηση και λήψη απόφασης στα πιο κάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:Χορήγηση έγκρισης άδειας λειτουργίας μουσικής με παρατεταμένο ωράριο σε

Πρόσκληση συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου (22/4/2024)

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ H Σας καλούμε στις 22 Απριλίου 2024 ημέρα Δευτέρα και ώρα 20.30 να προσέλθετε στο κτίριο της ΟΕΒΕΑ επί της οδού Καλαμάτας 113 σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του αρ.67 του Ν. 3852/2010 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 6 του Ν. 5056/23

Κόρινθος: Συναγερμός στις Αρχές – Άψυχο σώμα βρέθηκε να επιπλέει στη θάλασσα

Συναγερμός στις Αρχές νωρίς το πρωί της Πέμπτης 18/04,...
00:00:59

10 χρόνια Greek Maritime Golf Event στην Costa Navarino

Αθήνα, 18 Απριλίου 2024 – Το κορυφαίο τουρνουά γκολφ...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο