Ξενάγηση και απολογισμός της φετινής αρχαιολογικής ανασκαφής στο Χιλιομόδι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Χιλιομόδι Κορινθίας, με αφορμή την τελευταία ημέρα της συστηματικής ανασκαφικής έρευνας για τον φετινό χρόνο, επισκέφθηκαν την  Παρασκευή 9 Οκτωβρίου ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Τάσος Γκιολής και η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Αθηνά Κόρκα.

Στον αρχαιολογικό χώρο, τους δύο αντιπεριφερειάρχες –όπως επίσης τον διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Κορίνθου Γρηγόρη Καρπούζη, τον διευθυντή της Πνευμονολογικής κλινικής Κώστα Μπάρλα, αλλά και αρκετούς πολίτες- ξενάγησε η υπεύθυνη των ανασκαφών δρ Ελενα Κόρκα, επίτιμη γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η συστηματική αρχαιολογική έρευνα στο Χιλιομόδι διεξήχθη φέτος για 8η συνεχή χρονιά , στο πλαίσιο εγκεκριμένου ερευνητικού προγράμματος, και οι ανασκαφές διήρκεσαν από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι και την 9η Οκτωβρίου. Θα ξεκινήσουν πάλι τον Σεπτέμβριο του 2021 και για περίπου ένα μήνα.

Στην διάρκεια της φετινής ανασκαφής βρέθηκε βάση χάλκινου αγάλματος από μεγάλο αθλητή όπου χρονολογείται το 430 π.Χ. Η οικογένεια φαίνεται να προέρχεται από την Τένεδο και γι’ αυτόν το λόγο η πόλη ονομάστηκε Τενέα.

anasxiliomodi

Ακολούθησε ξενάγηση στον χώρο και ενημέρωση σχετικά με τα ευρήματα των τελευταίων αυτών ανασκαφών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται αποδυτήρια, χώροι υποδοχής, μολύβδινοι αγωγοί που οδηγούν στα λουτρά. Αποκαλύφθηκαν ακόμα, εργαστήριο χάλκινων σκευασμάτων, σπάνιες λωρίδες γυαλιού οι οποίες φαίνεται να είναι μέρος μυροδοχείων, πληθώρα χώρων καταστημάτων και διάσπαρτα χρυσά νομίσματα, ευρήματα τα οποία παραπέμπουν στα υστερορωμαϊκά χρόνια.

Τέλος, αποκαλύφθηκε δεξαμενή, στην οποία βρέθηκε επιγραφή των υστεροαρχαϊκών χρόνων και κίονες αρχαϊκού ναού που παραπέμπουν σε ενδείξεις πως πρόκειται για ύπαρξη ιερού ναού στο γείτονα χώρο της ανασκαφής.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνάντηση Δημάρχου με εκπροσώπους μαθητών από το ΕΠΑΛ Γυθείου

Συνάντηση Δημάρχου με εκπροσώπους μαθητών από το ΕΠΑΛ Γυθείου Με εκπροσώπους μαθητών από το Επαγγελματικό Λύκειο Γυθείου συναντήθηκε σήμερα στο γραφείο του ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης, κ. Πέτρος Ανδρεάκος. Οι μαθητές ευχαρίστησαν τον Δήμαρχο για τη συνδρομή του Δήμου στην εκπαιδευτική εκδρομή που πραγματοποίησαν αλλά και τη για τη συνολική στήριξη του στα ζητήματα της

Κατεπείγουσα συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου (25/4/2024)

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ H Σας καλούμε στις 25 Aπριλίου 2024 ημέρα Πέμπτη και ώρα 14.30 όπως προσέλθετε στο κτίριο της ΟΕΒΕΑ επί της οδού Καλαμάτας 113 σε κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του αρ. 67 παρ. 5 του Ν. 3852/2010

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τους Δημάρχους Βλάση Τσιώτο, Σπύρο Σταματόπουλο και Κώστα Φρούσιο

Συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού με τον Δήμαρχο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης Βλάση Τσιώτο, τον Δήμαρχο Σικυωνίων Σπύρο Σταματόπουλο και τον Δήμαρχο Νεμέας Κώστα Φρούσιο, πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 23 Απριλίου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη. Η συνεργασία των Δήμων και της Περιφέρειας προχωρά με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία των προτάσεων ΒΑΑ (Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη) και

Συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τους Δημάρχους Νίκο Σταυρέλη και Γιώργο Γκιώνη

Συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού με τον Δήμαρχο Κορινθίων, Νίκο Σταυρέλη και τον Δήμαρχο Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων, Γιώργο Γκιώνη (διαδικτυακά), πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 23 Απριλίου, στην έδρα της Περιφέρειας, στην Τρίπολη. Στη συνάντηση έγινε μία προεργασία των έργων ΟΧΕ (Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις) που θα προταθούν ώστε να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ 2021-2027 της Περιφέρειας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο