Συμβουλευτικό Κέντρο Τρίπολης: Αναγνώριση ενδοοικογενειακής βίας και διαχείριση βίαιου επεισοδίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πότε όμως μια γυναίκα είναι όντως θύμα ενδοοικογενειακής βίας;

Σύμφωνα με την εθνικής εμβέλειας Γραμμή SOS 15900 η άσκηση βίας μέσα στην οικογένεια (ενδοοικογενειακή βία) και μάλιστα από τον σύζυγο προς τη σύζυγο αποτελεί την πιο συχνά απαντώμενη μορφή έμφυλης βίας σε ποσοστό 80%.

Ας εξετάσουμε τα πρακάτω ερωτήματα αναγνώρισης και διαχείρισης της άσκησης  βίαιης συμπεριφοράς από τον σύζυγο προς τη γυναίκα:

Συμβαίνει σε μένα;

Ως άνθρωποι, είναι θεμιτό να λειτουργούμε ως φορείς διαφορετικών απόψεων και πολλές φορές ο σύντροφός σου μπορεί να διαφωνήσει, να θυμώσει και να προβεί σε πράξεις που δυσαρεστούν εσένα ή και τα άλλα μέλη της οικογένειάς σας.

Εάν όμως αυτό επαναλαμβάνεται συστηματικά, τότε αποτελεί ένδειξη βίας στην οικογένεια. Οι επόμενες ερωτήσεις ίσως σε βοηθήσουν να αποσαφηνίσεις εάν υφίστασαι βία από τον σύντροφο/σύζυγό σου:

Μήπως κάποιες φορές αισθάνεσαι την ανάγκη να ελέγξεις και να τροποποιήσεις τη συμπεριφορά σου, έτσι ώστε να αποφύγεις ένα ενδεχόμενο ξέσπασμα οργής του συντρόφου σου;

Νιώθεις φόβο κάθε φορά που διαφωνείς με τον σύντροφό σου;

Αισθάνεσαι πως αν εγκαταλείψεις τη σχέση σου θα θέσεις σε κίνδυνο τον εαυτό σου ή τα παιδιά σου;

Ο σύντροφός σου:

Μήπως έχει απότομα και βίαια ξεσπάσματα θυμού;

Σου ασκεί σωματική βία ή απειλεί ότι θα σε χτυπήσει ή θα σε σκοτώσει;

Απειλεί ότι θα κάνει κακό στον εαυτό του ή σε εσένα αν τον εγκαταλείψεις;

Σε κατηγορεί για ό,τι συμβαίνει , παραβλέποντας τη δική του βίαιη και αγενή συμπεριφορά;

Σε πιέζει να συνευρίσκεστε ερωτικά παρά τη θέλησή σου ή σε εξαναγκάζει σε ερωτικές πράξεις αδιαφορώντας για το πόσο άβολα μπορεί να αισθάνεσαι;

Είναι αδιάκριτος, αγενής και σε προσβάλλει μπροστά σε άλλους;

Σε υποτιμά και σε προσφωνεί χρησιμοποιώντας υβριστικούς και ταπεινωτικούς χαρακτηρισμούς;

Προσπαθεί συστηματικά να σε απομονώσει από τον οικογενειακό και φιλικό σου περίγυρο;

Εκφράζει έντονη και αδικαιολόγητη ζηλοτυπία;

Προσπαθεί να ελέγξει την κάθε σου κίνηση;

Κρατά ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων για τις δικές του ανάγκες και στη συνέχεια απαιτεί από εσένα να καλύψεις με όσα χρήματα υπολείπονται όλα τα έξοδα του σπιτιού, αδιαφορώντας για το αν επαρκεί το χρηματικό ποσό που σου δίνει;

Διαχειρίζεται ο ίδιος, και κατά αποκλειστικότητα, τα εισοδήματά σας στερώντας σου ακόμη και τα στοιχειώδη εφόδια επιβίωσης (τροφή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στέγη);

Δημιουργεί εμπόδια και σου ασκεί συνεχείς πιέσεις ώστε να εγκαταλείψεις την εργασία σου ή τις σπουδές σου;

Εάν η απάντησή σου είναι καταφατική σε κάποιες από τις ανωτέρω ερωτήσεις τότε είναι πιθανό ότι υφίστασαι κακοποίηση.

Τί μπορώ να κάνω;

Θα ήταν καλό από την πλευρά σου, και από τις πρώτες κιόλας ενδείξεις βίαιης συμπεριφοράς να καταστεί σαφές ότι δεν είσαι διατεθειμένη να ανεχτείς κανενός είδους βία.

Αυτό πιθανώς να αποτρέψει και την εξέλιξή της.

Ωστόσο, μην προσδοκάς ότι θα αλλάξει εύκολα η κατάσταση. Γι αυτό καλό θα ήταν να έχεις εκ των προτέρων σχεδιάσει ένα «προσωπικό πλάνο ασφαλείας» για το ενδεχόμενο μελλοντικής άσκησης βίας.

Μην ξεχνάς ότι ΕΣΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΒΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΣΟΥ. Ο ίδιος μπορεί να το κάνει αυτό. Υπάρχουν, όμως, ενέργειες στις οποίες μπορείς να προβείς για να ενισχύσεις τη προσωπική σου ασφάλεια, αλλά και των παιδιών.

Τι πρέπει να κάνω την ώρα της κρίσης;

Πήγαινε στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σου ή κάλεσε Αστυνομική δύναμη.

Δήλωσε το συμβάν κακοποίησης και ζήτησε να σε προστατεύσουν.

