ΑρχικήΚοινωνίαΣ.Α.Ο.Ο : Τα αιολικά «πάρκα»: ευλογιά ή καταστροφή;

Σ.Α.Ο.Ο : Τα αιολικά «πάρκα»: ευλογιά ή καταστροφή;

Ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων (Σ.Α.Ο.Ο.) συμφωνεί απόλυτα με το δίκαιο, λογικό και ισορροπημένο ψήφισμα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης (Ε.Ο.Ο.Α.) στη σύνταξη του οποίου, άλλωστε, συνέβαλε αποφασιστικά κατά την συνέλευση της 25/01/2020.

To ανάγλυφο της Ελλάδας, στο σύνολό του, συγκροτεί ένα από τα σπουδαιότερα ιστορικά, αισθητικά και οικολογικά σύνολα της Ευρώπης. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, έχουν κηρυχτεί ήδη (και πριν από την ευρωπαϊκή οδηγία Natura 2000) μεγάλες περιοχές της χώρας ως αρχαιολογικοί χώροι, προστατευόμενα αισθητικά σύνολα, γεωπάρκα, καταφύγια άγριας ζωής, οικολογικά πάρκα και εθνικοί δρυμοί. Τα τελευταία χρόνια η «παρθένα», ορεινή, παράκτια και νησιωτική φύση μας, με την ιστορική, αρχιτεκτονική και τοπική της ιδιαιτερότητα, τα μικτά δάση και τη μοναδική στην Ευρώπη  βιοποικιλότητα των οικοσυστημάτων της, προσελκύει το έντονο ενδιαφέρον όχι μόνο του κλασικού τουρισμού, αλλά ενός μεγάλου ρεύματος οικοτουρισμού, αγροτοτουρισμού και εναλλακτικών υπαίθριων δραστηριοτήτων.

        Ταυτόχρονα, τα εμβληματικά τοπία της χώρας μας, είναι αυτά που εδώ και 4.000 χρόνια σφραγίζουν την ταυτότητα των Ελλήνων και γαλβανίζουν τον χαρακτήρα μας. Το σπουδαιότερο, όμως, αποτελούν το πολύτιμο βιοαπόθεμα (και γιατί όχι και οικονομικό απόθεμα) για τις μελλοντικές γενιές, τα οποία  εμείς οι άφρονες απομυζούμε εις βάρος τους, χωρίς ντροπή.

        Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε καταρχήν αντίθετοι με την ανάπτυξη κάποιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (Α.Π.Ε), που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Μιας απειλής για την οποία είμαστε απόλυτα συνυπεύθυνοι, με τα υπερκαταναλωτικά και υπερκερδοσκοπικά, αξιακά πρότυπα που αναπαράγουμε.

        Όμως, σε συνδυασμό με τον ραγδαία αυξανόμενο υπερπληθυσμό, δεν πρόκειται τελικά να σωθούμε, ακόμα και αν ο καθένας από τα οσονούπω 10 δισεκατομμύρια του πλανήτη κοιμάται αγκαλιά με μία 120-μετρη ανεμογεννήτρια. Και αν, αντί να οργώνει την συνεχώς απομειούμενη γεωργική γη, σπέρνει και θερίζει φωτοβολταϊκά και βιοκαύσιμα.

        Δεν πειράζει, όμως, γιατί οι ηθικά, ψυχολογικά και διατροφικά απόγονοι, θα ξεναγούν τους τουρίστες στα αιολικά σκέλεθρα και θα τους προσφέρουν καπάκια, αντί γκρικ σάλατ και μουσακά.

        Τα γιγάντια, λοιπόν, αιολικά, φαραωνικής κλίμακας υπερεργοστάσια, (και όχι βέβαια αιολικά πάρκα, όπως για την παραπλάνηση των ιθαγενών τα ονομάζουν οι κερδοσκόποι επενδυτές και οι λάγνοι γραφειοκράτες της υπανάπτυξης) ήδη αλλοιώνουν ανεπανόρθωτα την αισθητική του φυσικού τοπίου και την ελληνική χρυσή κλίμακα του « μηδέν άγαν»!

        Ακυρώνουν στην πράξη κάθε εθνικό σχέδιο αειφορίας, βιώσιμης ανάπτυξης και οικοανάπτυξης, όχι μόνο αυτά καθ΄αυτά αλλά και με τα γιγάντιας κλίμακας έργα οδοποιίας  και ηλεκτρικών δικτύων που τα συνοδεύουν.

