Το παράκτιο μέτωπο στο επίκεντρο της συνεργασίας Δήμου Καλαμάτας – Παγκόσμιας Τράπεζας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στην Καλαμάτα βρέθηκαν το διήμερο 30 Νοεμβρίου – 1 Δεκεμβρίου, εμπειρογνώμονες της Παγκόσμιας Τράπεζας και μέλη μελετητικών ομάδων, στο πλαίσιο της συμμετοχής του Δήμου Καλαμάτας στην πιλοτική φάση του Μηχανισμού Τεχνικής Βοήθειας για την Αειφόρο Αστική Ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Οι συζητήσεις είναι διαρκείς και στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε το πρωί σήμερα, Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023, συνάντηση εργασίας στο Δημαρχείο Καλαμάτας υπό τον Δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο και με τη συμμετοχή, του Δημάρχου Μεσσήνης Γιώργου Αθανασόπουλου και εκπροσώπων των Δήμων Πύλου Νέστορος και Οιχαλίας, με εμπειρογνώμονες της Παγκόσμιας Τράπεζας, μέλη των μελετητικών ομάδων για τη τεχνική υποστήριξη στην Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη και στελέχη του Δήμου Καλαμάτας.

406337954 7507706179260085 5798006307405690339 n

Σε συνέχεια της σύσκεψης, ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος ανέφερε: “Όπως είναι γνωστό, η Καλαμάτα, η Καβάλα, το Ηράκλειο και η Λάρισα έχουν επιλεγεί από την Παγκόσμια Τράπεζα για να αναπτυχθεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα, που αφορά την εξέταση στοιχείων για το πώς θα προωθηθεί η ΒΑΑ (Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη) στη χώρα μας καλύτερα, και η Καλαμάτα χρησιμοποιείται ως “καλές πρακτικές” ή και προβλήματα που αντιμετωπίζει”.

ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΜΑΡΙΝΑ ΘΑ ΜΕΛΕΤΗΘΟΥΝ-ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΜΕ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΛΙΑ

“Αυτό είναι το γενικότερο πλαίσιο. Το ειδικότερο πλαίσιο είναι η συνεργασία που έχει η Καλαμάτα με τους μελετητές της Παγκόσμιας Τράπεζας, που έχουν αναθέσει σε αρχιτεκτονικό γραφείο στη Βιέννη και σε γραφείο στην Κύπρο και μελετούν το παραλιακό μέτωπο της Καλαμάτας ως προς την ανάπτυξή του, χωροταξικά αλλά και οικονομικά. Αυτή τη στιγμή έχουμε επικεντρωθεί ότι θα γίνουν δύο αναλύσεις περιοχών που αφορούν την περιοχή μπροστά από το Λιμάνι της Καλαμάτας αλλά και μετά τη Μαρίνα για να συνδέσουμε τη Μαρίνα με τη Δυτική Παραλία, αλλά και γενικότερα κατευθυντήριες γραμμές που θα ξεκινούν από την Μαντίνεια μέχρι και τον Πάμισο”.

ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΤΟΥ 2024 ΕΤΟΙΜΗ Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ

“Και όλα αυτά τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν μόλις παραδοθούν από τους μελετητές της Παγκόσμιας Τράπεζας-κάτι που θα γίνει τον Φεβρουάριο του 2024 με Μάρτιο- για να ξεκινήσει ο Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός ιδεών για το παραλιακό μέτωπο της Καλαμάτας”.

ΕΙΔΙΚΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ-ΔΟΜΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ

“Μέσα από αυτή τη συζήτηση τους θέσαμε-όπως και στη συζήτηση που έγινε το καλοκαίρι-την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε συνολικά το παραλιακό μέτωπο του Μεσσηνιακού κόλπου. Με τη δημιουργία ενός ειδικού χωροταξικού για τον Μεσσηνιακό κόλπο και μια δομή διοίκησης αυτού, ώστε να βρούμε τους τρόπους, με τη χρηματοδότηση- μελετητικά εννοώ- να συνεχίζει από την Παγκόσμια Τράπεζα. Τους τρόπους για να προστεύσουμε τις ακτές μας, αλλά και τον κόλπο ενδεχόμενη μόλυνση ή οτιδήποτε άλλο και να βρούμε τους τρόπους να τον αναπτύξουμε. Μας είπαν από την Παγκόσμια Τράπεζα ότι αυτό το αίτημα θα μεταφερθεί εκεί και θα ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις. Πιστεύουμε ότι θα διευρυνθεί αυτή η συνεργασία τουλάχιστον για έναν χρόνο και θα μπορέσουμε οι Δήμοι να αναπτύξουμε συνεργασία μεταξύ μας και αυτή ήταν και η βάση για τη συζήτηση που έγινε σήμερα με τους Δημάρχους και με εκπροσώπους Δήμων…”.

404704139 185772364606889 4299228162451472463 n

ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ

Επίσης, χθες Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023 στο ιστορικό Δημαρχείο πραγματοποιήθηκε ένα ακόμη Αστικό Εργαστήριο με θέμα: «Σχεδιάζουμε το παράκτιο μέτωπο μαζί».

Στόχος των Αστικών Εργαστηρίων είναι να προσφέρουν καλύτερη κατανόηση της περιοχής παρέμβασης, των αναγκών των κατοίκων και των προσδοκιών τους με σκοπό την καλύτερη αξιολόγηση και ανάλυση της περιοχής και τον προσδιορισμό του οράματος και των στόχων της τοπικής κοινότητας.

Άλλωστε, όπως τονίστηκε και κατά τη συνάντηση εργασίας που είχε προηγηθεί στο Δημαρχείο, παρουσία του Δημάρχου, Αντιδημάρχων, μελών των ομάδων εργασίας και υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου, ο συμμετοχικός σχεδιασμός επιτρέπει στις κοινότητες να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη αστικών περιοχών, συνδιαμορφώνοντας ένα κοινό όραμα.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί και στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Aποτελέσματα των αγώνων του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ταχύτητας στην Τρίπολη

Η πρεμιέρα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ταχύτητας ολοκληρώθηκε στο Στρατιωτικό...

Καιρός: Άνοδος της θερμοκρασίας – Ισχυροί άνεμοι και αφρικανική σκόνη

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης, η...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο