Μαρτίου 23, 2015

Επιστολή προς τον κ. Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού απέστειλε ο Δήμαρχος Σπάρτης

Επιστολή προς τον κ. Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού απέστειλε ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Ε. Βαλιώτης σχετικά με την αναγκαιότητα άμεσης αποκατάστασης υποδομών, στις περιοχές διέλευσης του κλάδου Λεύκτρου – Σπάρτης, του Αυτοκινητόδρομου Κόρινθος – Τρίπολη - Καλαμάτα.

ΘΕΜΑ : Αναγκαιότητα άμεσης αποκατάστασης υποδομών, στις περιοχές διέλευσης του κλάδου Λεύκτρου – Σπάρτης, του Αυτοκινητόδρομου Κόρινθος – Τρίπολη - Καλαμάτα.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Σε συνέχεια παλαιότερων εγγράφων μας αναφορικά με την αναγκαιότητα ταχείας ολοκλήρωσης του έργου Λεύκτρου – Σπάρτης και άμεσης αποκατάστασης των υποδομών, στις οποίες έχουν δημιουργηθεί προβλήματα λόγω της διέλευσης του δρόμου, εκφράζουμε εκ νέου την έντονη ανησυχία μας, που πηγάζει αφενός από την επαναλαμβανόμενη αστοχία των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης του έργου, αφετέρου από την παρατηρούμενη αδράνεια, στις εργασίες αποκατάστασης των υφιστάμενων υποδομών.
Και αν, κ. Υπουργέ, για τις δυσκολίες της ολοκλήρωσης του έργου υπάρχει ενημέρωσή μας από τα ΜΜΕ, για τη χαρακτηριστική κωλυσιεργία των - κρίσιμων για την τοπική κοινωνία - εργασιών αποκατάστασης των υποδομών, στις οποίες δημιούργησε πρόβλημα η κατασκευή του δρόμου, ουδεμία πρόσφατη ενημέρωση και δικαιολογία υπάρχει.

Κατά συνέπεια, η προσβασιμότητα αρκετών κατοίκων των περιοχών διέλευσης του δρόμου Λεύκτρου - Σπάρτης, στις αγροτοκτηνοτροφικές τους εκμεταλλεύσεις, αλλά και η απρόσκοπτη άρδευση αυτών, για μια ακόμα χρονιά παραμένουν άλυτα προβλήματα, αφού οι διαβεβαιώσεις τόσο της κατασκευάστριας εταιρείας, όσο και των Υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου σας για συνεργασία και επίτευξη λύσεων δεν υλοποιήθηκαν.

Προς τούτο ενδεικτικά και μόνο υπενθυμίζουμε και επισυνάπτουμε τα πιο πρόσφατα, από τα πολλά έγγραφα του Δήμου Σπάρτης, με αρ. πρωτοκόλλων 40941/31-10-2014, 41566/10-11-2014 και 42821/17-11-2014 προς τους συναρμόδιους φορείς υλοποίησης του έργου, στα οποία γίνεται καταγραφή των προβλημάτων, που έχουν ανακύψει κατά την υλοποίηση του έργου και προτείνονται υλοποιήσιμες συμπληρωματικές επεμβάσεις, που θα διευκολύνουν την προσβασιμότητα από και προς την υπό κατασκευή οδό και θα μεγιστοποιήσουν τη χρηστικότητα του έργου, προς όφελος των διερχομένων αλλά και των κατοίκων της τοπικής κοινωνίας.

Η φιλοδοξία της παράδοσης ενός σύγχρονου οδικού άξονα κ. Υπουργέ, που θα αναβαθμίσει καθοριστικά το επίπεδο μεταφορών και μετακινήσεων σε ολόκληρη την περιοχή της Λακωνίας, προϋποθέτει την επίλυση των καταγεγραμμένων προβλημάτων, που αφορούν :

  •  στην κατασκευή παράπλευρων βοηθητικών οδών καθ’ όλο το μήκος της κύριας αρτηρίας,
  •  στην ολοκλήρωση της αποκατάστασης όλων των υφιστάμενων αρδευτικών δικτύων,
  •  στην διευθέτηση των ομβρίων υδάτων προς φυσικούς αποδέκτες και όχι προς καλλιεργούμενες εκτάσεις,
  •  στις αποκαταστάσεις του οδικού δικτύου (επαρχιακού, δημοτικού και αγροτικού), όπου έχουν δημιουργηθεί επιβαρύνσεις του οδοστρώματος, από την διέλευση βαρέων οχημάτων κατασκευής του έργου,
  •  στη δημιουργία προσβάσεων στο σύνολο των αγροτικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, που βρίσκονται παραπλεύρως των παραδρόμων και της κυρίας αρτηρίας της οδού,
  •  στην κατασκευή τεχνικών έργων διευθέτησης των ρεμάτων που «τέμνουν» την οδό, ώστε να μην πλημμυρίζουν αγροτικές εκτάσεις,
  •  στην κατασκευή νέας γέφυρας στον παραπόταμο του Ευρώτα «Κοτισιάνη», αφού με την κατάργηση της παλιάς γέφυρας (Χ.Θ.: 18 + 664χλμ.), δεν υπάρχει η δυνατότητα για ασφαλή διέλευση του παραπόταμου, προς το μεγαλύτερο τμήμα του ελαιώνα στην περιοχή «Ράχες», της Τ.Κ. Λογκανίκου. Από τις 31-5-2013 μάλιστα, υπάρχει γνωστοποίηση της θετικής εισήγησης από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών (Αριθ. Πρωτ. ΕΠΠ/Π2/Φ1/15587/31-5-2013), για την κατασκευή της γέφυρας, χωρίς να έχει υπάρξει μέχρι σήμερα, καμία ενέργεια υλοποίησης,
  •  στην βελτίωση της πρόσβασης από και προς την κύρια αρτηρία της οδού Λεύκτρου – Σπάρτης με τη δημιουργία κόμβων στις περιοχές «Φουντέϊκα» και «Μουτέικα» Καστορείου, στις Χ.Θ. 22+0176 και 31+427 αντίστοιχα.

Κύριε Υπουργέ,

με δεδομένη την έντονη ανησυχία μας για την ολοκλήρωση του έργου, καλούμε την Πολιτεία, σε συνεργασία με την κατασκευάστρια εταιρεία, όπως δρομολογήσει άμεσα την επίλυση των ανωτέρω προβλημάτων, που ανέκυψαν κατά την κατασκευή του οδικού άξονα Λεύκτρου – Σπάρτης, σε περιοχές του Δήμου μας.

Τέλος, να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, που θα καταστήσουν το έργο πραγματικά επωφελές για την τοπική κοινωνία, συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής μας και στη δημιουργία ενός «εργαλείου» οικονομικής ανάκαμψης της ευρύτερης περιοχής της Λακωνίας.

Με εκτίμηση

Ο Δήμαρχος Σπάρτης Βαλιώτης Ευάγγελος

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2015 11:56

Προσθήκη σχολίου

Make sure you enter the (*) required information where indicated.Basic HTML code is allowed.

Εγγραφείτε και διαβάστε τις σημαντικότερες ειδήσεις

fb yt
insta twiter

logofootermedia