Η επιβλητική Ζήρεια και η παγωμένη λίμνη Δασίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύμφωνα με τη μυθολογία, στην ορεινή Κορινθία, στο όρος Κυλλήνη ή αλλιώς Ζήρεια, φύτρωνε το μώλυ, ένα μυθικό χόρτο με μαγικές ιδιότητες, το οποίο ο Ερμής έδωσε στον Οδυσσέα για να τον προστατέψει από τα μάγια της Κίρκης.

[iframe width=”1280″ height=”720″ src=”https://www.youtube.com/embed/hen9R9BNdLA” title=”Η επιβλητική Ζήρεια και η παγωμένη λίμνη Δασίου” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share” allowfullscreen ]

Κατά έναν όμως επίσης μαγικό τρόπο, οι μαγικές ιδιότητες του χόρτου, θαρρείς και σε αγγίζουν καθώς αντικρίζεις το πανέμορφο αυτό τοπίο του παγωμένου βουνού και σε κάνουν να το λατρέψεις με την πρώτη ματιά. Με υψόμετρο που φτάνει τα 2374 μέτρα, η Ζήρεια είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Πελοποννήσου, ενώ η ονομασία της προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από τη σλαβική λέξη «žir» που σημαίνει βελανίδι.

Αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών κάθε χρόνο, με μεγαλύτερη προσέλευση κυρίως τους χειμερινούς μήνες, μιας και στις πλαγιές της λειτουργεί από το 2007 το υπέροχο χιονοδρομικό κέντρο της Ζήρειας, το οποίο μάλιστα είναι και το πλησιέστερο στην Αττική. Πλαισιωμένο από έλατα, με ένα υπέροχο σαλέ και δύο πίστες (μια για αρχάριους και μια για προχωρημένους), ενδείκνυται για ατελείωτο παιχνίδι με έλκηθρα για μικρούς και μεγάλους.

Τα υπέροχα γραφικά χωριά της ντυμένα στα χρώματα της φύσης, είναι επίσης ένας από τους λόγους προτίμησης των επισκεπτών, καθώς και οι εκπληκτικές διαδρομές στη φύση, που μέσα στην απλότητά τους έχουν πολλά να σου προσφέρουν. Στη διαδρομή προς το χιονοδρομικό, συναντά κανείς τη λίμνη Δασίου η οποία αποτελεί μια από τις λίγες φυσικές λίμνες της Πελοποννήσου και είναι μια από τις ελάχιστες της Ελλάδας σε αυτό το υψόμετρο. Ουσιαστικά πρόκειται για μια ορεινή εποχιακή λίμνη έκτασης 60 περίπου στρεμμάτων, η οποία χαρακτηρίζεται ως πόλγη, δηλαδή ρηχή λίμνη.

Τα νερά της προέρχονται από χιονοπτώσεις ή βροχοπτώσεις, ενώ η ονομασία της οφείλεται στην ισχυρή οικογένεια Δασίου ή Δασαίων από τα Τρίκαλα Κορινθίας, η οποία καλλιεργούσε εκτάσεις στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης & διατηρούσε κοπάδια αιγοπροβάτων. Με την ιδιαιτερότητα της μεταμόρφωσης, η λίμνη δίνει στην περιοχή μια μοναδική εικόνα όποια εποχή και αν την επισκεφτείς.

Το καλοκαίρι, η καρστική λεκάνη της με τα αργιλικής σύστασης ιζήματα είναι ξερή, ενώ τα νερά της εμφανίζονται από το φθινόπωρο έως και την αρχή του καλοκαιριού.

Όμως η παγωμένη επιφάνειά της μέσα στην οποία καθρεπτίζεται όλη η μαγεία της φύσης του χειμώνα, προσφέρει ένα θέαμα που αποτυπώνεται στην μνήμη των επισκεπτών και που πολύ δύσκολα μπορεί να ξεχαστεί. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ευχαριστίες προς τον Δήμαρχο από τους μαθητές του 1ου Γυμνασίου Γυθείου

Ευχαριστίες προς τον Δήμαρχο από τους μαθητές του 1ου Γυμνασίου Γυθείου Επίσκεψη στον Δήμαρχο Ανατολικής Μανής, κ. Πέτρο Ανδρεάκο, πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 20 Μαΐου, συνοδευόμενοι από τη διευθύντρια του σχολείου κα Μένεγα Παναγιώτα και τις εκπαιδευτικούς του σχολείου κ.κ. Πρόκου Μαριάνθη και Τραγάκη Παρασκευή, μαθητές του 1ου Γυμνασίου Γυθείου. Τα παιδιά ήθελαν να ευχαριστήσουν προσωπικά
00:00:00

Σαν σήμερα το 2005 η Έλενα Παπαρίζου κατακτά τη Eurovision

Την Eurovision κατακτά σαν σήμερα στις 21 Μαΐου του...

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα 33α Κυριακίδεια στον Πύργο Κορινθίας για μια ακόμα χρονιά

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα 33α Κυριακίδεια στον Πύργο Κορινθίας για μια ακόμα χρονιά. Πολλές ήταν οι συμμετοχές αθλητών καθε ηλικίας που έτρεξαν τιμώντας τη μνήμη του μεγάλου Έλληνα αθλητή, δρομέα αντοχής και ημιαντοχής. Ο γιος του μαραθωνοδρόμου, Δημήτρης Κυριακίδης έδωσε και φέτος το  παρόν, συγχαίροντας τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πύργου και τον Δήμο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης για

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο