Ιστορικοί βίοι παράλληλοι για Δήμους Σπάρτης και Αμφίπολης – Επικύρωσαν την αδελφοποίησή τους στο Ροδολίβος

Με κοινές ιστορικές μνήμες και συνδετικό κρίκο το Σπαρτιάτη Στρατηγό Βρασίδα, οι Δήμοι Σπάρτης και Αμφίπολης, διανύουν πλέον «ιστορικούς βίους παράλληλους», αφού επικύρωσαν την αδελφοποίησή τους, κατά την τελετή που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Μαρτίου, στην έδρα του Δήμου Αμφίπολης, το Ροδολίβος.

Η κοινή αναφορά των δύο περιοχών, είναι ο Βρασίδας, ο οποίος διακρίνεται ως η σημαντικότερη στρατιωτική φυσιογνωμία της Σπάρτης, κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, λόγω των εξαίρετων στρατηγικών ικανοτήτων και της ρητορικής δεινότητάς του.

valiotis amfipoli 4

Ο Σπαρτιάτης Στρατηγός σκοτώθηκε το 422 π.χ. στη μάχη εναντίον των Αθηναίων στην Αμφίπολη και ετάφη με τιμές ήρωα, εντός των τειχών και μπροστά στην Αγορά της Αμφίπολης, η οποία τον αναγόρευσε ήρωα και οικιστή της, απονέμοντάς του την ύψιστη τιμή, που μπορούσε να δοθεί σε πολίτη στην Αρχαιότητα.

valiotis amfipoli 3

Η εκδήλωση αδελφοποίησης διεξήχθη στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, παρουσία εκπροσώπων του Δήμου Αμφίπολης με επικεφαλής το Δήμαρχο Κωνσταντίνο Μελίτο και του Δήμου Σπάρτης με επικεφαλής το Δήμαρχο Ευάγγελο Βαλιώτη, καθώς και μαθητών και εκπαιδευτικών του 1ου Λυκείου Σπάρτης, του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης και του Λυκείου Καστορείου.

valiotis amfipoli

Εκτός από την υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας, το πρόγραμμα περιελάμβανε χαιρετισμούς επισήμων και ανταλλαγές δώρων και αναμνηστικών. Ακολούθησε ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης και στον τάφο του Στρατηγού, ο οποίος ανακαλύφθηκε, κατά τη διάρκεια ανασκαφικών εργασιών, το 1976. 

valiotis amfipoli 2

Η χθεσινή τελετή «επισφράγισε» τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας, που θα ενώνουν εφεξής τους δύο Δήμους, οι οποίοι συγκλίνουν σε θέματα, που αφορούν στην προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών, στη βάση μιας ευρύτερης, αγαστής διαδημοτικής συνέργειας.

Με την προαναφερθείσα αδελφοποίηση ολοκληρώνεται ο κύκλος εκδηλώσεων, που άνοιξε τη Δευτέρα 4 Μαρτίου, με την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Δήμου Σπάρτης στο Μνημείο των Θερμοπυλών και συνεχίσθηκε με την αδελφοποίηση με το Δήμο Παγγαίου στη Νέα Πέραμο, την Τρίτη 5 Μαρτίου.

valiotis amfipoli 5

Σκοπός τους είναι να συγκεραστούν, για πρώτη φορά, οι τελετές αδελφοποιήσεων με μαθησιακό περιεχόμενο, μέσα από μια εποικοδομητική διαδικασία, προς όφελος των μαθητών.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Προμήθεια φρέσκου γάλακτος

Διακήρυξη ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την προμήθεια φρέσκου γάλακτος από τον Δήμο Τρίπολης. Διαβάστε τα σχετικά αρχεία, εδώ.

Η Rita Habermann εκθέτει στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας

Η γνωστή Γερμανίδα γλύπτρια έρχεται στην Ύδρα για μία...

Live – Βουλή: Σε εξέλιξη οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών για την πρόταση δυσπιστίας

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, αυτή την ώρα,...

Η Ολυμπιακή φλόγα στην Πελοπόννησο – Πρόγραμμα λαμπαδηδρομίας

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, στην Ελλάδα, εν’...
Μετάβαση στο περιεχόμενο