Καλαμών: Περσινές σκούπα Μεσολόγγι 2,20 ευρώ, Γεράκι 2,25 συμβατικές και 2,53 βιολογικές

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ολοκληρώνεται η συγκομιδή για τις ελιές Καλαμών με την παραγωγή να είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από το εμπόριο για τις περσινές αποθηκευμένες ελιές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, γίνονται εμπορικές πράξεις στην περιοχή του Μεσολογγίου για τις περσινές αποθηκευμένες ελιές με τιμές στα 2,20 ευρώ το κιλό σκούπα για όλα τα μεγέθη.

Ολοκληρώνεται η συγκομιδή για τις ελιές Καλαμών με την παραγωγή να είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από το εμπόριο για τις περσινές αποθηκευμένες ελιές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, γίνονται εμπορικές πράξεις στην περιοχή του Μεσολογγίου για τις περσινές αποθηκευμένες ελιές με τιμές στα 2,20 ευρώ το κιλό σκούπα για όλα τα μεγέθη.

Στο δυναμικό Αγροτικό Συνεταιρισμό (ΑΣ) Γερακίου έγινε όμως η διαφορά με δημοπρασία που έκανε για πώληση ποσότητας γύρω στους 110 τόνους περσινών Καλαμών βιολογικών και συμβατικών από κάδες.

Ο συνεταιρισμός έκλεισε τελικά συμφωνία με την καλύτερη προσφορά, που ήταν στα 2,25 ευρώ το κιλό οι συμβατικές και 2,53 ευρώ το κιλό οι βιολογικές, σκούπα για όλα τα τεμάχια μέχρι 350 κομμάτια.

Στο μεταξύ έκλεισε η φετινή ελαιοκομική περίοδος με καλή ζήτηση για εξαγωγές επιτραπέζιων ελιών (όλων των ποικιλιών).

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC), για το 2023  οι συνολικές ελληνικές εξαγωγές επιτραπέζιων ελιών (μέχρι τον Αύγουστο) σε ποσότητα εκτιμάται ότι ανήλθαν στους 131,1 χιλιάδες τόνους, παρουσιάντας μια αύξηση σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022 που ήταν στους 117,1 χιλιάδες τόνους (αύξηση 11,20%).

Όσον αφορά την αξία των εξαγωγών έφτασαν στα 623 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2022/2023, από 644 εκατ. ευρώ το 2021/2022 και 552 εκατ. ευρώ το 2020/2021.

Η μέση τιμή εξαγωγών ανά κιλό ήταν στα 3,9 ευρώ το 2022/2023, 4 ευρώ το 2021/2022 και 3,5 ευρώ 2020/2021.

Η μέση τιμή αγοράς για το 200άρι κατά την συγκομιδή (παραγωγού) ήταν στα 1,1 ευρώ/κιλό το 2022/2023, στα 1,3 ευρώ/κιλό το 2021/2022 και 0,6 ευρώ/κιλό το 2020/2021.

Από την άλλη οι εισαγωγές επιτραπέζιων ελιών της χώρας μας για το 2022/2023 ήταν σε ποσότητα 12,3 χιλιάδες τόνους και αξία 15,9 εκατ. ευρώ, με μέση τιμή στα 1,29 ευρώ/κιλό. Αντίστοιχα το 2021/2022 ήταν σε ποσότητα 12,5 χιλιάδες τόνους και αξία 17,4 εκατ. ευρώ, με μέση τιμή στα 1,39 ευρώ/κιλό.

laconiatv.gr

spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με πλήθος κόσμου η παρουσίαση του περιβαλλοντικού προγράμματος Πρεσβεύομεν Γορτυνίαν και του τραγουδιού για την Κάτω Γορτυνία από το Γυμνάσιο και Λύκειο Τροπαίων

Στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Τροπαίων, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γυμνασίου και του Γενικού Λυκείου Τροπαίων, μαζί με τον Σύλλογο Διδασκόντων και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, παρουσίασαν με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση το διετές περιβαλλοντικό πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων με τίτλο «Πρεσβεύομεν Γορτυνίαν», καθώς και το πρωτότυπο τραγούδι που δημιούργησαν οι ίδιοι

Στη Χώρα Μεσσηνίας ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός για την πανήγυρη του Αγίου Δημητρίου του Χωραΐτη

Στις εκδηλώσεις για τη Θρησκευτική Πανήγυρη εις μνήμην του Αγίου Δημητρίου του Χωραΐτη, που πραγματοποιήθηκαν στη Χώρα Μεσσηνίας, την Κυριακή 26 Απριλίου 2026, παρευρέθηκε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός. Ο Περιφερειάρχης συμμετείχε στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στη λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας και των Αγίων Λειψάνων, που πραγματοποιήθηκε στους δρόμους της Χώρας, παρουσία πλήθους πιστών.

Δημήτρης Πτωχός: Ο αγώνας δρόμου Καλαμάτας γίνεται δύναμη εξωστρέφειας για την Πελοπόννησο

Με σχεδόν 3.000 δρομείς κάθε ηλικίας να γεμίζουν τους δρόμους, η Καλαμάτα απέδειξε έμπρακτα ότι το δρομικό κίνημα είναι μια ζωντανή κοινωνική δύναμη που κινητοποιεί μικρούς και μεγάλους, φέρνοντάς τους κοντά στον αθλητισμό, την υγεία και τη συμμετοχή. Η εικόνα της πόλης να «τρέχει» ενωμένη, από το κέντρο έως την παραλιακή διαδρομή, αποτέλεσε την καλύτερη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