Η εξόδιος ακολουθία του πρώην Δημάρχου Χρήστου Μαλαπάνη στην Καλαμάτα

Πλήθος κόσμου μετέσχε στην κηδεία και την ταφή του πρώην Δημάρχου και επί 20ετία αιρετού του Δήμου Καλαμάτας Χρήστου Μαλαπάνη, το απόγευμα της Πέμπτης 1ης Φεβρουαρίου 2018. Η νεκρώσιμος ακολουθία, στην οποία προέστη ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, συμπαραστατούμενος από κληρικούς, εψάλη στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, παρουσία Υπουργών, της Προέδρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης  Φώφης Γεννηματά, δεκάδων αιρετών της Βουλής και της Αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού, καθώς και της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, την οποίαν επίσης υπηρέτησε ο εκλιπών.

Ο ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ
ΤΟΥ Π. Ε. ΝΙΚΑ

DSCN0202 Medium

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Ε. Νίκας εξεφώνησε επικήδειο λόγο, στον οποίον ανέφερε τα εξής:
«Όλοι μας σήμερα, μαζί με την Καλαμάτα και τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς, εκφράζουμε την οδύνη μας, θρηνούμε και αποχαιρετούμε τον έντιμο άνθρωπο, τον άξιο Δήμαρχο, το σπουδαίο επιστήμονα και άριστο οικογενειάρχη Χρήστο Μαλαπάνη.
Η πόλη μας, στα διακόσια χρόνια της σύγχρονης ιστορίας της, είχε την τύχη να διοικηθεί, κατά περιόδους, από συγκεκριμένους – άξιους Δημάρχους, που προσδιόρισαν το μέλλον της και τη μετέβαλαν στη μεγάλη και σύγχρονη σημερινή Καλαμάτα.

«ΑΞΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ»

DSCN0209 Medium

Σε αυτή την ομάδα των άξιων Δημάρχων, δικαιωματικά και πανθομολογούμενα ανήκει ο αείμνηστος, πλέον, Χρήστος Μαλαπάνης, που για είκοσι και πλέον χρόνια αφιερώθηκε στην Καλαμάτα, την οποία υπηρέτησε από διάφορες αυτοδιοικητικές θέσεις και στην οποία διέθεσε τις εξειδικευμένες γνώσεις του, την ακαμάτη εργατικότητά του, την ευρηματικότητα, την οργανωτικότητα, την οξυμμένη κρίση και την αποτελεσματικότητά του.
Σειρά πρωτοποριακών και σημαντικών δημοτικών έργων στον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τη σχολική στέγη, την ύδρευση, την αποχέτευση, γενικότερα τις υποδομές της πόλης, αποτελούν τους αψευδείς μάρτυρες μιας πολύχρονης προσπάθειας για το κοινό καλό, το Δημοτικό και το Δημόσιο Συμφέρον.

«ΕΙΧΕ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ»

Η προσφορά του στην πόλη αποκτά μεγαλύτερη αξία, γιατί όλες οι ενέργειες και οι σχεδιασμοί του ήταν άρρηκτα συνδεδεμένοι με τη διαφάνεια, το διάλογο και την ουσιαστική δημοκρατική συμπεριφορά. Γι’ αυτό είχε κερδίσει την εκτίμηση και τη φιλία σε ολόκληρο τον αυτοδιοικητικό και τον πολιτικό χώρο.
Σπουδαία υπήρξε, επίσης, η ομορφιά του χαρακτήρα τού αείμνηστου Δημάρχου. Ήταν σεμνός και ταπεινός μέχρι παρεξηγήσεως, όπως ταιριάζει στους πραγματικά μεγάλους άνδρες. Υπήρξε άνθρωπος ευγενής, ευαίσθητος, ευσυγκίνητος, γεμάτος χιούμορ, πιστός στους φίλους, χωρίς μνησικακίες και με μεγάλα αποθέματα ανοχής, ακόμα και για όσους τον είχαν βλάψει.

