Σαν σήμερα, ο Εγκέλαδος «πλήγωσε» την Καλαμάτα

Το ημερολόγιο έγραφε 13 Σεπτεμβρίου 1986.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το ημερολόγιο έγραφε 13 Σεπτεμβρίου 1986.

Σάββατο, ώρα 20:20. Σεισμός 6,2 Ρίχτερ συγκλονίζει την Καλαμάτα. Ολόκληρος ο νομός της Μεσηνίας τραντάζεται από το χτύπημα του Εγκέλαδου, που αφήνει πίσω του 22 νεκρούς και περισσότερους από 300 τραυματίες….

Το ιστορικό κέντρο της πόλης σχεδόν ισοπεδώθηκε αφού τα περισσότερα σπίτια εκεί ήταν παλιά.

2020 09 13 1188

Πολύς κόσμος είχε κατακλύσει το λιμάνι πριν τον σεισμό, καθώς εγκαινιαζόταν η ακτοπλοϊκή σύνδεση Καλαμάτας-Κρήτης και βρισκόταν ελλιμενισμένο το καράβι.
Αυτό θεωρούν πολλοί ότι έσωσε κόσμο, καθώς εκείνη την ώρα δεν βρίσκονταν στα σπίτια του, αλλά και αργότερα διάθεσε τις καμπίνες του για τη φιλοξενία πολλών σεισμοπαθών.

Oι επόμενες ημέρες ήταν τραγικές για την Καλαμάτα ενώ ο ισχυρός μετασεισμός που ακολούθησε τη Δευτέρα (5,6 Ρίχτερ) αποτελείωσε ό,τι είχε αφήσει ο πρώτος μεγάλος.

Είναι αλήθεια πως 13.440 σπίτια, δηλαδή το 70% των κτηρίων κρίθηκαν ακατάλληλα. Οι φήμες για νέο ακόμα μεγαλύτερο σεισμό ήταν έντονες και η πόλη άδειασε, καθώς όσοι είχαν τη δυνατότητα έφυγαν στα χωριά τους, ενώ η Καλαμάτα θύμιζε πόλη «φάντασμα».

Στην γκρεμισμένη πόλη έφτασαν συνεργεία από τη νεοσύστατη ΕΜΑΚ αλλά και ομάδες διάσωσης από τη Γαλλία και τη Γερμανία. Σωστικά συνεργεία σε όλη την πόλη αναζητούσαν κάτω από τα χαλάσματα επιζώντες. Έξω από τα κτίρια που είχαν καταρρεύσει ακούγονταν φωνές και κλάματα. Ήταν άγνωστο πόσοι είχαν καταπλακωθεί. Οι πυροσβέστες έσκαβαν με προσοχή και προσπαθούσαν να ακούσουν έστω μία κραυγή ή ένα λυγμό. Έναν ψίθυρο που θα τους οδηγούσε σε κάποιον θαμμένο ζωντανό. Αναζητούσαν την ανάσα που θα αναπτέρωνε τις ελπίδες ότι ακόμη υπάρχουν επιζώντες.

Μήνες μετά την καταστροφή οι άστεγοι σεισμοπαθείς διέμεναν σε λυόμενα και σκηνές. Εκείνη τη χρονιά έγινε άλλο ένα ασυνήθιστο γεγονός. Το χειμώνα χιόνισε και οι σεισμοπαθείς είχαν να αντιμετωπίσουν και το κρύο. Ο χιονισμένος χειμώνας που ακολούθησε, ήταν για όλους τους σεισμοπαθείς ιδιαίτερα δύσκολος.

Για τα επόμενα τουλάχιστον 5 χρόνια έγινε μια τεράστια προσπάθεια να ανασυγκροτηθεί η πόλη και να γίνει λειτουργική για τους κατοίκους της, αν και αρκετοί, προσωρινά την εγκατέλειψαν. Το βράδυ της 13ης Σεπτεμβρίου του 1986 αποτελεί σταθμό για τη σύγχρονη ιστορία της Καλαμάτας, που τελικά οι κάτοικοι με την βοήθεια του δήμου και της πολιτείας κατάφεραν να την ζωντανέψουν και πάλι παρά τις αρχικές δυσοίωνες προβλέψεις!

2020 09 13 899 3

Δ.Π.

Πηγή: https://notospress.gr/

spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις της Ενορίας Αγίας Τριάδος Λυγουριού με μια ιδιαίτερη πνευματική και μουσική βραδιά

Ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις της Ενορίας Αγίας Τριάδος Λυγουριού με μια ιδιαίτερη πνευματική και μουσική βραδιά.

Αρχίζουν οι εγγραφές για το κοινό στο Ματάλειο Δημοτικό Κολυμβητήριο Σπάρτης

To Τμήμα Αθλητισμού, Πολιτισμού & Τουρισμού Δήμου Σπάρτης ανακοινώνει ότι από την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2026 αρχίζουν οι εγγραφές και η λειτουργία του Ματάλειου Δημοτικού Κολυμβητηρίου για το κοινό

10ο Προσκοπικό Μουσικό Φεστιβάλ Τρίπολης

Το 10ο Προσκοπικό Μουσικό Φεστιβάλ Τρίπολης – "The Scouts' Music Fest, vol. 10" θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Ιουνίου στον χώρο του εξωκλησιού του Αγίου Ευθυμίου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.   Το πλήρες πρόγραμμα Σάββατο 6 Ιουνίου 19:00 - Μέγας Εσπερινός για την Εορτή των Αγίων Πάντων. Συμμετέχει ο Βυζαντινός Χορός του Ιερού

Με λαμπρότητα τιμήθηκε η 201 η επέτειος της Μάχης στο Κατσαρού

Η 201η επέτειος της Μάχης στο Κατσαρού τιμήθηκε με λαμπρότητα, με την παρουσία αγωνιστών της εποχής και εκπροσώπων της πολιτικής σκηνής, οι οποίοι υπογράμμισαν τη σημασία αυτών των λιγότερο γνωστών μαχών για την ελληνική ανεξαρτησία. Η Δήμαρχος Οιχαλίας επισημάνθηκε το θάρρος και την αυτοθυσία των απλών ανθρώπων που συνέβαλαν στην ελευθερία της πατρίδας, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παραδοσιακούς χορούς και κεράσματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