Πελοπόννησος, Greece

Μεσσηνιακές Ημέρες Σακχαρώδη Διαβήτη: Υψώνουμε Ασπίδα Προστασίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Την ευκαιρία να ενημερωθούν για όλες τις νεότερες εξελίξεις γύρω από την παγκόσμια «μάστιγα» του Σακχαρώδη Διαβήτη και να κάνουν δωρεάν εξετάσεις σακχάρου και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (GHbA1c), θα έχουν το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017 οι κάτοικοι της Καρδαμύλης Μεσσηνίας, στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δυτικής Μάνης.

Η σημαντική αυτή πρωτοβουλία ανήκει στον Σύλλογο Διαβητικών Νομού Μεσσηνίας «Γλυκιά Μεσσηνία», ο οποίος  δραστηριοποιείται στο χώρο του Σακχαρώδη Διαβήτη από το 1998 και είναι μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.).

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, ο Σύλλογος αναλαμβάνει συχνά σημαντικές πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του ευρύτερου κοινού σχετικά με τον σακχαρώδη διαβήτη. Μια από αυτές είναι το Ενημερωτικό Πρόγραμμα «Μεσσηνιακές Ημέρες Σακχαρώδη Διαβήτη: Υψώνουμε Ασπίδα Προστασίας» για το 2017, το οποίο συντονίζει συνολικά ο Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) κ. Παναγιώτης Χαλβατσιώτης.

Το Πρόγραμμα, κατά τη διάρκεια του οποίου διενεργούνται ΔΩΡΕΑΝ μετρήσεις σακχάρου και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (GHbA1c), καθώς και ενημερωτικές διαλέξεις, διεξάγεται από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο 2017 σε διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας. Αυτές περιλαμβάνουν την Καλαμάτα (2 Ιουνίου), την Πύλο (15 Ιουνίου), τη Χώρα (16 Ιουνίου), τον Μελιγαλά (30 Ιουλίου), το Πεταλίδι (1 Σεπτεμβρίου), την Καρδαμύλη (23 Σεπτεμβρίου), τον Λογγά (30 Σεπτεμβρίου), τη Μεσσήνη (3 Οκτωβρίου), τον Αριστομένη (21 Οκτωβρίου), καθώς και την Κυπαρισσία, τους Γαργαλιάνους και τα Φιλιατρά (εντός του Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2017). 

Η επόμενη θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017 στην Καρδαμύλη Μεσσηνίας (Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Δ. Μάνης). Στις 16:00 – 19:00 θα διενεργηθούν δωρεάν μετρήσεις γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης στους κατοίκους της πόλης, ενώ στις 19:15 – 21:30 θα διεξαχθεί το ενημερωτικό πρόγραμμα.

Κατά τη διάρκειά του, θα δοθούν οι διαλέξεις «Παχυσαρκία και Διαβήτης», από τον Διευθυντή Ε.Σ.Υ. Παθολογίας, Υπεύθυνο Π.Ε.Δ.Υ.-Κ.Υ. Αγ. Νικολάου Δυτικής Μάνης κ. Νικόλαο Γκιούλο, «Σακχαρώδης Διαβήτης: μια σύγχρονη μάστιγα», από τον Επίκουρο Καθηγητή Παθολογίας Ε.Κ.Π.Α. κ. Παναγιώτη Χαλβατσιώτη και «Ο διαβητικός ασθενής πριν και μετά το χειρουργείο», από τον Χειρουργό, Επιμελητή Χειρουργικής Κλινικής, Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας κ. Παναγιώτη Γιαννόπουλο, με την ενεργή συμμετοχή του κοινού, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει και η Πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών Νομού Μεσσηνίας «Γλυκιά Μεσσηνία» κ. Αθανασία Καρούνου.  

Την εκδήλωση έχει προσκληθεί να ευλογήσει και να προσφωνήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. κ. Χρυσόστομος στις 19:15 – 20:15, κατά τη διάρκεια των χαιρετισμών των επισήμων προσκεκλημένων, εκπροσώπων όλων των τοπικών αρχών.

Όπως τονίζει ο κ. Χαλβατσιώτης, «η νόσηση από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 θα μπορούσε να προληφθεί. Κατευθυντήριες οδηγίες που αφορούν καταναλωτικές, διατροφικές και φαρμακευτικές συνήθειες, αλλά και την περιβαλλοντική επιρροή, πρόκειται να διαδραματίσουν μελλοντικά σημαντικό ρόλο στη μείωση των παραγόντων κινδύνου, όπως η παχυσαρκία. Η δράση όλων μας στοχεύει στη συνεχή ενίσχυση της επιστημονικής γνώσης γύρω από τη σωστή πρόληψη και αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη, καθώς και την ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής των πασχόντων στη χώρα μας».   

Το συνολικό Πρόγραμμα, το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με τους Δήμους Καλαμάτας, Πύλου – Νέστορος, Οιχαλίας, Δ. Μάνης, Μεσσήνης και Τριφυλίας, τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Κέντρου Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του (Ε.ΚΕ.ΔΙ.), του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.), της Περιφέρειας Πελοποννήσου – Π.Ε. Μεσσηνίας, του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας και της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.

Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα εδώ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκίνησε από το Παναθηναϊκό Στάδιο το ταξίδι της για την Ιταλία

To Φως της Αρχαίας Ολυμπίας, το ύψιστο σύμβολο του...

Αποτελέσματα Έρευνας του Ινστιτούτου της ΕΣΕΕ για την κίνηση της εμπορικής αγοράς κατά τη φετινή “Black Friday”

Αποτελέσματα Έρευνας του Ινστιτούτου της ΕΣΕΕ για την κίνηση...

4η Συνεδρίαση Επιτροπής Παρακολούθησης Προγράμματος ΔΑΜ | Δημήτρης Πτωχός: «Απλοποίηση και επιτάχυνση διαδικασιών για απτά αποτελέσματα στους πολίτες»

Με σαφές μήνυμα επιτάχυνσης και απτών αποτελεσμάτων για τις τοπικές κοινωνίες τοποθετήθηκε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός, στο πλαίσιο της 4ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021–2027, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Ο κ. Πτωχός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη του προγράμματος και την έγκριση των νέων επενδυτικών σχεδίων, υπογραμμίζοντας: «Στην

Δημοπρατείται το έργο αντιμετώπισης κατολισθητικού κινδύνου στο Μονοπάτι Αρβανιτιάς από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Ξεκινά η διαδικασία δημοπράτησης για ένα σημαντικό έργο ασφάλειας και προστασίας στο Ναύπλιο. Η Περιφερειακή Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου ενέκρινε τη διενέργεια διαγωνισμού, τα τεύχη δημοπράτησης και τη συγκρότηση επιτροπής για το έργο με τίτλο: «Αντιμετώπιση κατολισθητικού κινδύνου με καινοτόμες μεθόδους στην περιοχή Μονοπάτι Αρβανιτιάς Δήμου Ναυπλιέων, Π.Ε. Αργολίδας Περιφέρειας Πελοποννήσου», συνολικού προϋπολογισμού 4.780.000 ευρώ.
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