Καλό ταξίδι, φίλε Δήμαρχε!
Σε ευχαριστούμε για το έργο, την προσφορά, την παραδειγματική στάση ζωής εκ μέρους σου. Η ιστορία και η πόλη ποτέ δε θα ξεχάσουν το χαμογελαστό και ακάματο επιστήμονα, το διαλεκτικό και οραματικό, αλλά και ορθολογιστή Δήμαρχο, τον αυτοδιοικητικό που διέθεσε όλες τις δυνάμεις του για την ανόρθωση της Καλαμάτας μετά τους σεισμούς του 1986. Ας είσαι το παράδειγμα για όλους μας και ας είναι ελαφρύ το χώμα της Καλαμάτας για σένα!
Αιωνία σου η μνήμη!».
Ακολούθως, μίλησε φανερά συγκινημένος για τον εκλιπόντα ο πρώην Υπουργός και πρώην Δήμαρχος Σταύρος Μπένος, που συνεδέετο με προσωπική φιλία δεκαετιών με τον αείμνηστο Χρήστο Μαλαπάνη.
Εξόχως συγκινητικός υπήρξε, επίσης, ο αποχαιρετισμός της κόρης του Πόπης, που εκ μέρους της οικογένειας απηύθυνε το ύστατο «χαίρε» στο Χρήστο Μαλαπάνη.
Τέλος, αποχαιρέτισε με επαινετικά λόγια τον άξιο αυτοδιοικητικό ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ

DSCN0288 Medium

Μετά το πέρας της εξοδίου ακολουθίας, το νεκροφόρο όχημα με τη σορό του εκλιπόντος πήρε το δρόμο για το Κεντρικό Κοιμητήριο Καλαμάτας, υπό τους ήχους της Δημοτικής Φιλαρμονικής. Τις ταινίες της νεκροφόρου κρατούσαν τιμητικά ο Δήμαρχος Παναγιώτης Ε. Νίκας και οι πρώην Δήμαρχοι Σταύρος Μπένος, Παναγής Κουμάντος και Γιώργος Κουτσούλης.
Η πομπή έκανε τον κύκλο του ιστορικού Δημαρχείου, όπου ο Χρήστος Μαλαπάνης ανέπτυξε τη σημαντική του δράση και στη συνέχεια πορεύθηκε προς το Κεντρικό Κοιμητήριο, συνοδεία μεγάλου πλήθους.
Κατά την ταφή της σορού του πρώην Δημάρχου, απέδωσε τιμές η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας.
Σημειώνεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, με ομόφωνη απόφασή του, απέτισε τιμή στο Χρήστο Μαλαπάνη με:
α. τη δωρεάν διάθεση τάφου στο διηνεκές κατά τον Κανονισμό του Κοιμητηρίου (άρθ. 12 παρ. Α΄)
β. την ταφή του με δημοτική δαπάνη
γ. τη διάθεση της Δημοτικής Φιλαρμονικής κατά την εκφορά της σορού του
δ. την κατάθεση στεφάνων από το Δημοτικό Συμβούλιο και το Δήμαρχο, καθώς και τη συμμετοχή του συνόλου των Δημοτικών Συμβούλων στην εξόδιο ακολουθία και την εκφορά της σορού του
ε. την ανάρτηση μεσίστιων των σημαιών του Δήμου επί τριήμερο
στ. την ονομασία της αίθουσας συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου σε «Αίθουσα Δημάρχου Χρήστου Μαλαπάνη» και οδού ανάλογης της προσφοράς και των αξιωμάτων του και
ζ. την οργάνωση πολιτικού μνημοσύνου στο άμεσο μέλλον για την προσφορά του εκλιπόντος πρώην Δημάρχου.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Περί Πρωτοκόλλου και Εθιμοτυπίας στο Λεβίδι στον Παναρκαδικό και στην Expo

Παρατηρώντας τις διάφορες εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στον τόπο...

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού και παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια η συνεδρίαση της ΕΝΠΕ

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού και παρουσία του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, την Δευτέρα 15 Απριλίου. Η προετοιμασία για την επικείμενη αντιπυρική περίοδο ήταν το βασικό ζήτημα που απασχόλησε τη συνεδρίαση, με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας να αναλύει

Ο Αποστόλης Στρέμπας πρώτος σκόρερ στην Α’ κατηγορία Αρκαδίας

Ο Αποστόλης Στρέμπας είναι ο πρώτος σκόρερ με 27...

Κώστας Τζιούμης: «Απρέπεια και απρεπείς»

Σε δήλωση του Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κώστας Τζιούμης αναφέρεται...
Μετάβαση στο περιεχόμενο