Επιστολή του Δημάρχου Νεμέας και φορέων σχετικά με τα προβλήματα στις καλλιέργειες από τον περονόσπορο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επιστολή υπογεγραμμένη από το Δήμαρχο Νεμέας, τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου και τον Πρόεδρο του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νεμέας ,η οποία κοινοποιήθηκε στον Υπουργό Γεωργίας, στους Βουλευτές του Νομού ,στον Περιφερειάρχη και στον προϊστάμενο της ΔΑΟΚ σχετικά με τα προβλήματα στις καλλιέργειες από τον περονόσπορο.

Αξιότιμοι κύριοι,

Η καλλιέργεια του Αμπελιού, της Κορινθιακής σταφίδας, των Επιτραπέζιων σταφυλιών και της Ελιάς αποτελούν δυναμικές καλλιέργειες ,σημαντικές για την οικονομία της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Νεμέας και για τους παραγωγούς είναι η κύρια πηγή εισοδημάτων τους.

Τη φετινή καλλιεργητική περίοδο  μετά από έναν ήπιο χειμώνα επικράτησε από τον Μάιο μέχρι και τον Ιούνιο ένας συνδυασμός παρατεταμένων βροχοπτώσεων, υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία και χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες . Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να  δημιουργηθούν  ιδανικές συνθήκες για την επιδρομή κυρίως περονόσπορου αλλά και άλλων ασθενειών σε όλα τα αμπελοειδή. Ο περονόσπορος πολλαπλασιάζεται μέρα με τη μέρα και προκαλεί καταστροφή στα αμπέλια. 

Οι παραγωγοί από τη πλευρά τους κάνουν συνεχείς ψεκασμούς (επιβαρύνοντας το κόστος παραγωγής) χωρίς θετικά αποτελέσματα καθώς τα καιρικά φαινόμενα βρίσκονται με το μέρος των ασθενειών. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για επικείμενη μεγάλη καταστροφή με σοβαρές συνέπειες στη παραγωγή οίνου, σταφίδας και εξαγωγής επιτραπέζιων σταφυλιών.

Αν αναλογιστούμε το ήδη αυξημένο κόστος παραγωγής, με τις επιπλέον επεμβάσεις που οφείλουν να κάνουν οι παραγωγοί για να κρατήσουν σε παραγωγική κατάσταση τις καλλιέργειές τους και το χρονικό διάστημα που απαιτείται μέχρι την ολοκλήρωση των καλλιεργειών και τη συγκομιδή του προϊόντος, αντιλαμβανόμαστε όλοι μας την αβεβαιότητα και την ανησυχία που επικρατεί στη τάξη των παραγωγών.

Όσον αφορά τους ελαιώνες της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Νεμέας λόγω της έντονης ανομβρίας των δυο προηγουμένων ετών  επικρατεί ολική ακαρπία με συνέπεια να μην έχουμε προσδοκίες για εισόδημα.

 Οι παραγωγοί έρχονται σε απόγνωση καθώς όλες αυτές οι καταστροφές δε καλύπτονται από το κανονισμό αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.

Κύριε προϊστάμενε της ΔΑΟΚ, ευελπιστούμε στην βοήθειά σας και σας ζητούμε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε οι καταστροφές να καλυφθούν  από το μηχανισμό αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και το ταμείο κλιματικής αλλαγής.

Η χώρα μας θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα και στοχευμένα ώστε να βρεθούν οι πόροι για τη κάλυψη των καταστροφών. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι υπήρξε επιδρομή περονόσπορου σε όλη τη χώρα ,όπως και στο δήμο Νεμέας και τα αποτελέσματα θα είναι σε λίγο ευδιάκριτα όχι μόνο στους αγρότες αλλά και στις τοπικές οικονομίες και στην οικονομία της χώρας γενικότερα.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω και ζώντας  την απόγνωση των παραγωγών, θα θέλαμε να εξετάσετε  άμεσα  το πρόβλημα και τις δυνατότητες επίλυσής του.

  Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ                      Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ                    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙΝ/ΚΟΥ

                                                             ΣΥΛΛΟΓΟΥ                                         ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ

ΦΡΟΥΣΙΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ                ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ ΔΗΜ.                            ΜΑΖΟΣ ΗΛΙΑΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πραγματοποιήθηκε η αποχαιρετιστήρια γιορτή των παιδικών σταθμών του Δήμου

Ραντεβού τον Σεπτέμβρη έδωσαν τα παιδιά των βρεφονηπιακών σταθμών και του 1ου Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) του δήμου Κορινθίων που βρέθηκαν χτες (Δευτέρα, 15 Ιουλίου) στην αποχαιρετιστήρια καλοκαιρινή εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε ο δήμος και έχει πάρει πλέον χαρακτηριστικά θεσμού. Εκατοντάδες παιδιά –φίλες και φίλοι, για εννιά και πλέον μήνες στους παιδικούς σταθμούς του δήμου-

Εξασφάλιση Ισότιμης Πρόσβασης στην Εκπαίδευση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου | Νέο Πρόγραμμα για Φοιτητές με Αναπηρία και Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με στόχο την ισότιμη πρόσβαση των φοιτητών στην ανώτατη εκπαίδευση, εξέδωσε πρόσκληση στο πλαίσιο του προγράμματος ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 2021-2027, με προϋπολογισμό 1.176.471,00 €, και δικαιούχο το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεσμεύεται να στηρίξει τους φοιτητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, εξασφαλίζοντας ίσες ευκαιρίες για όλους στην ανώτατη εκπαίδευση. Με την πρόσκληση

Στήριξη της Δημόσιας Υγείας από την Περιφέρεια Πελοποννήσου | Νέες Παραδόσεις Ιατρικού Εξοπλισμού

Στο πλαίσιο ενίσχυσης  δομών υγειονομικής περίθαλψης  αλλά και χώρων αυξημένης παρουσίας πληθυσμού, ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Χρυσοβαλάντης Μέλλος, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχό παρέδωσε: Στον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Κορίνθου Καρπούζη Γρηγόριο  μια    (01) συσκευή ανίχνευσης φλεβών. Στην Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας Αλειφέρη Ελένη μια (01) συσκευή ανίχνευσης φλεβών Στον Διευθυντή του Κέντρου

Πολύ υψηλός κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς στους νομούς Αργολίδας, Κορινθίας και Λακωνίας την Τετάρτη 17 Ιουλίου

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, τον οποίο εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας για την Τετάρτη 17 Ιουλίου προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) στους Νομούς Αργολίδας, Κορινθίας, Λακωνίας. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες και στους επαγγελματίες να είναι ιδιαίτερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο