Μιχάλης Βακαλόπουλος: «Δεν είναι εικόνα πόλης, στόχος η αλλαγή νοοτροπίας»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Χρήστος Πετρούλιας | lakonikos.gr

Αποφασισμένη να εφαρμόσει αυστηρούς κανόνες στο κυκλοφοριακό και την παράνομη στάθμευση στο κέντρο της πόλης, βάζοντας τέλος σε μια προβληματική κατάσταση που ταλανίζει την περιοχή εδώ και αρκετά χρόνια, είναι η νέα Δημοτική Αρχή Σπάρτης.

Είναι σχεδόν καθημερινές οι εικόνες οχημάτων που σταθμεύουν παράνομα σε κεντρικές αρτηρίες, όπως η Κ. Παλαιολόγου και η Λυκούργου, παρακωλύοντας τη διέλευση άλλων οδηγών, ενώ συχνότατες είναι οι περιπτώσεις οδηγών που επιλέγουν να παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους μπροστά από ράμπες πεζών και ΑμεΑ, αποκλείοντας τη δίοδο για δεκάδες πολίτες. Οι καταγγελίες είναι διαρκείς από πολίτες και συλλογικότητες, όμως μέχρι σήμερα η κατάσταση στο κέντρο της πόλης αποτυπώνει μια άναρχη πραγματικότητα. Αποσπασματικές παρεμβάσεις, που υπήρξαν στο παρελθόν για την αντιμετώπιση του φαινομένου, είχαν ελάχιστα αποτελέσματα, καθώς μια βόλτα στο κέντρο της πόλης σε ώρα αιχμής, αρκεί, για να διαπιστώσει κανείς το μέγεθος του προβλήματος και την κατάσταση που διαιωνίζεται.

Η νέα διοίκηση του Δήμου Σπάρτης, έτοιμη για ρηξικέλευθες παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα, αφουγκράζεται τις αντιδράσεις των πολιτών και σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αστυνομίας Λακωνίας λαμβάνει μέτρα για να επικρατήσει «πολιτισμός» στην καθημερινότητα της πόλης. Οι έλεγχοι στους δρόμους θα είναι εντατικοί και -όπου απαιτείται- θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις και πρόστιμα στους παραβάτες. Έμφαση θα δοθεί στο τρίπτυχο: Προειδοποίηση, πρόστιμο, μη ακύρωση προστίμου. Μπαίνει, έτσι, φραγμός στην ελαστικότητα προηγούμενων ετών, καθώς οι αρμόδιοι δείχνουν αποφασισμένοι να δείξουν μηδενική ανοχή στα αιτήματα για διαγραφές προστίμων.

Σε συνέντευξη Τύπου με θέμα «Απρόσκοπτη κίνηση στην πόλη πεζών, μητέρων με παιδιά, ΑΜΕΑ και επισκεπτών της πόλης, παράλληλα με εφαρμογή σχεδίου εκκένωσης πεζοδρομίων από δίκυκλα, παράνομες σταθμεύσεις κλπ», που δόθηκε την Παρασκευή (20/9) στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης, οι εκπρόσωποι Δήμου Σπάρτης και Διεύθυνσης Αστυνομίας Λακωνίας ανέπτυξαν τις θέσεις και προτάσεις τους.

Ο αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Βακαλόπουλος τόνισε ότι «καίει τον δήμο η αναρχία με αυτοκίνητα και μηχανές στο κέντρο της Σπάρτης. Θέλουμε να κάνουμε την πόλη πιο φιλική. Σε συνεργασία με την Αστυνομία θα αναληφθούν δράσεις και ενέργειες…». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η ενεργοποίηση της Δημοτικής Αστυνομίας και ο έλεγχος των παραβάσεων «δεν αποτελεί εισπρακτικό μέτρο, αλλά στοχεύει στην αλλαγή της νοοτροπίας». Μάλιστα, ήδη διανεμήθηκαν ενημερωτικά φυλλάδια σε οδηγούς, με στόχο το αμέσως προσεχές διάστημα να υπάρξει αυστηρή εφαρμογή του μέτρου. Πάντως, όπως είπε ο αντιδήμαρχος, «από 1 Οκτωβρίου, στόχος είναι υπάρχουν μηδέν έσοδα από τις κλήσεις. Είναι δύσκολο αυτό, αλλά θα ήταν το ιδεατό. Από 1/10 θα είμαστε πολύ πιο αυστηροί». Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του είπε: «Στόχος μας είναι να περπατάει ο πολίτης στην πόλη και να αισθάνεται υπερήφανος, να νιώθει ότι ζει σε μια φιλική πόλη. Δεν είναι εικόνα πόλης αυτή. Δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε, όταν λέμε ότι θέλουμε να “βγάλουμε” την πόλη προς τα έξω. Θα υπάρξει διαβούλευση με τους πολίτες».

Ο Διευθυντής Διεύθυνσης Αστυνομίας Λακωνίας, κ. Βασίλειος Τσιγαρίδης, τόνισε ότι «έχει δοθεί κατεύθυνση και εντολή από το υπουργείο για τη διευκόλυνση των πεζών και την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων και δη των θανατηφόρων. Πρέπει να εξασφαλίσουμε ελεύθερη και ακίνδυνη διέλευση. Έγκυες, ανήλικοι και ηλικιωμένοι πρέπει να κινούνται με ασφάλεια. Τα μέτρα και τα πρόστιμα δεν είναι τιμωρητικά. Θα προηγηθεί διάστημα ενημέρωσης όλων των κατόχων οχημάτων. Πρέπει να υπάρξει αυτοπειθαρχία από όλους. Αν χρειαστεί, θα επιβληθούν κυρώσεις. Θα επιβληθεί ο ΚΟΚ. Είμαι βέβαιος, ωστόσο, ότι δεν θα χρειαστούν κυρώσεις, γιατί θα εφαρμοστεί το αυτονόητο. Πρέπει να αποκτήσουμε πολιτισμό», υπογράμμισε ο κ. Τσιγαρίδης και συμπλήρωσε ότι «είναι αναγκαίο να περιορίσουμε τη χρήση οχημάτων εντός αστικών περιοχών. Όπως συμβαίνει σε ευρωπαϊκές πόλεις…»

Από την πλευρά του, ο διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Σπάρτης, κ. Βασίλειος Μαυροειδόγγονας, επεσήμανε ότι «μετά την ανάληψη της διοίκησης από τη νέα Δημοτική Αρχή, ήρθαμε σε επαφή με τον δήμαρχο και τους αντιδημάρχους. Έγιναν προτάσεις για επιβολή μέτρων μόνιμου χαρακτήρα. Αποτελεί ευθύνη κάθε κοινωνίας ο σεβασμός σε όλες τις κοινωνικές ομάδες. Πρέπει να καταστεί σαφές σε όλους ότι η παράνομη στάθμευση καθίσταται σε βάρος όλων των πολιτών». Ο ίδιος ενημέρωσε ότι τα πρόστιμα για τους παραβάτες κυμαίνονται από 20 έως 80 ευρώ, ενώ στις περιπτώσεις πάρκινγκ σε ράμπες ΑμεΑ, ο ΚΟΚ είναι αυστηρότερος, καθώς προβλέπεται ακόμα και αφαίρεση στοιχείων κυκλοφορίας για διάστημα 60 ημερών.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Μιχ. Βακαλόπουλος αναφέρθηκε και στο θέμα των πεζοδρομήσεων στο κέντρο της Σπάρτης, σημειώνοντας: «Δεν θα γίνουν βιαστικές και πρόσκαιρες παρεμβάσεις. Πρέπει να υπάρξει master plan. Ήδη έχουμε αναπτύξει συνεργασία με το ΕΜΠ για τη μελέτη. Χρειάζεται παρέμβαση που θα δώσει λύση για 30-40 χρόνια. Δεν πρέπει να χαλάμε άσκοπα τα χρήματα των πολιτών».

Κατά τη συνέντευξη έγινε γνωστό, ότι το επόμενο διάστημα θα διοργανωθούν ενημερωτικές ημερίδες σε συνεργασία της Διεύθυνσης Αστυνομίας με τον Δ. Σπάρτης με σκοπό τη διαμόρφωση κυκλοφοριακής συνείδησης.

Το «παρών» στη συνέντευξη, μεταξύ άλλων, έδωσαν ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Διαχείρισης Έκτακτων Αναγκών και Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Καρλαύτης, ο προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Σπάρτης, Δημοσθένης Τσαπάρας και ο διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Σπάρτης, Ζάχος Αγρανιώτης.

https://lakonikos.gr |του Χρήστου Πετρούλια

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πρόσκληση Συμβουλίου Κοινότητας Τρίπολης (22/4/2024)

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Σας καλούμε την 22α Απριλίου 2024, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18:00, να προσέλθετε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Τρίπολης (1ος όροφος), Λαγοπάτη & Αταλάντης), σε τακτική συνεδρίαση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Τρίπολης, για τη συζήτηση και λήψη απόφασης στα πιο κάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:Χορήγηση έγκρισης άδειας λειτουργίας μουσικής με παρατεταμένο ωράριο σε

Πρόσκληση συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου (22/4/2024)

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ H Σας καλούμε στις 22 Απριλίου 2024 ημέρα Δευτέρα και ώρα 20.30 να προσέλθετε στο κτίριο της ΟΕΒΕΑ επί της οδού Καλαμάτας 113 σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του αρ.67 του Ν. 3852/2010 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 6 του Ν. 5056/23

Κόρινθος: Συναγερμός στις Αρχές – Άψυχο σώμα βρέθηκε να επιπλέει στη θάλασσα

Συναγερμός στις Αρχές νωρίς το πρωί της Πέμπτης 18/04,...
00:00:59

10 χρόνια Greek Maritime Golf Event στην Costa Navarino

Αθήνα, 18 Απριλίου 2024 – Το κορυφαίο τουρνουά γκολφ...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο