Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απεκάλυψε την προτομή του Αλεξάνδρου Κουμουνδούρου

Την προσήκουσα τιμή στο μεγάλο Μανιάτη και Μεσσήνιο πολιτικό άνδρα, τον Αλέξανδρο Κουμουνδούρο, απέδωσε ο Δήμος Καλαμάτας ανεγείροντας προτομή του, τα αποκαλυπτήρια της οποίας πραγματοποίησε η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Την προσήκουσα τιμή στο μεγάλο Μανιάτη και Μεσσήνιο πολιτικό άνδρα, τον Αλέξανδρο Κουμουνδούρο, απέδωσε ο Δήμος Καλαμάτας ανεγείροντας προτομή του, τα αποκαλυπτήρια της οποίας πραγματοποίησε η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος.

Η τελετή έγινε στις 12.00 το μεσημέρι, παρουσία πλήθους κόσμου, μεταξύ των οποίων πολλά μέλη της οικογένειας Κουμουνδούρου, στην πλατεία Όθωνος της Καλαμάτας, το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016.

Καταρχήν, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, συμπαραστατούμενος από ιερείς, τέλεσε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αειμνήστου Πρωθυπουργού Αλεξάνδρου Κουμουνδούρου.

Ακολούθως, απηύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Ε. Νίκας, στον οποίον ανέφερε τα εξής:

«Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε,

Σας καλωσορίζω εκ μέρους των Αρχών και των πολιτών και σας εκφράζω τη χαρά μας για την παρουσία σας στην κοινή μητέρα όλων μας, την αγαπημένη σας Καλαμάτα.
Σήμερα, ο Δήμος Καλαμάτας, με την ανέγερση της προτομής του Αλεξάνδρου Κουμουνδούρου, εκπληρώνει το χρέος τιμής και ευγνωμοσύνης προς το μεγάλο Μανιάτη και Μεσσήνιο πολιτικό άνδρα, που διετέλεσε 10 φορές Πρωθυπουργός της Ελλάδος και πολλαπλώς ωφέλησε την πατρίδα μας.

Η απόδοση του ονόματος του Αλεξάνδρου Κουμουνδούρου στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου από τον αείμνηστο Νομάρχη Παναγιώτη Φωτέα, οι συνεχείς δημοσιεύσεις, με πρώτες αυτές του ιστοριοδίφη και Δημοτικού Συμβούλου Θεοδώρου Μπρεδήμα, η πρωτότυπη έκδοση βιβλίου του πρώην Δημάρχου Παναγή Κουμάντου, η κινητοποίηση της μεγάλης οικογένειας Κουμουνδούρου, πολλά από τα μέλη της οποίας βρίσκονται σήμερα εδώ, η ευγενική παρουσία τόσων συμπολιτών μας στη σημερινή εκδήλωση, αποδεικνύουν ότι στην Καλαμάτα θυμόμαστε και τιμάμε αυτούς που ευεργέτησαν το Έθνος, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες.

Ιδιαιτέρως, όμως, η παρουσία της Εξοχότητάς σας, κύριε Πρόεδρε, αποδεικνύει, στον υπερθετικό βαθμό, την τιμή και την ευγνωμοσύνη του Έθνους προς το μεγάλο κοινοβουλευτικό άνδρα Αλέξανδρο Κουμουνδούρο, για τις σπουδαίες υπηρεσίες του και την προσφορά του στην πατρίδα.
Καλώς ήλθατε, κύριε Πρόεδρε».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε δήλωσή του μετά το πέρας της τελετής των αποκαλυπτηρίων, ανέφερε ότι «ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος υπήρξε ένα από τα ευγενέστερα τέκνα της Μεσσηνίας, με αφετηρία την γενέτειρά του, τον Κάμπο. Πριν απ’ όλα, στα νεανικά του χρόνια αγωνίστηκε κατά την εθνεγερσία για την απελευθέρωση του Γένους από τους Τούρκους. Έγκριτος νομικός, υπηρέτησε την Θέμιδα ως δικηγόρος και αντεισαγγελέας στην Καλαμάτα. Μπήκε στην πολιτική και, πριν απ’ όλα, υπηρέτησε τη Βουλή των Ελλήνων ως Βουλευτής, αλλά και ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων. Διετέλεσε Υπουργός Εσωτερικών, Εξωτερικών, Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Παιδείας, ενώ για δέκα φορές διετέλεσε Πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου της εποχής, μεταξύ 1865 και 1882. Αποτίοντας τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον Αλέξανδρο Κουμουνδούρο, προσθέτω ότι το μεγάλο παράδειγμά του αποτελεί δείκτη πορείας για μένα κατά την άσκηση των καθηκόντων μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας».

spot_img
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο εορτασμός του Προφήτου Ηλιού στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκε η μνήμη του Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου στην Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας. Την παραμονή της εορτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Επιφάνιος χοροστάτησε κατά τον Εσπερινό στο Ιερό Εξωκλήσιο του εορταζομένου Προφήτου, του ενοριακού Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Τρίπολης, συμπαραστατούμενος από Ιερείς. Το θείο λόγο κήρυξε

Κάλεσμα της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας για την αποκατάσταση της Ε.Ο. 74

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Η Παναρκαδική Ομοσπονδία Ελλάδος απευθύνει κάλεσμα προς όλους τους συλλόγους-μέλη της, τους Αρκάδες όπου κι αν βρίσκονται, καθώς και προς τους φίλους της Αρκαδίας και της Ηλείας, να ενώσουμε τη φωνή μας για την άμεση αποκατάσταση του Εθνικού Οδικού Δικτύ

Κόρινθος: Νέα εμφάνιση καρχαρία στις Κεχριές μέσα σε λίγες ημέρες

Νέα εμφάνιση καρχαρία καταγράφηκε στη θαλάσσια περιοχή των Κεχριών Κορινθίας, λίγες ημέρες μετά το προηγούμενο περιστατικό. Σύμφωνα με πληροφορίες το θαλάσσιο ζώο εντοπίστηκε να κινείται κοντά στην ακτή

Ακυρώνεται η ξενάγηση της Εβδομάδας Ομογενών στη Σπάρτη

Ο Δήμος Σπάρτης και ο Σύλλογος Αποδήμων και Επαναπατρισθέντων Λακώνων «ο Λεωνίδας» θα ήθελαν να ενημερώσουν ότι η ξενάγηση σε αρχαιολογικούς χώρους της Σπάρτης, η οποία είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη 22 Ιουλίου