Έναρξη Κτηματογράφησης στην Ελαφόνησο

Με την έναρξη υποβολής των δηλώσεων σηματοδοτείται η νέα φάση κτηματογράφησης για τις περιοχές της Λακωνίας που δεν έχουν εγγραφεί στο Κτηματολόγιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με την έναρξη υποβολής των δηλώσεων σηματοδοτείται η νέα φάση κτηματογράφησης για τις περιοχές της Λακωνίας που δεν έχουν εγγραφεί στο Κτηματολόγιο.

Έτσι, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΝΠΔΔ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ» (σσ 12-12-2018), καλούνται όσοι έχουν εμπράγματο ή άλλο εγγραπτέο στα κτηματολογικά βιβλία δικαίωμα επί των ακινήτων που βρίσκονται στην Ελαφόνησο αλλά και στους υπόλοιπους Καλλικρατικούς δήμους της Λακωνίας (ήδη έχει διενεργηθεί η διαδικασία κτηματογράφησης για περιοχές του Δήμου Σπάρτης, του Γυθείου, του Λαγίου Κροκεών και της Σκάλας), να υποβάλλουν δήλωση για το δικαίωμά τους αυτό με αναφορά στην αιτία κτήσης του.

Η δήλωση υποβάλλεται στο αρμόδιο γραφείο κτηματογράφησης που βρίσκεται στη Σπάρτη (Όθωνος Αμαλίας 107). Η δήλωση μπορεί να υποβληθεί και ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα του φορέα

Η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων για τις παραπάνω περιοχές αρχίζει στις 7/1/2019 και εκπνέει στις 8/4/2019 για τους κατοίκους της ημεδαπής και στις 8/7/2019 για τους κατοίκους της αλλοδαπής και το Ελληνικό Δημόσιο.

Επισημαίνεται ότι η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική, άλλως επέρχονται οι κατά το Νόμο προβλεπόμενες κυρώσεις.

Η διαδικασία και το κόστος
Η δήλωση ιδιοκτησίας γίνεται σε δύο βήματα.

Πρώτον, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να συμπληρώσει το έντυπο της δήλωσης (στα γραφεία κτηματογράφησης ή στο www.ktimatologio.gr

Μαζί καταθέτει ένα απλό φωτοαντίγραφο του τίτλου που τεκμηριώνει το δικαίωμά του, φωτοαντίγραφο του πιστοποιητικού μεταγραφής του στο υποθηκοφυλακείο, φωτοαντίγραφο δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου και τοπογραφικό διάγραμμα (υποχρεωτικό μόνο εφόσον έχει επισυναφθεί στο συμβόλαιο ή γίνεται επίκληση χρησικτησίας ή έχει συνταχθεί για την έκδοση οικοδομικής άδειας ή άλλη χρήση).

Δεύτερον, πρέπει να προχωρήσει στον εντοπισμό του ακινήτου του στους ψηφιακούς χάρτες της «Ελληνικό Κτηματολόγιο».

Αυτό μπορεί να γίνει είτε ηλεκτρονικά, μέσω της ειδικής εφαρμογής (υπηρεσία θέασης ορθοφωτοχαρτών), όπου ο πολίτης μπορεί να σχεδιάσει τα όρια του οικοπέδου, να μετρήσει διαστάσεις και εμβαδόν, να εκτυπώσει την εικόνα και να την υποβάλει μαζί με τη δήλωση· ή στα γραφεία κτηματογράφησης, με τη βοήθεια του προσωπικού τους.

Όσο για το «κτηματόσημο» η πρώτη δόση ανέρχεται σε 35 ευρώ ανά δικαίωμα (20 ευρώ για τους βοηθητικούς χώρους που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες, όπως χώροι στάθμευσης).

Στις αγροτικές περιοχές, όσοι δηλώσουν περισσότερα από δύο ιδιοκτησιακά δικαιώματα δεν πληρώνουν «κτηματόσημο» για τα υπόλοιπα.

Η δεύτερη δόση έρχεται αργότερα (όταν ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση) και είναι ίση με ένα τοις χιλίοις επί της αξίας του δικαιώματος, η οποία υπολογίζεται με βάση την τιμή ζώνης του ακινήτου (αντικειμενική αξία) μείον 20.000 ευρώ.

spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

00:08:19

Ηλεκτρικά ποδήλατα: Μια εναλλακτική πρόταση για τις καθημερινές μετακινήσεις

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα κερδίζουν έδαφος στην Τρίπολη – Επιδοτήσεις και οικονομικά οφέλη ενισχύουν το ενδιαφέρον των πολιτών Τα ηλεκτρικά ποδήλατα κερδίζουν ολοένα και περισσότερο την προτίμηση των πολιτών στην Τρίπολη, αποτελώντας μια σύγχρονη, οικονομική και…

Προς ολοκλήρωση η αποκατάσταση τμημάτων του οδικού δικτύου Κρανιδίου Πορτοχελίου και Κρανιδίου Ερμιόνης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου συνεχίζει τις παρεμβάσεις για τη συντήρηση, τη βελτίωση και την αναβάθμιση των υποδομών του οδικού δικτύου, δίνοντας έμφαση στην οδική ασφάλεια και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, ολοκληρώνεται το έργο «Συντήρηση – Αποκατάσταση τμημάτων επαρχιακών οδών Νο 4 (Κρανίδι – Πορτοχέλι) και Νο 9 (Κρανίδι – Ερμιόνη)», συνολικού προϋπολογισμού

Βραβείο Αριστείας του ΙΚΥ στη Χαραλαμπία Κρόκου – Η απονομή από την Υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη

Μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή στην ακαδημαϊκή της πορεία αποτέλεσε...

Η τοποθέτηση του Δήμου Τρίπολης για την υπόθεση των 800.000 ευρώ

Με αφορμή δημοσιεύματα και αναφορές σχετικά με την υπόθεση...