Δημοτικά Μουσεία Σπάρτης: Ένα μοναδικό ταξίδι στην ιστορία και τη λαογραφία της σύγχρονης πόλης – Τα ωράρια λειτουργίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Δήμος Σπάρτης σάς προσκαλεί σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στην ιστορία, τον αστικό και λαϊκό βίο της σύγχρονης πόλης, μέσα από το δίκτυο τριών μοναδικών στο είδος τους μουσείων, τα οποία σας περιμένουν για να απολαύσετε δωρεάν μια μοναδική εμπειρία από τον σύγχρονο πολιτισμό της Σπάρτης.
Πρόκειται για το Μανουσάκειο Μουσείο Αστικού και Λαϊκού Βίου, το Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών Τάκη Αϊβαλή και το Μουσείο Νεότερης Σπάρτης, τα οποία πληρούν τις σύγχρονες μουσειολογικές προδιαγραφές. Ως εκ τούτου οι μουσειακές εκθέσεις λειτουργούν ως μια μορφή, σκοπεύοντας σε κάτι περισσότερο από εκπαιδευτικούς σκοπούς. Οι μουσειακές εκθέσεις του Δήμου Σπάρτης αναδεικνύονται σε ζωντανούς οργανισμούς και όχι σε απλούς χώρους επίδειξης εκθεμάτων. Τα ίδια τα εκθέματα χάνουν τη «στατικότητά» τους και επιδιώκουν να ειδωθούν και να μεταδώσουν στον επισκέπτη την ιστορία τους…

Μανουσάκειο Μουσείο

Για τους λάτρεις της λαογραφίας, το Μανουσάκειο Μουσείο Αστικού και Λαϊκού Βίου αποτελεί ένα ταξίδι στη Σπάρτη των αρχών του 20ου αιώνα. Στεγάζεται σε διώροφο οίκημα, δωρεάν του αείμνηστου Λεωνίδα Μανουσάκη, επί τις οδού Ανανίου 13 στη Σπάρτη και πληροί όλες τις σύγχρονες μουσειολογικές προδιαγραφές. Περιλαμβάνει έπιπλα, ενδυμασίες, κεντήματα, υαλικά και πλούσιο φωτογραφικό υλικό της εποχής.
Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα, μέσα από αναπαραστάσεις εσωτερικών χώρων, εκθέσεις και προβολές πολυμέσων, να επισκεφθούν και να «γευτούν» όψεις της οικογενειακής και κοινωνικής ζωής μιας άλλης εποχής, των ανθρώπων που δημιούργησαν και κατοίκησαν τη νέα πόλη της Σπάρτης.
 
ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ  *είσοδος ελεύθερη*
ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ,  09:00 – 14:00
Στοιχεία επικοινωνίας μουσείου
Ανανίου 13, 23100, Σπάρτη, τηλ. Επικοινωνίας: 27310 25653

Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών Τάκη Αϊβαλή

Το Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών Τάκη Αϊβαλή, αποτελεί ένα μοναδικό στο είδος του μουσείο, το οποίο δημιουργήθηκε από τη δωρεά της προσωπικής συλλογής φωτογραφικών μηχανών του γνωστού φωτογράφου Τάκη Αϊβαλή.
Η έκθεση του μουσείου παρουσιάζει την εξέλιξη των φωτογραφικών μηχανών του 20ου αιώνα που απευθυνόταν κυρίως στον ερασιτέχνη χρήστη. Η συλλογή περιλαμβάνει περίπου 1.000 φωτογραφικές μηχανές, οι οποίες το 2001 χάρισαν στον ιδιοκτήτη τους μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness.
 
ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ  *είσοδος ελεύθερη*
ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ,   10:00 -14:00
Στοιχεία επικοινωνίας μουσείου
Μυστράς, 23100,  τηλ. Επικοινωνίας: 27310 81085

Μουσείο Νεότερης Σπάρτης

Στεγασμένο σε όμορφο νεοκλασικό κτήριο, έδρα της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης, επί της λεωφόρου Λυκούργου 82, το Μουσείο Νεότερης Σπάρτης αποτυπώνει τη νεότερη ιστορία της λακωνικής πρωτεύουσας.
Εδώ θα μάθετε πώς δημιουργήθηκε κι εξελίχθηκε η Σπάρτη με την πανάρχαια ιστορία, σ’ ένα σύγχρονο αστικό κέντρο. Το μουσείο παρουσιάζει τους σπουδαιότερους σταθμούς από την πολεοδομική, οικιστική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της Σπάρτης, αρχίζοντας από την επανίδρυση της πόλης το 1834 μέχρι σήμερα.
 
ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ  *είσοδος ελεύθερη*
ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ,  09:00 – 14:00
ΑΝΟΙΧΤΑ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ
Στοιχεία επικοινωνίας μουσείου
Λυκούργου & Χαμαρέτου, 23100, Σπάρτη, τηλ. Επικοινωνίας: 27310-25653

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρίπολη: Στον εισαγγελέα το ζευγάρι για τον θάνατο του 64χρονου στον Άγιο Πέτρο (vid)

Στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Τρίπολης οδηγήθηκαν σήμερα το μεσημέρι 22/7,...

Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι δημότες για τα προβλήματα στην διαχείριση των απορριμμάτων

Σε τρεις άμεσες συμβάσεις για την ανάθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιώτες, για τους επόμενους δύο μήνες (Αύγουστο και Σεπτέμβριο) προχωρά ο δήμος Κορινθίων, προκειμένου να αντιμετωπίσει το έντονο πρόβλημα της υποστελέχωσης της υπηρεσίας καθαριότητας. Αυτή η υποστελέχωση ήταν και η αιτία για το γεγονός ότι παρουσιάστηκαν προβλήματα στη διαχείριση των απορριμμάτων, παρά την

Εκδηλώσεις Μνήμης στην Καλαμάτα | Δημήτρης Πτωχός: «Τιμούμε με βαθιά συγκίνηση και σεβασμό τη μνήμη των ηρώων και των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής στην...

Στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους πεσόντες και αγνοούμενους της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974, που πραγματοποιήθηκαν από τον Δήμο Καλαμάτας, παρευρέθηκε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός. Το πρωί της Κυριακής 21 Ιουλίου, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Υπαπαντής, τελέσθηκε μνημόσυνο από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομο για την ανάπαυση των ψυχών

Κώστας Τζιούμης: «Προχωράμε τη δημιουργία Πάρκου Μνήμης, κρατάμε ζωντανή την ιστορία του τόπου μας»

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την αξιοποίηση έκτασης, στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου, όπου πρόκειται να δημιουργηθεί Πάρκο Μνήμης. Στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στην Τρίπολη, το πρωί της Δευτέρας (22/7/2024), υπογράφτηκαν τα σχετικά έγγραφα και στη διαδικασία αυτή παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχη, Χρήστος Λαμπρόπουλος και ο Δήμαρχος Τρίπολης, Κώστας Τζιούμης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο