Accessibility Tools

Εσπερίδα γευσιγνωσίας: Αλχημείες στις γεύσεις των βυζαντινών

Ιουνίου 10, 2023
Ο Δήμος Σπάρτης (Τμήμα Τουρισμού), το Ινστιτούτο Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού (ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π.) και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας (ΕΦ.Α.ΛΑΚ.) συνδιοργανώνουν Εσπερίδα Γευσιγνωσίας «Αλχημείες στις Γεύσεις των Βυζαντινών» την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023 ώρα 18:00 στον υπαίθριο χώρο του ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π. στον νέο Μυστρά. Ο Δήμαρχος Σπάρτης κ.
 Πέτρος Δούκας και ο Διευθυντής του ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π. Καθηγητής Νικόλαος Ζαχαριάς υποδέχονται εκπροσώπους των Αρχών, συμμετέχοντες στην Εσπερίδα και πολίτες, σε μια ξεχωριστή συνάντηση και απευθύνουν επίκαιρο χαιρετισμό.

Στην Εσπερίδα θα μιλήσει ο Δρ. Γεράσιμος Μέριανος (Κύριος Ερευνητής, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών) με θέμα «Αλχημεία και είδη διατροφής στο Βυζάντιο. Μεταξύ συμβολισμού και πρακτικής χρήσης».

Παρουσίαση θα κάνει ο καθ. ζαχαροπλαστικής (pastry chef) κ. Χρήστος Βέργαδος με επίκαιρη δημιουργία, έκπληξη. 

Η αρχαιολόγος κ. Ιωάννα Κατσουγκράκη και ο παραγωγός - τυποποιητής κ. Ιωάννης Γεροντίδης θα παρουσιάσουν, από κοινού το θέμα: « …ἐκεῑνοι νά χορταίνουσι τά πρῶτα των ἰχθύων…».Βυζαντινές μαγειρείες με ψάρια. Θα γίνει παρουσίαση «Ο οίνος στο Βυζάντιο» από τον επιχειρηματία - οινοπαραγωγό κ. Νικόλαο Θεοδωρακάκο.  «Ο άρτος των Βυζαντινών» είναι το θέμα που θα παρουσιάσει ο αρτοποιός κ. Νικόλαος Μάζης. Ο παραγωγός - τυποποιητής  ελιάς και ελαιόλαδου κ. Γεώργιος Σακελλαρόπουλος θα αναφερθεί στα διεθνώς αναγνωρισμένα «ευεργετήματα και τη διατροφική αξία της ελιάς» από την αρχαιότητα έως τις ημέρες μας. Ο μελισσοκόμος – τυποποιητής κ. Βασίλειος Λιναρδάκης θα αναφερθεί στη διαχρονική «παρουσία του μελιού Β. Ταϋγέτου».

Στη συνέχεια το κοινό θα έχει την ευκαιρία, στον υπαίθριο χώρο, όπου θα λειτουργεί Έκθεση Τοπικών Τυποποιημένων Προϊόντων Λακώνων, να γνωρίσει από κοντά τους παραγωγούς - τυποποιητές αλλά και εξαγωγείς του τόπου μας σε μια ενδεικτική παρουσίαση των εκλεκτών προϊόντων τους.

Παράλληλα στον στεγασμένο χώρο του ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π. (όροφος) θα λειτουργεί Έκθεση Βυζαντινής Ενδυμασίας από τη συλλογή της Ι.Μ. Παντανάσσης Μυστρά και Έκθεση έργων της Σχολής Αγιογραφίας της Ι.Μ. Μονεμβασίας και Σπάρτης.

Η συμμετοχή του κοινού στην Εσπερίδα θα προσδώσει στην εκδήλωση τη βασική και αναγκαία συνθήκη της εξωστρέφειας ενώ η «ζωντανή» μετάδοση της Εσπερίδας στο διαδίκτυο θα αποφέρει την εξακτίνωσή της.

• Η είσοδος στην Εσπερίδα είναι ελεύθερη. 
• Απαγορεύεται η φωτογράφιση - βιντεοσκόπηση των εκθεμάτων βυζαντινής ενδυμασίας.
• Στον χώρο του ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π. λειτουργούν, πρόσβαση για ΑμΕΑ, WCAμΕΑ, Ανελκυστήρας.

ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π.: Στον νέο Μυστρά, αμέσως μετά το άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, στο αναπαλαιωμένο Δημοτικό Σχολείο Μυστρά. Ιδιαίτερη προσοχή στις θέσεις στάθμευσης προκειμένου να γίνεται απρόσκοπτα η κυκλοφορία των οχημάτων, από και προς τον Βυζαντινό Μυστρά.

Χορηγοί της εκδήλωσης είναι οι:

• Mystras Grand Palace Resort & Spa
• Notosforum
• Χυμοί Λακωνία
• Βest Packaging Π. Παυλούνης

Πληροφορίες:

• Τηλέφωνο: 27310-28833
• Site: inevyp.uop.gr
• Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
• Κωδικός σύνδεσης live: https://www.youtube.com/live/wQYm1rN2H1s?feature=share
D4EB2EC0 EAAE 4C54 9366 3BB4A6C36500
 

Προσθήκη σχολίου

Εγγραφείτε και διαβάστε τις σημαντικότερες ειδήσεις

fb yt
insta twiter

logofootermedia