Accessibility Tools

×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 218

Επιστολή του Δημάρχου Νεμέας και φορέων σχετικά με τα προβλήματα στις καλλιέργειες από τον περονόσπορο

Ιουλίου 05, 2023
Επιστολή υπογεγραμμένη από το Δήμαρχο Νεμέας, τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου και τον Πρόεδρο του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νεμέας ,η οποία κοινοποιήθηκε στον Υπουργό Γεωργίας, στους Βουλευτές του Νομού ,στον Περιφερειάρχη και στον προϊστάμενο της ΔΑΟΚ σχετικά με τα προβλήματα στις καλλιέργειες από τον περονόσπορο.

Αξιότιμοι κύριοι,

Η καλλιέργεια του Αμπελιού, της Κορινθιακής σταφίδας, των Επιτραπέζιων σταφυλιών και της Ελιάς αποτελούν δυναμικές καλλιέργειες ,σημαντικές για την οικονομία της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Νεμέας και για τους παραγωγούς είναι η κύρια πηγή εισοδημάτων τους.

Τη φετινή καλλιεργητική περίοδο  μετά από έναν ήπιο χειμώνα επικράτησε από τον Μάιο μέχρι και τον Ιούνιο ένας συνδυασμός παρατεταμένων βροχοπτώσεων, υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία και χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες . Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να  δημιουργηθούν  ιδανικές συνθήκες για την επιδρομή κυρίως περονόσπορου αλλά και άλλων ασθενειών σε όλα τα αμπελοειδή. Ο περονόσπορος πολλαπλασιάζεται μέρα με τη μέρα και προκαλεί καταστροφή στα αμπέλια. 

Οι παραγωγοί από τη πλευρά τους κάνουν συνεχείς ψεκασμούς (επιβαρύνοντας το κόστος παραγωγής) χωρίς θετικά αποτελέσματα καθώς τα καιρικά φαινόμενα βρίσκονται με το μέρος των ασθενειών. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για επικείμενη μεγάλη καταστροφή με σοβαρές συνέπειες στη παραγωγή οίνου, σταφίδας και εξαγωγής επιτραπέζιων σταφυλιών.

Αν αναλογιστούμε το ήδη αυξημένο κόστος παραγωγής, με τις επιπλέον επεμβάσεις που οφείλουν να κάνουν οι παραγωγοί για να κρατήσουν σε παραγωγική κατάσταση τις καλλιέργειές τους και το χρονικό διάστημα που απαιτείται μέχρι την ολοκλήρωση των καλλιεργειών και τη συγκομιδή του προϊόντος, αντιλαμβανόμαστε όλοι μας την αβεβαιότητα και την ανησυχία που επικρατεί στη τάξη των παραγωγών.

Όσον αφορά τους ελαιώνες της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Νεμέας λόγω της έντονης ανομβρίας των δυο προηγουμένων ετών  επικρατεί ολική ακαρπία με συνέπεια να μην έχουμε προσδοκίες για εισόδημα.

 Οι παραγωγοί έρχονται σε απόγνωση καθώς όλες αυτές οι καταστροφές δε καλύπτονται από το κανονισμό αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.

Κύριε προϊστάμενε της ΔΑΟΚ, ευελπιστούμε στην βοήθειά σας και σας ζητούμε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε οι καταστροφές να καλυφθούν  από το μηχανισμό αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και το ταμείο κλιματικής αλλαγής.

Η χώρα μας θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα και στοχευμένα ώστε να βρεθούν οι πόροι για τη κάλυψη των καταστροφών. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι υπήρξε επιδρομή περονόσπορου σε όλη τη χώρα ,όπως και στο δήμο Νεμέας και τα αποτελέσματα θα είναι σε λίγο ευδιάκριτα όχι μόνο στους αγρότες αλλά και στις τοπικές οικονομίες και στην οικονομία της χώρας γενικότερα.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω και ζώντας  την απόγνωση των παραγωγών, θα θέλαμε να εξετάσετε  άμεσα  το πρόβλημα και τις δυνατότητες επίλυσής του.

  Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ                      Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ                    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙΝ/ΚΟΥ

                                                             ΣΥΛΛΟΓΟΥ                                         ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ

ΦΡΟΥΣΙΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ                ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ ΔΗΜ.                            ΜΑΖΟΣ ΗΛΙΑΣ

Προσθήκη σχολίου

Εγγραφείτε και διαβάστε τις σημαντικότερες ειδήσεις

fb yt
insta twiter

logofootermedia