Οκτωβρίου 12, 2020

Ξενάγηση και απολογισμός της φετινής αρχαιολογικής ανασκαφής στο Χιλιομόδι

Το Χιλιομόδι Κορινθίας, με αφορμή την τελευταία ημέρα της συστηματικής ανασκαφικής έρευνας για τον φετινό χρόνο, επισκέφθηκαν την  Παρασκευή 9 Οκτωβρίου ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Τάσος Γκιολής και η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Αθηνά Κόρκα.

Στον αρχαιολογικό χώρο, τους δύο αντιπεριφερειάρχες –όπως επίσης τον διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Κορίνθου Γρηγόρη Καρπούζη, τον διευθυντή της Πνευμονολογικής κλινικής Κώστα Μπάρλα, αλλά και αρκετούς πολίτες- ξενάγησε η υπεύθυνη των ανασκαφών δρ Ελενα Κόρκα, επίτιμη γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η συστηματική αρχαιολογική έρευνα στο Χιλιομόδι διεξήχθη φέτος για 8η συνεχή χρονιά , στο πλαίσιο εγκεκριμένου ερευνητικού προγράμματος, και οι ανασκαφές διήρκεσαν από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι και την 9η Οκτωβρίου. Θα ξεκινήσουν πάλι τον Σεπτέμβριο του 2021 και για περίπου ένα μήνα.

Στην διάρκεια της φετινής ανασκαφής βρέθηκε βάση χάλκινου αγάλματος από μεγάλο αθλητή όπου χρονολογείται το 430 π.Χ. Η οικογένεια φαίνεται να προέρχεται από την Τένεδο και γι’ αυτόν το λόγο η πόλη ονομάστηκε Τενέα.

anasxiliomodi

Ακολούθησε ξενάγηση στον χώρο και ενημέρωση σχετικά με τα ευρήματα των τελευταίων αυτών ανασκαφών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται αποδυτήρια, χώροι υποδοχής, μολύβδινοι αγωγοί που οδηγούν στα λουτρά. Αποκαλύφθηκαν ακόμα, εργαστήριο χάλκινων σκευασμάτων, σπάνιες λωρίδες γυαλιού οι οποίες φαίνεται να είναι μέρος μυροδοχείων, πληθώρα χώρων καταστημάτων και διάσπαρτα χρυσά νομίσματα, ευρήματα τα οποία παραπέμπουν στα υστερορωμαϊκά χρόνια.

Τέλος, αποκαλύφθηκε δεξαμενή, στην οποία βρέθηκε επιγραφή των υστεροαρχαϊκών χρόνων και κίονες αρχαϊκού ναού που παραπέμπουν σε ενδείξεις πως πρόκειται για ύπαρξη ιερού ναού στο γείτονα χώρο της ανασκαφής.

Προσθήκη σχολίου

Εγγραφείτε και διαβάστε τις σημαντικότερες ειδήσεις

fb yt
insta twiter

logofootermedia