        Άραγε, το συνολικό οικονομικό κόστος και το οικολογικό αποτύπωμα της εγκατάστασής τους, μήπως υπερβαίνουν το ενεργειακό όφελός τους; Αν σ’ αυτά τα κόστη προσθέσουμε και το κολοσσιαίο κόστος της (υποτιθέμενης) απομάκρυνσής τους, όταν κλείσει ο κύκλος της ωφέλιμης ζωής τους, τι θα μας πουν τότε για το τελικό κέρδος οι φωστήρες οικονομολόγοι μας;

 Τότε, οι εικονικές και ψευδεπίγραφες  «μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και αποκατάστασης» των περιβαλλοντολόγων μηχανικών μας θα έχουν πεταχτεί στα σκουπίδια.

        H ανάλγητη γραφειοκρατία της Κεντρικής Διοίκησης (κυβέρνηση και ΡΑΕ) αλλά και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, έφτασαν πριν 2 χρόνια στην εντελώς ανήθικη έγκριση εγκαταστάσεων σε όλη τη χερσόνησο της Μάνης (ένα από τα κορυφαία τοπόσημα του ευρωπαϊκού πολιτισμού) εκατοντάδων γιγάντιων ανεμογεννητριών.

      Ήδη, βλέποντας τον κίνδυνο της τρομακτικός επέκταση των Α.Π.Ε. σε όλα τα βουνά της πατρίδας μας, οι Περιφέρειες Ηπείρου και Στερεάς  Ελλάδας εκφράζουν προς τους πολίτες και την κυβέρνηση την έντονη ανησυχία τους.

Πιστεύουμε ότι οι δήμοι και η νέα διοίκηση  της Περιφέρειας Πελοποννήσου   πρέπει να ανοίξουν, μαζί με την κυβέρνηση και  την κοινωνία, έναν γόνιμο διάλογο για τον τερματισμό αυτού του παραλογισμού, για ένα ειδικό χωροταξικό των Α.Π.Ε. που  θα εξαιρεί, με απολυτό τρόπο, τα εμβληματικά τοπικά σύνολα και τα ευαίσθητα οικοσυστήματα της Πελοποννήσου, γιατί η άναρχη υπερεπέκταση του αναγκαίου κακού των Α.Π.Ε., οδηγεί τον λαό μας στην απόλυτη ασφυξία ανάμεσα στη « Σκύλα»  των αστικών μεγαπόλεων και στη « Χάρυβδη» της αστικοποιημένης, βιομηχανοποιημένης, μεταλλαγμένης και βιασμένης εξοχής.       

Ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων (Σ.Α.Ο.Ο.) συμφωνεί απόλυτα με το δίκαιο, λογικό και ισορροπημένο  ψήφισμα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης (Ε.Ο.Ο.Α.) στη σύνταξη  του οποίου, άλλωστε, συνέβαλε  αποφασιστικά κατά την συνέλευση της 25/01/2020. Ακολουθεί το ψήφισμα.

ΨΗΦΙΣΜΑ Γ.Σ. Ε.Ο.Ο.Α. 25/1/2020

Τα ελληνικά ορειβατικά σωματεία και το Δ.Σ. της Ε.Ο.Ο.Α., κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της 25/1/2020, για το σοβαρό ζήτημα της συνεχιζόμενης εγκατάστασης αιολικών πάρκων, κυρίως σε ελληνικά βουνά, εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα απευθύνοντάς το στους αντιπροσωπευτικούς Φορείς της Πολιτείας:
Ως φορείς με κύρια δραστηριότητά μας, την ορειβασία και όλα τα αθλήματα βουνού δεν θα μπορούσαμε παρά να έχουμε στραμμένο το βλέμμα μας στο ορεινό περιβάλλον και να φροντίζουμε για την προστασία, τη διατήρησή του και την ποιότητα ζωής των ορεινών κοινοτήτων, ενώ ταυτόχρονα δεν αγνοούμε ότι η οικονομία και ο πλούτος της χώρας βασίζεται και στον ορεινό τουρισμό σε μεγάλο βαθμό.
Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε αντίθετοι στην ανάπτυξη όλων των Ανανεώσιμων Μορφών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) οι οποίες συμβάλουν με την παραγωγή καθαρής ενέργειας και στην προστασία του περιβάλλοντος. Δεν είναι όμως δυνατόν να μην αντιδράσουμε και να μην διαμαρτυρηθούμε όταν στη διαδικασία κατασκευής αυτών των εγκαταστάσεων (δρόμοι πρόσβασης, κτίρια, πυλώνες, κόψιμο δέντρων, σκυρόδεμα, ανεμογεννήτριες κλπ.) το αποτέλεσμα είναι εν τέλει λιγότερο «πράσινο» από το αντιστάθμισμα της παραγόμενης «καθαρής ενέργειας» βλάπτοντας αισθητικά και ουσιαστικά τις ορεινές περιοχές της πατρίδας μας και τον εναλλακτικό τουρισμό. Η συνεχιζόμενη χωροθέτηση αιολικών πάρκων βλάπτει τις προοπτικές μελλοντικής ανάπτυξης των ορεινών περιοχών και καταδικάζει σε σταδιακή ένδεια τους κατοίκους τους, επιδρά αρνητικά στη χλωρίδα, στην πανίδα και τους υπαίθριους χώρους όπου ασκούμε και τις δραστηριότητες των αθλημάτων βουνού.
Για τους παραπάνω λόγους, ζητούμε:
• Την μη χωροθέτηση Α.Π.Ε σε περιοχές Εθνικών Δρυμών, Natura 2000, Γεωπάρκων, περιοχών Ramsar και πάσης φύσεως προστατευόμενων περιοχών και κυρίως ορεινών περιοχών.
• Το μέγιστο υψομετρικό όριο εγκατάστασης ανεμογεννητριών να μην υπερβαίνει τα 1200μ υψόμετρο. Επικαλούμαστε το παράδειγμα των Ευρωπαϊκών χωρών που επενδύουν στον ορεινό τουρισμό όπου υπάρχουν υψομετρικά όρια.
• Την εκπόνηση περιβαλλοντικών μελετών από ανεξάρτητους φορείς μη ελεγχόμενους από τις ανάδοχες εταιρίες
• Την διασφάλιση της απαραίτητης συναίνεσης των τοπικών κοινωνιών, με δημόσια διαβούλευση.
• Την απόσυρση των εν αχρηστία ανεμογεννητριών (παλαιών) από τα ήδη εγκατεστημένα αιολικά πάρκα και την υποχρέωση των εταιριών για την αποκατάσταση του ορεινού πεδίου.

Η ελληνική ορειβατική κοινότητα επιφυλάσσεται για τη χρήση κάθε νόμιμου μέσου σε ελληνικά και ευρωπαϊκά όργανα σε προάσπιση των ζητημάτων αυτών.

Πρόεδρος της Ε.Ο.Ο.Α

Δημήτριος Γεωργούλης

Ο Πρόεδρος της Γ.Σ

Εκπρόσωπος του Ε.Ο.Σ Αθηνών
Θεμιστοκλής Μυστριώτης 

Με τις σκέψεις αυτές  κατά νουν, ο Σ.Α.Ο.Ο και ο Ε.Ο.Σ Τρίπολης οργανώνουν εκδήλωση με θέμα « Σώστε τα ελληνικά βουνά» την Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020  και ώρα 19.30 στο Συνεδριακό  Πολιτιστικό  Κέντρο  Δημητσάνας Γορτυνίας για να υποδεχθούν τον συνορειβάτη  Γιάννη Δημητράκη, Έφορο Αναβάσεων  του  Πεζοπορικού Ομίλου Αθηνών (Π.Ο.Α.),  ο οποίος θα διασχίσει την Ελλάδα από την Καρδαμύλη μέχρι την Φλώρινα μέσα σε 54 μέρες, διανύοντας συνολικά 970 χλμ., για να μεταφέρει το μήνυμα της προστασίας των ορεινών όγκων της πατρίδας μας. https://anevenontas.gr/hellas-trek-save-the-greek-mountains-54-hmeres-970xlm-apostash-49xlm-anhfores-1-mhnyma-soste-ta-ellhnika-vouna/

Στην εκδήλωση θα προβληθεί και το ντοκιμαντέρ «Ο ασκός του Αιόλου», σε σκηνοθεσία Νασίμ Αλατράς.

Καλούμε, λοιπόν, τους φίλους μας να τιμήσουν με την παρουσία τους την παραπάνω εκδήλωση.

Μετάβαση στο περιεχόμενο