Μπορείς να ζητήσεις να γίνουν συστάσεις στο δράστη απευθυνόμενη στην Αστυνομία ή σε Εισαγγελική αρχή της περιοχής σου.

Μπορείς να υποβάλεις μήνυση κατά του δράστη.

Σύμφωνα με το νόμο 3500/2006, η ποινική δίωξη για τα προβλεπόμενα αδικήματα εκτός από αυτό του βιασμού και της κατάχρησης σε ασέλγεια, ασκείται αυτεπάγγελτα.

Ζήτησε από την αστυνομία την παραπομπή σου σε ιατροδικαστή για να υποβληθείς σε ιατροδικαστική εξέταση. Πάρε βεβαίωση από την αστυνομία ότι διενεργήθηκε ιατροδικαστική εξέταση.

Πήγαινε σε κάποιο εφημερεύον νοσοκομείο και ζήτησε να υποβληθείς σε εξέταση όσο αμελητέο και αν φαίνεται το τραύμα.

Μη διστάσεις να αναφέρεις τα πραγματικά στοιχεία του συμβάντος και να ζητήσεις οπωσδήποτε την καταγραφή του περιστατικού στο βιβλίο συμβάντων του νοσοκομείου ως «κακοποίηση», έχοντας υπόψιν, πως στην περίπτωση αυτή, το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό είναι υποχρεωμένο να αναφέρει στις διωκτικές αρχές την αξιόποινη πράξη.

Λάβε αντίγραφο της καταγραφής του περιστατικού.

Εάν έχεις υποστεί σοβαρή σωματική κακοποίηση και δεν μπορείς να μετακινηθείς, κάλεσε το 166 να σε μεταφέρει.

Φωτογράφισε τις πληγές και τους μώλωπές στο σώμα σου. Οι φωτογραφίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τεκμήριο κακοποίησης.

Να θυμάσαι ότι η μηνυτήρια αναφορά αλλά και λοιπά αποδεικτικά στοιχεία (φωτογραφίες, καταθέσεις, ιατρικές γνωματεύσεις, σαφής και λεπτομερής χρονικά καταγραφή βίαιων συμβάντων σε προσωπικές σημειώσεις) είναι πολύτιμα σε διαδικασία διαζυγίου λόγω ισχυρού κλονισμού.

Εάν δεν επιθυμείς να επιστρέψεις στη συζυγική στέγη ή φοβάσαι, μπορείς να μετακομίσεις κάπου αλλού με τα ανήλικα παιδιά σου. Φρόντισε, όμως, να έχεις μεριμνήσει, ή φρόντισε παράλληλα με τη φυγή σου, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, δικαστικές ή εξωδικαστικές (δικαστική απόφαση ασφαλιστικών μέτρων, εξώδικη δήλωση, ατομική δήλωση στο βιβλίο αδικημάτων και συμβάντων της αστυνομίας).

(Πηγή:womensos.gr)

Απευθύνσου σε μία από τις εξειδικευμένες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (σε αυτές εντάσσεται και το Συμβουλευτικό Κέντρο Τρίπολης), οι οποίες είναι στελεχωμένες με συμβούλους, που θα σε ακούσουν, θα σου προσφέρουν ΔΩΡΕΑΝ ψυχοκοινωνική στήριξη και νομική συμβουλευτική και θα σε βοηθήσουν να ακολουθήσεις στη ζωή τους δρόμους που εσύ επιλέγεις και σου ταιριάζουν περισσότερο. Εάν έχεις ανάγκη φιλοξενίας, υπάρχει η δυνατότητα να εξασφαλιστεί προσωρινή διαμονή για σένα και τα παιδιά σου.

Μη διστάσεις!

Μίλησέ μας!  Δεν είσαι μόνη! Δεν είσαι η μόνη!

Συμβουλευτικό Κέντρο Τρίπολης

Πλατεία Νέας Δημοτικής Αγοράς, Ισόγειο (κτίριο ΔΕΥΑΤ)

Δευτέρα έως Παρασκευή: 8πμ-4μμ

Τηλ: 2710.24.18.14

Email: tripoli@isotita.gr

Οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν και καλύπτονται από το απόρρητο της Συμβουλευτικής.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πρόσκληση Συμβουλίου Κοινότητας Τρίπολης (22/4/2024)

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Σας καλούμε την 22α Απριλίου 2024, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18:00, να προσέλθετε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Τρίπολης (1ος όροφος), Λαγοπάτη & Αταλάντης), σε τακτική συνεδρίαση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Τρίπολης, για τη συζήτηση και λήψη απόφασης στα πιο κάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:Χορήγηση έγκρισης άδειας λειτουργίας μουσικής με παρατεταμένο ωράριο σε

Πρόσκληση συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου (22/4/2024)

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ H Σας καλούμε στις 22 Απριλίου 2024 ημέρα Δευτέρα και ώρα 20.30 να προσέλθετε στο κτίριο της ΟΕΒΕΑ επί της οδού Καλαμάτας 113 σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του αρ.67 του Ν. 3852/2010 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 6 του Ν. 5056/23

Κόρινθος: Συναγερμός στις Αρχές – Άψυχο σώμα βρέθηκε να επιπλέει στη θάλασσα

Συναγερμός στις Αρχές νωρίς το πρωί της Πέμπτης 18/04,...
00:00:59

10 χρόνια Greek Maritime Golf Event στην Costa Navarino

Αθήνα, 18 Απριλίου 2024 – Το κορυφαίο τουρνουά γκολφ...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μετάβαση στο περιεχόμενο