Γεύμα προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την εορτή της Υπαπαντής στην Καλαμάτα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Ε. Νίκας παρέθεσε γεύμα προς τιμήν της Αυτού Εξοχότητος του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου, με την ευκαιρία της εορτής της Υπαπαντής του Χριστού, το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019, μετά το πέρας της λιτανεύσεως της Ιεράς Εικόνος.

Η ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

nikas omilia ipapandis

Κατά την προσφώνησή του, ο Δήμαρχος είπε τα εξής:

«Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε,

Πάντοτε χαιρόμαστε για την παρουσία σας στην Καλαμάτα και σας ευχόμαστε, με την ευκαιρία της σημερινής μεγάλης γιορτής της Υπαπαντής του Χριστού, υγεία και δημιουργική δύναμη στους αγώνες σας για τη Δημοκρατία, την ενότητα του Λαού μας και τα εθνικά μας Δίκαια.

Ευχόμαστε, επίσης, τα άριστα και ευχαριστούμε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Χρυσόστομο για τη συνεργασία, τις προσφορές του στο Δήμο και, γενικότερα, το πνευματικό και κοινωφελές έργο του, όπως και τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες των άλλων επαρχιών, που λάμπρυναν με την παρουσία τους τη σημερινή – Παμεσσηνιακή – Πανήγυρη, με τη διαβεβαίωση πως έχουμε συνείδηση της διαχρονικής προσφοράς της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας στην εθνική μας επιβίωση και πρόοδο.

Πολλές ευχαριστίες οφείλουμε για την ευγενική παρουσία και από καρδιάς ευχές εκφράζουμε στον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης Υφυπουργό κ. Πετρόπουλο, τον Περιφερειάρχη, Βουλευτές, πρώην Βουλευτές, συναδέλφους Δημάρχους, εκπροσώπους του Δικαστικού Σώματος, των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και προς τους χιλιάδες προσκυνητές που έφτασαν στην Καλαμάτα από διάφορες περιοχές της χώρας και το εξωτερικό.

Τα καλύτερα ευχόμασθε στην Πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ., τη συμπατριώτισσά μας κα Γεννηματά, στον αγώνα τον οποίο κάνει και στους συνυποψηφίους μου για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, υποψηφίους Περιφερειάρχες, τον κ. Δέδε και τον κ. Μπουντρούκα εύχομαι ειλικρινά τα καλύτερα, όπως και στον κ. Τατούλη.

Τέλος, τις καλύτερες ευχές με την ευκαιρία της σημερινής ημέρας, μαζί με την αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς στο Δήμο, εκφράζουμε προς τους μεγάλους χορηγούς μας:

• τον κ. Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο και το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου – πάντοτε αυτή την ημέρα θυμόμαστε τον αείμνηστο Καπετάνιο και την προσφορά του προς τη     Μεσσηνία και την Καλαμάτα, που άλλαξε κυριολεκτικά τη μοίρα του τόπου μας,

• προς την κα Βίκυ Καρέλια και το Ίδρυμα Βικτωρίας και Γεωργίου Καρέλια, με την ευγνωμοσύνη μας για τη διαχρονική προσφορά στο λαό της Καλαμάτας και στη Μεσσηνία,

• τον κ. Γεώργιο Μαντζή και τη σύζυγό του Μαίρη, για τα πολλά, τα οποία έχει προσφέρει στην Καλαμάτα και την ευρύτερη περιοχή τον τελευταίο καιρό.

Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε,

Μετά από 13 χρόνια συνεχούς δημαρχοντίας στην ιστορική μας πόλη, έρχεται το πλήρωμα του χρόνου για την αποχώρησή μου, που θα επισυμβεί με την ολοκλήρωση της θητείας μου στις 31/8/2019.

Και είμαι ευτυχής, κύριε Πρόεδρε, για την κοινή διαπίστωση πως η Καλαμάτα, η πόλη μας και η πόλη σας, όχι μόνο άντεξε στην οικονομική κρίση, αλλά σημείωσε εντυπωσιακή πρόοδο σε όλους τους τομείς μέσα στην οικονομική κρίση.

Η Καλαμάτα σήμερα είναι ένα ταχύτατα αναπτυσσόμενο αστικό κέντρο, σημείο αναφοράς για όλη την Πελοπόννησο αλλά και για όλη την Ελλάδα, με τον εντυπωσιακό αυτοκινητόδρομο και τον περιμετρικό και το διεθνές αεροδρόμιό της, που τη συνδέει με πολλές δεκάδες ευρωπαϊκές πόλεις.

Η Καλαμάτα ενδυναμώνεται συνεχώς πληθυσμιακά, ο τουρισμός αυξάνεται, πολιτιστικές εκδηλώσεις διεθνούς επιπέδου πραγματοποιούνται και το Μέγαρο Χορού που εγκαινιάσαμε, που εγκαινιάσατε και εμείς μαζί σας πριν από λίγο, θα γίνει με βεβαιότητα ο μεγάλος φάρος πολιτισμού για ολόκληρη τη νότια Πελοπόννησο, σημείο αναφοράς των φιλότεχνων και των ανθρώπων του πολιτισμού.

Για τις μεγάλες προσπάθειες, τις δράσεις και τα έργα, η Καλαμάτα αποσπά τους τελευταίους μήνες πληθώρα πρώτων Πανελληνίων Βραβείων, όπως Βραβεία για την εξοικονόμηση ενέργειας, Βραβεία για το νέο Δημαρχείο, Βραβείο για το Πράσινο από τη WWF, Βραβεία για τις αναπλάσεις, για τους ποδηλατόδρομους, για την καινοτομία, για την πρωτοπορία στα ψηφιακά θέματα και τις νέες τεχνολογίες, όπου ήδη έχουμε κατακτήσει το στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2020.

Αγωνισθήκαμε, συνεργασθήκαμε, βρίσκαμε και στο Δημοτικό Συμβούλιο τις περισσότερες φορές τον κοινό τόπο, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε τα σημαντικά θέματά μας. Διαχειριστήκαμε με πολύ μεγάλη προσοχή τους πολύτιμους πόρους, προγραμματίσαμε και αξιοποιήσαμε ευκαιρίες, αξιοποιήσαμε το ανθρώπινο δυναμικό και τα μέσα.

Ποτέ δεν τα περιμέναμε όλα από το Κράτος. Ποτέ δεν τα περιμέναμε από τους άλλους.

Νοιαστήκαμε και προχωρήσαμε και θεωρώ ότι αυτό πρέπει να κάνει καθένας που κατέχει σε αυτόν τον τόπο μία υπεύθυνη θέση, γιατί εύκολα ρίχνουμε τις ευθύνες στους άλλους, κυρίως στους παραπάνω.

Έτσι, παραδίδουμε κύριε Πρόεδρε μια πόλη πρώτα από όλα οικονομικά υγιή: 14,5 εκατομμύρια ευρώ είναι το πλεόνασμα, το οποίο διαπιστώθηκε στις 31-12-2018 όταν κλείσαμε ταμείο. Έχουμε μία πόλη, η οποία είναι βέβαιη για το μέλλον και για την προοπτική της.

Ας είμαστε ενωμένοι και αισιόδοξοι ως λαός, όπως συνεχώς τονίζετε εσείς κύριε Πρόεδρε – σε κάθε λόγο σας, η ενότητα αποτελεί το κυρίαρχο στοιχείο.

Έτσι θα ξεπεράσουμε τα εθνικά μας προβλήματα και θα καταφέρουμε με τη βοήθεια της Παναγίας, με τη βοήθεια των παραδόσεων, των αξιών και των ιδανικών μας να πάμε στην επόμενη ημέρα, που θα είναι πιο ευτυχισμένη, πιο αισιόδοξη για εμάς, για τα παιδιά μας και το κυριότερο για την Πατρίδα, την οποία παραλάβαμε και πρέπει να παραδώσουμε στα παιδιά μας πιο ισχυρή από ό,τι την παραλάβαμε.

Σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας και ιδιαίτερα την Εξοχότητά σας κύριε Πρόεδρε.
Χρόνια Πολλά».

Η ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

pavlopoulos omilia ipapandi kalamata

Κατά την αντιφώνησή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος είπε τα εξής:

«Ευχαριστώ τον Θεό και την Υπεραγία Θεοτόκο, την Παναγία την Υπαπαντή, γιατί για μιαν ακόμα φορά μάς αξίωσε να βρισκόμαστε όλοι εδώ, υπό την σκέπη της Εκκλησίας.

