Πάνω από 200 παιδιά της Καλαμάτας εξετάστηκαν δωρεάν ιατρικά και οδοντιατρικά

Στον απολογισμό των δύο κοινωνικών δράσεων πρόληψης που “έτρεξαν” τις τελευταίες μέρες στην Καλαμάτα από το “Χαμόγελο του Παιδιού” προχώρησαν σήμερα, Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024, σε συνέντευξη Τύπου οι φορείς που συμμετείχαν, παρουσία του Δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου και του Προέδρου του “Χαμόγελου του Παιδιού”, Κώστα Γιαννόπουλου.

Πρόκειται για τις εξετάσεις ιατρικής και οδοντιατρικής πρόληψης αλλά και εκπαιδευτικών προγραμμάτων ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο, για παιδιά έως 16 ετών, που πραγματοποιήθηκαν δωρεάν στο Κινητό Πολυϊατρείο «Ιπποκράτης» του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και στο Κινητό Εργαστήριο Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης & Τεχνολογίας «ΟΔΥΣΣΕΑΣ», στον χώρο πίσω από το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.

Σε αυτές συμμετείχαν πάνω από 200 παιδιά, που εξετάστηκαν από εθελοντές ιδιώτες οδοντίατρους, παιδίατρους, ΩΡΛ, οφθαλμίατρους σε συνεργασία με τον Ιατρικό και Οδοντιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας, το Δήμο Καλαμάτας και υπό την εποπτεία του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας.

Όπως επισημάνθηκε από τον Δήμαρχο Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλο, ο Δήμος πάντα στηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες που έχουν να κάνουν με τη Δημόσια Υγεία και με την πρόληψη, ενώ υπενθύμισε και το Μνημόνιο Συνεργασίας που έχει υπογράψει ο Δήμος με το “Χαμόγελο του Παιδιού” , για το οποίο δήλωσε ότι θα ενεργοποιηθεί για να φέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Μάλιστα, για το θέμα ακολούθησε σύσκεψη του “Χαμόγελου του Παιδιού” με τη Δημοτική Αστυνομία ώστε να συντονιστεί και να ενισχυθεί η συνδρομή τους στις περιπτώσεις που απαιτηθεί.

Σε παρέμβασή του ο Πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού, Κώστας Γιαννόπουλος, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από τη Μεσσηνία, δήλωσε ότι η Καλαμάτα αποτελεί έναν από τους πρώτους σταθμούς του “οδοιπορικού” του Χαμόγελου του Παιδιού, στη μεγάλη εκστρατεία του Οργανισμού για πρόληψη.

Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, αναφορικά με τα κοινωνικά προβλήματα που φαίνεται να διογκώνονται και έχουν να κάνουν με την αύξηση περιστατικών βίας σε παιδιά και εφήβους, λέγοντας χαρακτηριστικά “χάσαμε το μπαλάκι”, καθώς όπως εξήγησε το παιδιά έχουν αφεθεί σε μια “ηλεκτρονική αλάνα”.

Επεσήμανε τον καίριο ρόλο της πρόληψης και της ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης γονέων, παιδιών και φορέων γιατί “χρειαζόμαστε και το μυρμηγκάκι”, όπως είπε χαρακτηριστικά. Ζήτησε να θωρακιστούν με προσωπικό οι Δήμοι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν και να συνδράμουν στα κοινωνικά προβλήματα, μιλώντας για “ένωση δυνάμεων” που απαιτείται να γίνεται, χαρακτηρίζοντας την παρουσία του στην Καλαμάτα “ηθική υποχρέωση”.

Παρεμβάση έκανε και η Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, Γεωργία Θεοδωροπούλου, που υπογράμμισε την άμεση σχέση της στοματικής υγείας με τη γενικότερη υγεία του οργανισμού. Τόνισε τη σημασία της πρόληψης και υπενθύμισε την εκστρατεία ενημέρωσης που πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια ο Οδοντιατρικός, αλλά και τη συνεργασία που υπάρχει με τον Δήμο Καλαμάτας, καθώς διανύεται ήδη ο τρίτος χρόνος ενημέρωσης και συνεργασίας με τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς που από φέτος επεκτάθηκε και στις Λέσχες Φιλίας (πρώην ΚΑΠΗ) του Δήμου.

Από την πλευρά του ο ιατρός Ακτινολόγος Βασίλης Χρυσαυγής, εκ μέρους του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, διαμήνυσε ότι είναι υποχρέωση των γιατρών να στηρίζουν πρωτοβουλίες και δράσεις που αφορούν την προάσπιση του δικαιώματος της δημόσιας υγείας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη”.

Τέλος, η γενική γραμματέας του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, Χριστίνα Μουστάκη, δήλωσε ότι εξετάστηκαν πάνω από 200 παιδιά, με τα περισσότερα οδοντιατρικά προβλήματα να εντοπίζονται σε παιδάκια Δημοτικού.

Τη σημασία της πρόληψης επανέλαβε και ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας, επισημαίνοντας ότι “η πρόληψη μπορεί να σώσει από περισσότερες εξετάσεις”.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Περί Πρωτοκόλλου και Εθιμοτυπίας στο Λεβίδι στον Παναρκαδικό και στην Expo

Παρατηρώντας τις διάφορες εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στον τόπο...

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού και παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια η συνεδρίαση της ΕΝΠΕ

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού και παρουσία του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, την Δευτέρα 15 Απριλίου. Η προετοιμασία για την επικείμενη αντιπυρική περίοδο ήταν το βασικό ζήτημα που απασχόλησε τη συνεδρίαση, με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας να αναλύει

Ο Αποστόλης Στρέμπας πρώτος σκόρερ στην Α’ κατηγορία Αρκαδίας

Ο Αποστόλης Στρέμπας είναι ο πρώτος σκόρερ με 27...

Κώστας Τζιούμης: «Απρέπεια και απρεπείς»

Σε δήλωση του Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κώστας Τζιούμης αναφέρεται...
Μετάβαση στο περιεχόμενο