Παρασκευή, 20 Ιουνίου, 2025
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Ο ΚΑΙΡΟΣ

Τελετή σήμανσης μνημειακής δρυός του Δικτύου Αιωνόβιων Δέντρων Ελληνικής Επανάστασης Μεσσηνία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου «Δίκτυο Αιωνόβιων Δέντρων Ελληνικής Επανάστασης» του Ινστιτούτου Πολιτισμού Μεσσηνίας και με αφορμή την 200η εμβληματική επέτειο της Μάχης στο Κρεμμύδι, έλαβε χώρα την Κυριακή, 15 Ιουνίου 2025, η τελετή αποκαλυπτηρίων της επετειακής ετικέτας σήμανσης της μνημειακής δρυός που βρίσκεται στον οικισμό Βελανιδιά της Δημοτικής Κοινότητας Κρεμμυδίων του Δήμου Πύλου – Νέστορος.

Ειδικότερα, στην σεμνή τελετή που έλαβε χώρα στη σκιά του αιωνόβιου δέντρου που βρίσκεται στο πεδίο της εν λόγω μάχης συμμετείχαν πλήθος κόσμου καθώς και ο Σύλλογος «Ελληνομνήμονες», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμάτας «Παράδεισος», ο Σύλλογος Απανταχού Λαδαίων, ο Σύλλογος Απανταχού Μικρομαναίων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νεδουσαίων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Νέα Σκηνή» και η Ομάδα Γυναικών Γλυφάδας, ενώ παραδοσιακά τοπικά εδέσματα πρόσφεραν οι γυναίκες του εν λόγω οικισμού καθώς ο σύλλογος Μικρομαναίων.

Τα αποκαλυπτήρια της επετειακής ετικέτας σήμανσης έγιναν από τον πρώην δημοτικό υπάλληλο του Δήμου Καλαμάτας κ. Νικόλαο Κισκήρα, τον πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας Κρεμμυδίων κ. Κων/νο Πυλιώτη και τον αντιστράτηγο ε.α. κ. Λάμπρο Τζούμη. Η ιστορική τεκμηρίωση της μνημειακής δρυός που σχετίζεται με την εν λόγω μάχη παρουσιάστηκε από τον κ. Νικόλαο Κισκήρα που κατάγεται από τον οικισμό, ενώ ανέφερε ονομαστική λίστα πολεμιστών της εν λόγω μάχης. Επιπλέον, γυναίκες των συλλόγων απήγγειλαν με μοναδικό τρόπο δημοτικά τραγούδια με θέμα τα δέντρα και την ιστορία του τόπου.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η προστασία και η ανάδειξη του αιωνόβιου δέντρου καθώς η παρουσία του, ως ζωντανού μάρτυρα του αγώνα των Ελλήνων για ελευθερία, διαφυλάττει και αναδεικνύει σημαντικές ιστορικές πτυχές της συλλογικής μνήμης που παραμένει ζωντανή μέσα από την ύπαρξή του. Τέλος, η εκδήλωση επιδίωκε η μνημειακή δρυς να αποτελέσει πόλο τουριστικής έλξης και εκπαιδευτικών εκδρομών των σχολείων της περιοχής, καθώς και να καθιερωθεί ως ιστορικός τόπος μελλοντικών πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Newsletter: Τελετή σήμανσης μνημειακής δρυός του Δικτύου Αιωνόβιων Δέντρων Ελληνικής Επανάστασης - ΜεσσηνίαNewsletter: Τελετή σήμανσης μνημειακής δρυός του Δικτύου Αιωνόβιων Δέντρων Ελληνικής Επανάστασης - ΜεσσηνίαNewsletter: Τελετή σήμανσης μνημειακής δρυός του Δικτύου Αιωνόβιων Δέντρων Ελληνικής Επανάστασης - Μεσσηνία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έκτακτη προειδοποίηση υψηλού κινδύνου δασικής πυρκαγιάς σε Δήμους της ΠΕ Λακωνίας για την Παρασκευή 20 Ιουνίου

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, τον οποίο εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας για την Παρασκευή 20  Ιουνίου 2025 προβλέπεται υψηλός κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) στους Δήμους Ανατολικής Μάνης, Ευρώτα της Π.Ε. Λακωνίας. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες και στους επαγγελματίες να είναι

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ

Σε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού προχώρησε η ΕΜΥ. Προβλέπεται από το μεσημέρι της Παρασκευής (20-6-2025) στη βόρεια Ελλάδα και το Σάββατο (21-6-2025) και σε νοτιότερες περιοχές με κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες, που θα συνοδεύονται πρόσκαιρα από ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια). Αναλυτικά, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν: Α. Στη Μακεδονία από το μεσημέρι της Παρασκευής και

Euphoria Retreat Wellbeing Festival: Macrozoe, The Greek Path to Longevity | 3-13 Ιουλίου 2025

Euphoria Retreat Wellbeing Festival: Macrozoe, The Greek Path to...

«Το αβγό»: Θεατρική παράσταση στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας

Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Σικυώνια 2025» του Δήμου...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