Παρεμβάσεις Δήμου Σπάρτης για αντιμετώπιση του κόκκινου σκαθαριού των φοινικοειδών

Ευρείας κλίμακας επείγουσα παρέμβαση προστασίας πραγματοποιεί ο Δήμος Σπάρτης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της προσβολής των φοινικόδεντρων από το κόκκινο σκαθάρι (ρυγχοφόρος των φοινικοειδών- Rhynchophorus ferrugineus), που δυστυχώς έχει πλέον εντοπιστεί σε ιδιωτικούς φοίνικες στη περιοχή του Δήμου.

Έχουν ανατεθεί και έχουν ήδη ξεκινήσει εργασίες στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως, στους ιστορικής αξίας φοίνικες της οδού Παλαιολόγου, στο πάρκο Ευαγγελίστριας, ενώ θα συνεχιστούν στο Μουσείο και σε άλλους δημόσιους χώρους.

Κατάλληλα εξοπλισμένα συνεργεία διενεργούν καθαρισμό των φοινίκων και στη συνέχεια αυτοψία για ενδείξεις προσβολής και σημειακή διαβροχή με κατάλληλο σκεύασμα, για πρόληψη της προσβολής των φοινίκων από το κόκκινο σκαθάρι. Έχει προγραμματιστεί να επαναλαμβάνονται οι επεμβάσεις σε καθορισμένα τακτά διαστήματα, προκειμένου κάθε ένδειξη προσβολής φοίνικα που τυχόν διαπιστωθεί να αντιμετωπιστεί άμεσα και στην έναρξη της με κατάλληλες μεθόδους, ώστε να εξαλειφθεί -κατά το δυνατόν- ο κίνδυνος εκτεταμένης προσβολής και καταστροφής των φοινίκων.

Τις εργασίες επιβλέπουν στενά γεωπόνος της Διεύθυνσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Σπάρτης και ο αρμόδιος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Αργυρόπουλος Σταύρος.

Λόγω της μεγάλης γεωγραφικής διασποράς των φοινίκων στην πόλη μας και της μίξης δημοσίων και ιδιωτικών χώρων δεν είναι δυνατόν με μονομερείς ενέργειες της Πολιτείας (Δήμος, Περιφέρεια) να υπάρχει η επιθυμητή αποτελεσματικότητα στην επισκόπηση, την πρόληψη και την καταπολέμηση του σημαντικού αυτού εχθρού. Είναι απαραίτητη και πολύτιμη η ευαισθητοποίηση, επαγρύπνηση, σωστή πληροφόρηση και έμπρακτη συνδρομή και των συμπολιτών μας κατόχων φοινίκων.

Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας που έχουν στους ιδιωτικούς τους χώρους φοινικόδεντρα να κάνουν τους επιβαλλόμενους ελέγχους συμβουλευόμενοι τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Λακωνίας και τη Διεύθυνση Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Σπάρτης.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 28 Μαρτίου

Του Αποστόλου και Μάρτυρος Ηρωδίωνος επισκόπου Πατρών και του...

Κατώτατος μισθός: Αυξάνεται από 1η Απριλίου

Ζήτημα ημερών είναι πλέον η ανακοίνωση της αύξησης απολαβών που θα...

Διακοπή Ηλεκτροδότησης στην Γορτυνία

Την Παρασκευή 29/03/2024 λόγω εργασιών συντήρησης του Δικτύου του...

Συνελήφθησαν 62 άτομα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σε εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, καθώς και της διαμόρφωσης...
Μετάβαση στο περιεχόμενο