Για το Σχέδιο Οργανωμένης Απομάκρυνσης Πολιτών ενημερώθηκαν εκπρόσωποι Συλλόγων ΑΜΕΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ενημερωτική εκδήλωση – συζήτηση για το Σχέδιο Οργανωμένης Απομάκρυνσης Πολιτών με συλλόγους ΑΜΕΑ πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24 Μαΐου 2024 και ώρα 13.00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του νέου Δημαρχείου.

Την εκδήλωση, συντόνισε ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας & Δημοτικής Αστυνομίας Παντελής Δρούγας, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι ο Δήμος Καλαμάτας έχει συντάξει Σχέδιο Οργανωμένης Απομάκρυνσης Πολιτών και σημείωσε ότι η Οργανωμένη Απομάκρυνση -που δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα-, είναι μέτρο προληπτικής προστασίας των ατόμων σε περίπτωση εξέλιξης μιας φυσικής καταστροφής. Η οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πραγματοποιείται μόνον όταν εξασφαλίζεται εγκαίρως η καλή οργάνωση για την ασφαλή υλοποίησή της.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε επίσης, ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών & Πρόνοιας Σαράντος Μαρινάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή των ΑμεΑ στο σχεδιασμό δράσεων προστασίας τους και ότι είναι σημαντική η παρουσία τους στο σχεδιασμό, καθώς η εμπειρία τους είναι πολύτιμη για την ανάπτυξη αποτελεσματικών πολιτικών και πρακτικών που θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των ατόμων με αναπηρία.

Στελέχη του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλαμάτας ενημέρωσαν για το Σχέδιο Ιόλαος για την προστασία από τις πυρκαγιές και κυρίως για τις διαδικασίες της κατάρτισης του Μητρώου Ευάλωτων Ομάδων Πληθυσμού, ενώ παρουσίασαν στους ενδιαφερόμενους την Ανακοίνωση – Πρόσκληση για εγγραφή στο Μητρώο, καθώς και τη σχετική Αίτηση.

Παρουσιάσθηκαν επίσης, οι προτάσεις του Δήμου Καλαμάτας, ως προς τη συνεργασία του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας με τους συλλόγους ΑμεΑ που αφορούν σε Θεσμοθέτηση αμφίδρομης επικοινωνίας με συλλόγους ΑΜΕΑ, Υλοποίηση Διαβουλεύσεων και ομάδων εστιασμένης συζήτησης, Διασφάλιση της Προσβασιμότητας πληροφοριών, Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού, Διασφάλιση προσβάσιμων χώρων καταφυγής και ανάπτυξη ειδικών σχεδίων μεταφοράς για την ασφαλή και άνετη απομάκρυνση των ΑΜΕΑ, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες τους.  Τονίσθηκε ότι τα ανωτέρω μπορούν να υλοποιηθούν σε βάθος χρόνου, με την ενεργή συμμετοχή των ΑΜΕΑ και τη συμβολή τους στην αξιολόγηση και αναθεώρηση.

Μετά την ενημέρωση ακολούθησαν τοποθετήσεις από τους εκπρόσωπους των συλλόγων ΑΜΕΑ. Αναφέρθηκαν οι προβληματισμοί τους ως προς την προσβασιμότητα στις συνοικίες του Δήμου, η επάρκεια των οχημάτων εκκένωσης για ΑμεΑ, ενώ συμφώνησαν με την ανάγκη προσβασιμότητας της πληροφορίας μέσω οπτικοποίησης, την αναγκαιότητα για επιτόπια ενημέρωση των ΑμεΑ, καθώς και της πραγματοποίησης ασκήσεων. Στη συνέχεια, στελέχη του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας κατέγραψαν τις προτάσεις των συλλόγων ως προς τις εξειδικευμένες ανάγκες των μελών τους για την αρτιότερη υλοποίηση της διαδικασίας, ενώ διανεμήθηκαν και σχετικά έντυπα καταγραφής απόψεων για περαιτέρω επεξεργασία.

Στη συνάντηση παρευρέθησαν εκπρόσωποι του συλλόγου Νεφροπαθών Μεσσηνίας, του Αθλητικού Συλλόγου ΑμεΑ «Διαφοροζώ», του ΚΔΑΠμεΑ, του Συλλόγου ΑΜΕΑ Ν. Μεσσηνίας, του Συλλόγου Ατόμων με εμπειρία Καρκίνου «Ξαναρχίζω», του Κέντρου Ημέρας  Παιδιών και Εφήβων με Αυτισμό Μεσσηνίας, του Συλλόγου Διαβητικών Ν. Μεσσηνίας «Γλυκιά Μεσσηνία» κ.α. Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Δρούγας δεσμεύτηκε ότι θα πραγματοποιηθούν περαιτέρω ενημερωτικές συναντήσεις και με εκπρόσωπους των δομών ΑΜΕΑ και όσων συλλόγων δεν κατάφεραν να παρευρεθούν για να υπάρξει μια συνολική καταγραφή και  αποτύπωση των αναγκών ανά φορέα, καθώς και συνεχή επικοινωνία με όλους τους συλλόγους για τον προγραμματισμό επιπλέον ενημερωτικών δράσεων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πυροσβεστική: 34 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Συνολικά 34 αγροτοδασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε όλη τη χώρα το...

Κορινθία: Γυναίκα ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από παραλία στην περιοχή Κόρφος

Μια γυναίκα ηλικίας 58 ετών εντοπίστηκε και ανασύρθηκε χωρίς...

Αρκαδία: Συνελήφθη 54χρονος για βιασμό 30χρονης

Ένας 54χρονος συνελήφθη στην κοινότητα Άκοβα Αρκαδίας, μετά την...

Euro 2024: Το πλήρες τηλεοπτικό πρόγραμμα των αγώνων

Από τις 14 Ιουνίου, έχει ξεκινήσει το EURO 2024...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο