Μαρτίου 25, 2020

Μας παρακολουθούν στο διαδίκτυο και εκμεταλλεύονται τις ανησυχίες μας για τον κοροναϊό!

Πολλοί Ευρωπαίοι αναγκάζονται να μείνουν στο σπίτι τους για να μειώσουν την εξάπλωση του κοροναϊού. Έτσι, τηλεργάζονται και περνούν πολύ χρόνο στο διαδίκτυο. 

Δυστυχώς, οι εγκληματίες εκμεταλλεύονται την κατάσταση. Μας παρακολουθούν στο διαδίκτυο και εκμεταλλεύονται τις ανησυχίες μας για τον κοροναϊό. Ο φόβος μας είναι για αυτούς επιχειρηματική ευκαιρία.

 Στην ΕΕ καταγράφεται αύξηση των κυβερνοεγκλημάτων. Είναι απίστευτο το πόσα ψεύτικα φάρμακα, απολυμαντικά σπρέι και δήθεν θαυματουργές θεραπείες πωλούνται στο διαδίκτυο. Συνεργαζόμαστε με τις εθνικές κυβερνήσεις και τους οργανισμούς της ΕΕ για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και να διαφυλάξουμε την ασφάλεια των πολιτών.

Ο οργανισμός αστυνομικής συνεργασίας, η Ευρωπόλ, τις τελευταίες εβδομάδες συμμετείχε σε παγκόσμια επιχείρηση κατά της εμπορίας πλαστών φαρμάκων. Κατασχέθηκαν πάνω από 4,4 εκατ. τεμάχια παράνομων φαρμακευτικών προϊόντων σε όλο τον κόσμο. Εξαρθρώθηκαν 37 εγκληματικές οργανώσεις και έγιναν 121 συλλήψεις.

Αφαιρέθηκαν από το διαδίκτυο 2.500 σύνδεσμοι σε ιστοτόπους, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαδικτυακά καταστήματα και διαφημίσεις. Οι οργανισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέχουν συμβουλές για τους τρόπους που μπορείτε να προστατευτείτε.

Ελέγξτε αν οι δικτυακοί τόποι συνδέονται με αξιόπιστους φορείς και επιχειρήσεις. Εάν αναπτυχθεί κάποιο εμβόλιο κατά του κοροναϊού, η κυβέρνηση και οι δημόσιοι θεσμοί της χώρας σας θα το ανακοινώσουν. Θα το πληροφορείτε από αξιόπιστη πηγή.

Μέχρι τότε, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τις εθνικές κυβερνήσεις, με τη βοήθεια των οργανισμών μας, για να κρατήσουμε τα επικίνδυνα πλαστά φάρμακα μακριά σας.»

Χθες το πρωί, η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν συζήτησε το θέμα με την Catherine De Bolle, Εκτελεστική Διευθύντρια της Ευρωπόλ.

Οι ειδικοί ασφαλείας λένε ότι η άνοδος των email με απάτες που συνδέονται με τοn κοροναϊο είναι ότι χειρότερο που έχουν δει εδώ και χρόνια.

Οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο απευθύνονται σε άτομα και βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της αεροδιαστημικής, των μεταφορών, της κατασκευής, της φιλοξενίας, της υγειονομικής περίθαλψης και της ασφάλισης.

Έχουν βρεθεί ηλεκτρονικά μηνύματα ηλεκτρονικού "ψαρέματος" (phishing) γραμμένα σε αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ιαπωνικά και τουρκικά.

Click here for a cure (μετ. Κάντε κλικ εδώ για θεραπεία) ή Επιστροφή φόρου Covid-19

Με διάφορους τρόπους οι επιτήδειοι προσπαθούν να κάνουν το κοινό να πατήσει πάνω σε κάποιον σύνδεσμο (link), να απαντήσουν σε ένα e-mail για να έχουν επιστροφές φόρου ή επίδομα λόγω κορονοιού ακόμη και να δώσουν στοιχεία πιστωτικών καρτών.

Εάν κάποιος κάνει κλικ στο "πρόσβαση στα χρήματά σας τώρα", θα τα οδηγήθείι σε μια ψεύτικη κυβερνητική ιστοσελίδα, ενθαρρύνοντάς τους να εισάγουν όλες τις οικονομικές και φορολογικές τους πληροφορίες.

"Μην απαντάτε σε οποιαδήποτε ηλεκτρονική επικοινωνία σε σχέση με τα χρήματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου", λέει ο Carl Wearn, επικεφαλής του ηλεκτρονικού εγκλήματος στο Mimecast. "Και σίγουρα μην κάνετε κλικ σε κανένα σύνδεσμο σε οποιοδήποτε σχετικό μήνυμα."

Μεγάλη προσοχή λοιπόν. 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 25 Μαρτίου 2020 16:44

Προσθήκη σχολίου

Make sure you enter the (*) required information where indicated.Basic HTML code is allowed.

Εγγραφείτε και διαβάστε τις σημαντικότερες ειδήσεις

fb yt
insta twiter

logofootermedia