Αισθάνομαι τιμή, συγκίνηση και βαθιά ευγνωμοσύνη προς την Μητρόπολη, προς τις Αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προς όλους εσάς.

Όχι μόνο γιατί τέτοια μέρα με καλείτε πάντοτε να είμαι εδώ μαζί σας, αλλά γιατί νιώθω τη στήριξή σας, που μου είναι απαραίτητη για να μπορέσω να συνεχίσω την άσκηση των καθηκόντων μου σε δύσκολους καιρούς.

Με στηρίζετε και με εμπνέετε να πράττω αυτό που πρέπει κατά το Σύνταγμα, και να μην σκέπτομαι κανένα πολιτικό κόστος, προκειμένου να υπηρετήσω την Πατρίδα.

Τέτοια μέρα αναλογιζόμαστε όλοι εδώ, στην Καλαμάτα, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα ότι εμείς, οι Έλληνες, πρέπει μέσα από το δρόμο της αρραγούς ενότητας να πορευόμαστε, για να μπορέσουμε να κάνουμε τα μεγάλα και σημαντικά που είμαστε σε θέση να κάνουμε.

Πριν απ’ όλα να φανούμε αντάξιοι των προγόνων μας και άξιοι της Πατρίδας. «Καθείς εφ’ ώ ετάχθη». Και όχι μόνον οι πολιτικοί, καθένας από μας. Και ύστερα να υπερασπισθούμε τούτη την Πατρίδα. Γιατί σας διαβεβαιώ: αυτή η Πατρίδα μπορεί ν’ ακτινοβολήσει.

Η Ελλάδα μπορεί να είναι μια μικρή χώρα σε έκταση και σε πληθυσμό. Αλλά η Ελλάδα, όχι μόνο μέσα από την Ιστορία της, μέσα από την δημιουργία των ανθρώπων και σήμερα μπορεί να εκπέμψει μηνύματα σ’ όλη την Ευρώπη, σ’ όλο τον κόσμο.

Γι’ αυτό τονίζω ότι έχουμε χρέος τούτη την Πατρίδα να την βοηθήσουμε όλοι. Για να εκπληρώσει μιαν αποστολή που αφορά τον ρόλο της μέσα στην μεγάλη Ευρωπαϊκή μας Οικογένεια, αλλά και στην Διεθνή Κοινότητα εν γένει. Δεν είμαστε αλαζόνες.

Έχουμε όμως πλήρη συναίσθηση της Ιστορίας μας και του καθήκοντός μας, το οποίο, όπως πάντα, πράξαμε οι Έλληνες μέσα στην Ιστορία, όταν υπερασπισθήκαμε την Δημοκρατία και τον Πολιτισμό, όταν χρειάσθηκε.

Γιατί, θυμηθείτε, ότι σ’ όλους τους αγώνες όλης της Ανθρωπότητας, αυτός ο Τόπος ήταν πάντα με το μέρος της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού.

Γι’ αυτό και σήμερα ο Τόπος μας είναι το «προκεχωρημένο φυλάκιο» της Δύσης, του Πολιτισμού, της ίδιας της Δημοκρατίας προς την Ανατολή. Όχι με την έννοια – το τονίζω, για να μην παρεξηγηθώ – ότι είμαστε εμείς που θα επιβάλουμε σε άλλους Λαούς και άλλους Πολιτισμούς το δικό μας μοντέλο Δημοκρατίας και τον δικό μας Πολιτισμό.

Αλλά εμείς, όπως απέδειξε η Ιστορία, είμαστε ο Λαός και το Έθνος που μπορούν να κάνουν τον διάλογο των Πολιτισμών και της Δημοκρατίας, που απαιτείται για να υπάρχει ειρηνική συνύπαρξη των Λαών. Γιατί δεν υπάρχει σύγκρουση Πολιτισμών. Υπάρχει έλλειψη κατανόησης.

Και εμείς, οι Έλληνες, όπως ακριβώς είμαστε Λαός της Δύσης και της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας, έτσι είμαστε ένας Λαός ο οποίος καταλαβαίνει και τα προβλήματα και την νοοτροπία των άλλων. Και γι’ αυτό έχουμε την δύναμη να διαλεγόμαστε μαζί τους για να συνυπάρξουμε ειρηνικά.

Τα είπα αυτά γιατί τούτη η Πόλη, αυτός ο Τόπος, η Μεσσηνία και οι κάτοικοί της, είναι ευλογημένοι από τον Θεό, ευλογημένοι από την Παναγιά. Ευλογημένος Τόπος.

Τα διδάγματα του Μεσσηνιακού Λαού πρέπει να τα μεταλαμπαδεύσουμε γενικότερα. Και να δείξουμε στους συμπατριώτες μας και συστρατιώτες μας στον μεγάλο αγώνα για την υπεράσπιση της Ελλάδας σε κάθε επίπεδο, από τα Εθνικά Θέματα, την Δημοκρατία, τον Πολιτισμό, ότι: Ναι, εμείς πιστεύουμε βαθιά στο ότι πρέπει να είμαστε Ενωμένοι.

Πρέπει να υπερβαίνουμε τα πάθη. Και, κυρίως, πρέπει να πάψουμε να έχουμε φθόνο για εκείνον που είναι καλύτερος από εμάς. Ν’ αναγνωρίζουμε σε καθέναν που είναι καλύτερος, τι είναι εκείνο που του ανήκει. Γιατί η πραγματική Αριστεία αυτό σημαίνει. Όταν αναγνωρίζουμε στον άριστο, αυτό που είναι, όχι όταν τον φθονούμε.

Γιατί θυμηθείτε, αγαπημένοι φίλοι και συμπατριώτες μου, τούτος ο Τόπος χειμάστηκε μέσα στην Ιστορία κάθε φορά που η διχόνοια και ο φθόνος επικράτησαν.

Το έχω πει, το είπα χθες στο Ναύπλιο, το επαναλαμβάνω και εδώ: Οι ιστορικές ήττες αυτού του τόπου που τόσο κόστισαν, ακόμα και κομμάτια του Εθνικού μας Κορμού, οφείλονται σε στιγμές όπου, δυστυχώς, δεν διδαχθήκαμε, δεν δείξαμε τον πραγματικό μας εαυτό, το μεγάλο ταλέντο των Ελλήνων.

Και αφήσαμε το φθόνο και το διχασμό να είναι εκείνοι που οδηγούν τα βήματά μας για «πρόσκαιρα» οφέλη. Οφέλη που, κατά την γνώμη μου, δεν υπήρξαν ποτέ. Ψευδαίσθηση υπήρχε.

Εδώ στην Καλαμάτα, επειδή έζησα όπως σας είπα, το έχω νιώσει μαζί σας. Και αυτό είναι εκείνο που με σημάδεψε, με την καλή του έννοια, στην ζωή μου. Κρατήστε το γερά μέσα σας.

Να προσευχόμαστε στην Παναγιά, που μας έχει δώσει αυτό το μεγάλο προνόμιο να ζούμε σ’ αυτό τον τόπο, να είναι έτσι η ψυχή μας, να μπορούμε να καταλάβουμε τι σημαίνουν τα μεγάλα ιδανικά για την Πατρίδα, για τον Λαό, για το Έθνος.

Εύχομαι να είμαστε του χρόνου εδώ, εύχομαι ξανά τούτος ο τόπος να έχει δει μπροστά του αυτό που πραγματικά του αναλογεί και του αξίζει, με τις δικές μας προσπάθειες, προσπάθειες όλων.

Σας ευχαριστώ για μία ακόμη φορά, γιατί ξέρετε τι δύναμη παίρνω κάθε φορά που είμαι μαζί σας. Και ώς του χρόνου, Σεβασμιώτατε, η Παναγιά η Υπαπαντή να μας έχει υπό την σκέπη Της και κυρίως να μας φωτίζει στο δρόμο της Ενότητας, της Δημοκρατίας και της Δημιουργίας. 

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ».

pavlopoulos nikas ipapandi

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πασχαλινή Εορταγορά Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού Τ.Τ.Τρίπολης

Το Τοπικό Τμήμα Τρίπολης του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού-ΣΕΟ, διοργανώνει...

Συνελήφθησαν 19 άτομα σε στοχευμένη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στη Μεσσηνία

Στο πλαίσιο της πρόληψης και της καταστολής εγκληματικών ενεργειών,...

Πασχαλινό Bazaar από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης

Πασχαλινά Bazaars από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε όλη...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο