Εορταστικές εκδηλώσεις στη Βαμβακού Λακωνίας

Εκατοντάδες είναι οι επισκέπτες απ’ όλη την Ελλάδα που καθημερινά περιηγούνται τους δρόμους της Βαμβακούς στο χειροποίητο χριστουγεννιάτικο χωριό. Σαράντα πινακίδες με ρήσεις ποιητών και σοφών λειτουργούν “παρ’ οίμον”, δίπλα από το δρόμο όπως ακριβώς συνέβαινε στις αρχαίες ελληνικές πόλεις .

Στις εισόδους της παλαιάς εθνικής οδού από Αράχωβα και Βρέσθενα αρχίζουν τα εκθέματα με ανακυκλώσιμα υλικά. Πέντε χιλιάδες κόκκινα πουλιά πετούν ανάμεσα στα δέντρα στους δρόμους του Πάρνωνα σε απόσταση 20 χιλιομέτρων.

Στην είσοδο του χωριού, στη γέφυρα που οδηγεί στο σπηλαιομονάστηρο της Αγίας Κυριακής τα πουλιά πυκνώνουν και οδηγούν στη Βαμβακού. Γκράφιτι με χιονάνθρωπους και λευκά πουλιά καλωσορίζουν τους επισκέπτες.

Μετά τον Σταθμό Συγκινήσεως, όπου εκεί είναι και ο χώρος στάθμευσης των επισκεπτών, το χωριό των 10 μόνιμων κατοίκων με τη σιωπή του και τα παλιά και νέα κτίρια όλα από πέτρα δίνουν το δείγμα πώς το παλιό με το νέο μπορεί να συνδεθεί μέσα από την πέτρα της υπομονής. Στην κεντρική πλατεία του χωριού βρίσκεται το πρώτο μεγάλο έκθεμα με τον τίτλο “Μάγισσες με ρόδες”. Χειροποίητες μάγισσες από την Ελλάδα και αρκετές χώρες της Ευρώπης ίπτανται σε ένα πραγματικό παραμύθι.

Η χριστουγεννιάτικη παράσταση από το θίασο σκιών “Τα παραμύθια του Καραγκιόζη” έχει το δικό της έκθεμα με τον Καραγκιόζη, τον Μπιρικόκο, τον Κοπρίτη και το Κολλητήρι με τα τρίγωνά τους ανά χείρας να λένε από μέσα τους τα κάλαντα.

Ένας γιγαντιαίος καλικάντζαρος με τον κουμπαρά του δεσπόζει στην κεντρική είσοδο της Ακαδημίας Ποίησης και Παραμυθιού και καλωσορίζει τους επισκέπτες. Παρακεί μια μάγισσα έχει απλώσει όλο της το νοικοκυριό και φωτογραφίζεται με μικρούς και μεγάλους.

Η πλαγιά των χιονανθρώπων με 15 χειροποίητους χιονάνθρωπους περιτριγυρισμένους από λευκά πουλιά είναι ένα εντυπωσιακό έκθεμα. Η φάτνη σε μικροσπήλαιο υποδέχεται τη Γέννηση με αγιογραφίες σε φυσικό μέγεθος. Πιο πέρα ένα κλειστό σχολειό με θρανία αλλοτινών εποχών είναι “Κλειστόν λόγω διακοπών”. Επίσης, στους δρόμους του χωριού έχουν τοποθετηθεί καλάθια-ανθοδέσμες με ελατόκλαρα. Στην πλατεία παραμυθιού το έλκηθρο με τους τάρανδους κουβαλάει τα δώρα των παιδιών ανά τον κόσμο. Στην καμινάδα η σκάλα του Άγιου Βασίλη με το μπαστούνι του και τον σκούφο του τον περιμένουν να βγει από την Ακαδημία Ποίησης και Παραμυθιού.

Στο κεντρικό κτίριο που στεγάζεται η Ακαδημία ο Καραγκιόζης αναγγέλλει παράσταση κάθε μια ώρα.

Με ελληνικά παραμύθια, μύθους, παραβολές και παροιμίες 20 αφηγητές απ’ όλη την Ελλάδα αφηγούνται για μικρούς και μεγάλους σε έναν χώρο που υπερβαίνει το παραμύθι. Εντός της Ακαδημίας υπάρχει το δέντρο των καλικάντζαρων που με όλα τους τα σύνεργα προσπαθούν να κόψουν το δέντρο της γης. Σοφά λόγια των μεγάλων μας ποιητών μαζί με τις φωτογραφίες τους έχουν αναρτηθεί μέσα σε εκατοντάδες χριστουγεννιάτικα στολίδια στη βιβλιοθήκη-εντευκτήριο της Ακαδημίας.

Μια ολόκληρη αίθουσα είναι αφιερωμένη στον Καραγκιόζη. Ο μπερντές περιτριγυρίζεται από φωτισμένα τελάρα που αφηγούνται την ιστορία του φωτός και της σκιάς. Οι ήρωες του ελληνικού θεάτρου σκιών, ο Καραγκιόζης, ο Μορφονιός, ο Νιόνιος, ο Μπαρμπαγιώργος συνομιλούν με μικρούς και μεγάλους. Τα φωτισμένα τελάρα αναπτύσσουν την ιστορία παραμυθιακών παραστάσεων του θεάτρου σκιών, “Το στοιχειωμένο δεντρί” και “Ο Μέγας Αλέξανδρος και το καταραμένο φίδι”. Ο Καραγκιοζοπαίκτης του θιάσου “Τα παραμύθια του Καραγκιόζη”, Δομτζίδης Απόστολος, παίζει με τους μικρούς του βοηθούς την παράσταση “Τα κάλαντα του Καραγκιόζη”.  Σε παρακείμενο χώρο λειτουργεί το εργαστήριο ζωγραφικής και κατασκευών για τα παιδιά.

Όλοι οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να παραμυθο-ξεναγηθούν στο χωριό από τη Νατάσα Μιχαηλίδου, αρχαιολόγο-ξεναγό.

Σε όλους προσφέρονται δωρεάν εδέσματα και αφεψήματα δίπλα στο τζάκι σε έναν χώρο που δεν τον χωράει η φαντασία.

Το χωριό των παραμυθιών και η Ακαδημία Ποίησης και Παραμυθιού θα υποδέχονται το κοινό μέχρι τις 4 Ιανουαρίου.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κώστας Τζιούμης: «Κάνουμε δουλειά παντού, φροντίζουμε για τα χωριά μας»

Στην υπογραφή συμβάσεων νέων έργων για την Τ.Κ. Βαλτετσίου, προχώρησαν ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κώστας Τζιούμης και η ανάδοχος εργολάβος, κα. Βασιλική Δημοπούλου. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την εκτέλεση του έργου «Αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων Τ.Κ. Βαλτετσίου», με προϋπολογισμό 74.400 ευρώ, καθώς και του έργου "Ανάπλαση κεντρικής πλατείας Κοινότητας Βαλτετσίου", με προϋπολογισμό 120.000 ευρώ. Τα δύο έργα θα υλοποιηθούν με

Προμήθεια φρέσκου γάλακτος

Διακήρυξη ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την προμήθεια φρέσκου γάλακτος από τον Δήμο Τρίπολης. Διαβάστε τα σχετικά αρχεία, εδώ.

Η Rita Habermann εκθέτει στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας

Η γνωστή Γερμανίδα γλύπτρια έρχεται στην Ύδρα για μία...

Live – Βουλή: Σε εξέλιξη οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών για την πρόταση δυσπιστίας

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, αυτή την ώρα,...
Μετάβαση στο περιεχόμενο