Β’ Πανελλήνιο φοιτητικό συνέδριο νεότερης και σύγχρονης ιστορίας

Στο Β’ Πανελλήνιο Φοιτητικό Συνέδριο Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας , που οργάνωσε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου- Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία: Νέες Θεωρήσεις και προοπτικές» στην Καλαμάτα, παρέστη ο Δήμαρχος, Π. Νίκας, την Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε, ο Π. Νίκας ανέφερε ότι στον 20ό αιώνα μπήκαμε ως Έλληνες ταπεινωμένοι από την εξευτελιστική ήττα του 1897, την οποία προκάλεσαν οι «ζητωπόλεμοι», που είχαν επικεφαλής τον Καθηγητή Πανεπιστημίου Σπυρίδωνα Λάμπρο, κάτι το οποίο δείχνει πού μπορεί να οδηγήσει ο λαϊκισμός, σε τι καταστροφικά αποτελέσματα.
Ως προς τα γεγονότα, απολύτως σημαντικά – έστω και αν δε διδάσκονται στα σχολεία με τον τρόπο που πρέπει – είναι ο Μακεδονικός Αγώνας, οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, η Μικρασιατική Καταστροφή, οι δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι.
Ως έθνος, είχαμε επιτυχία όπου κυριαρχούσε ο πατριωτισμός και η λογική. Οι ήττες και οι καταστροφές ήταν αποτελέσματα του λαϊκισμού, της προπαγάνδας και της αδιαφορίας για το διεθνές περιβάλλον. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο Βενιζέλος, που όταν ήρθε στην Ελλάδα για να αναλάβει τη διακυβέρνηση, προσκεκλημένος του Στρατιωτικού Συνδέσμου, επέβαλε την Αναθεωρητική Βουλή και όχι τη Συντακτική, την οποία ζητούσε ο λαός εναντιούμενος στη Βασιλεία, διότι αυτό απαιτούσε το εθνικό συμφέρον.

Ο Π. Νίκας τόνισε ότι από τα πιο αρνητικά γεγονότα είναι ο Εμφύλιος Πόλεμος, του οποίου ο απόηχος με τον ένα ή τον άλλο τρόπο φθάνει μέχρι σήμερα. Σημαντικά γεγονότα της νεότερης ιστορίας, όπως η Δικτατορία, πρέπει να ενταχθούν στον Εμφύλιο και στο μακροπρόθεσμο διχασμό που αυτός δημιούργησε.
Ως προς τις προσδοκίες, ο Δήμαρχος τόνισε πως η χώρα μας δεν έχει μέλλον αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία και αν δε γίνουμε ένα κανονικό κράτος, κάτι που δεν κατορθώσαμε να κάνουμε έστω κι αν πέρασαν 200 χρόνια από την Απελευθέρωση. Ένα κράτος, όπου δε θα κυριαρχούν ο λαϊκισμός, οι δημόσιες σχέσεις, η αυτοπροβολή και το ατομικό συμφέρον, αλλά η αίσθηση του καθήκοντος και η πατριωτική συμπεριφορά.

foitites1

Τέλος, σημείωσε πως η χώρα μας δεν έχει σχεδόν κανένα θεσμό που να λειτουργεί σωστά. Ως παράδειγμα, σε θέματα εκπαίδευσης είμαστε τελευταίοι στο επίπεδο της Ευρώπης και του ΟΟΣΑ.
Ο Δήμαρχος ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου, το οποίο έχει τίτλο: «Κρίσεις, πόλεμοι, πτωχεύσεις και προσδοκίες στο «σύντομο» ελληνικό 20ό αιώνα».
Σημειώνεται ότι ο Δήμος Καλαμάτας υποστήριξε έμπρακτα τη διοργάνωση του Συνεδρίου.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Live – Βουλή: Σε εξέλιξη οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών για την πρόταση δυσπιστίας

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, αυτή την ώρα,...

Η Ολυμπιακή φλόγα στην Πελοπόννησο – Πρόγραμμα λαμπαδηδρομίας

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, στην Ελλάδα, εν’...

Δημήτρης Πτωχός: Aπολογισμός του πρώτου τριμήνου της θητείας του

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, παρουσία του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη...
Μετάβαση στο περιεχόμενο