ΑρχικήΚΟΡΙΝΘΙΑΔήμος Βέλου - ΒόχαςΈνα γκράφιτι κατά της βίας, στη μνήμη της Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου από το...

Ένα γκράφιτι κατά της βίας, στη μνήμη της Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου από το Δημοτικό Σχολείο Βέλου (pics)

Ο Life In Colour υλοποίησε μια μεγάλη εικαστική παρέμβαση- τοιχογραφία, στο Δημοτικό Σχολείο Βέλου Κορινθίας, το χρονικό διάστημα 25-29 Μαιου 2023.

Το θέμα αφορά την βία και είναι αφιερωμένο στην αδικοχαμένη Γαρυφαλλιά Ψαρράκου.

Η τοιχογραφία έγινε στα πλαίσια του προγράμματος της UrbanAct “Ζωγραφίζοντας Σχολικά Κτίρια” και υλοποιήθηκε μετά απο πρόσκληση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Η θεματική του εστιάζεται στην έμφυλη βία, με αφορμή την δολοφονία της Γαρυφαλλιάς Ψαράκου, με καταγωγή απο το Βέλο Κορινθίας. Το πρόγραμμα περιελάμβανε τη δημιουργία μιας μεγάλης δημόσιας τοιχογραφίας και συμμετοχικές δράσεις απο τους μαθητές σε χαμηλότερες επιφάνειες του σχολείου.

Στόχοι του συγκεκριμένου προγράμματος είναι να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές και εν γένει την κοινωνία σχετικά με την έμφυλη βία, να τους ενημερώσει για την ύπαρξή της, να ενθαρρύνει τους μαθητές να υιοθετήσουν θετικές αξίες και την σωστή συμπεριφορά απέναντι στους “άλλους”, ανεξαρτήτως φύλου, να εκφράσουν την αντίθεσή τους ενάντια σε οποιασδήποτε μορφή έμφυλης βίας και γενικότερα της βίας.

Όπως αναφέρει ο καλλιτέχνης Life In Colour “το έργο μου στο Δημοτικό σχολείο Βέλου έχει μια ποιητική διάθεση. Η αφορμή για αυτήν την τοιχογραφία ήταν ένα τραγικό γεγονός έμφυλης βίας, και υπήρχε ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση κατά την διάρκεια του σχεδιασμού. Εδώ “χρησιμοποίησα” συμβολικά ένα κορίτσι ντυμένο στα λευκά που τα ρούχα της και τα σύννεφα γίνονται ένα. Σε πολλές τοιχογραφίες που κάνω χρησιμοποιώ συμβολισμούς. Το προτιμώ από το να απεικονίζω κάτι ευθέως.”

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την φιλοξενία και τη στήριξη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και του Δήμου Βέλου-Βόχα.

Η UrbanAct για πολλά χρόνια παρεμβαίνει με τις δράσεις της σε σχολεία ανά την Ελλάδα, με τοιχογραφίες που εκπέμπουν μηνύματα, με καλλιτέχνες που προσφέρουν το έργο τους και την ενσυναίσθησή τους και με συμμετοχικές δράσεις για τους μαθητές που συμβάλλουν στη γνώση, στον σεβασμό στη διαφορετικότητα, στη χαρά της ζωής και της συνεργασίας, της αλληλοβοήθειας.

Χορηγοί του προγράμματος ήταν οι εταιρείες Μύλοι Μάρρα, Tσοπανάκης, Flame sprays, Εurofilm Mantzaris, Loucofruit. 

IMG 20230528 195320

dfgndfg 850x638

korinthostv.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο