Η Ελληνική Αστυνομία στην επιχειρησιακή δράση SHIELD IV για την αντιμετώπιση της διακίνησης παραποιημένων φαρμάκων και ουσιών ντόπινγκ

Στη δράση ηγήθηκαν, υπό το συντονισμό της Europol, η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, από κοινού με τις Γαλλικές, Ισπανικές και Ιταλικές Αρχές 

Υλοποιήθηκε από Απρίλιο έως Οκτώβριο 2023, με την αξία των προϊόντων που κατασχέθηκαν να ξεπέρνα τα 64 εκατομμύρια ευρώ 

Στη χώρα μας συνελήφθησαν -20- άτομα, ενώ στις δικογραφίες που σχηματίσθηκαν περιλαμβάνονται ακόμα -276- 

Τα έσοδα από την εγκληματική δραστηριότητα ξεπέρασαν τα -8.500.000- ευρώ 

Η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, υπό το συντονισμό της Europol, ηγήθηκε από κοινού με τις Γαλλικές Αρχές (French Gendarmerie/OCLAESP), τις Ισπανικές Αρχές (Guardia Civil) και τις Ιταλικές Αρχές (Italian Carabinieri Corps /NAS Carabinieri), σε επιχειρησιακή δράση με την ονομασία SHIELD IV, για την αντιμετώπιση της διακίνησης παραποιημένων φαρμάκων και ουσιών ντόπινγκ.

 Η δράση υλοποιήθηκε το διάστημα από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο του 2023, με τη συμμετοχή αρχών επιβολής του νόμου από -30- χώρες σε τρεις ηπείρους, τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), του Γραφείου Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της INTERPOL, της EUROJUST, της FRONTEX, του Παγκόσμιου Οργανισμού Τελωνίων (WCO), του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA), καθώς και ιδιωτικών Φορέων. 

Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνολικά κατηγορήθηκαν -1.284- άτομα, από τα οποία τα -296- συνελήφθησαν, ενώ η αξία των παράνομων φαρμακευτικών κ.λπ. προϊόντων που κατασχέθηκαν, ξεπερνά τα -64- εκατομμύρια ευρώ. 

Στη χώρα μας, η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας χειρίσθηκε -9- υποθέσεις. Μετά από πολύμηνες και διεξοδικές έρευνες, αντικείμενο των οποίων αποτέλεσαν -6- εγκληματικά δίκτυα με εθνική, αλλά και υπερεθνική δράση, συνελήφθησαν -20- άτομα, ενώ στις ποινικές δικογραφίες που σχηματίσθηκαν συμπεριλήφθηκαν επιπλέον -276-. 

Κατά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 

περισσότερα από -60.000- τεμάχια παράνομων φαρμακευτικών και ιατροτεχνολογικών σκευασμάτων,  
περισσότερα από -100.000- ευρώ,
πιστόλι με γεμιστήρα και
-2- αυτοκίνητα.

Τα συνολικά έσοδα από την εγκληματική δραστηριότητα των εμπλεκομένων ξεπέρασαν τα -8.500.000- ευρώ. 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επιχείρηση έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Europol στον ακόλουθο υπερσύνδεσμο:

https://www.europol.europa.eu/media-press/newsroom/news/fake-medicines-worth-eur-64-million-eu-markets

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, στον τηλεφωνικό αριθμό 11012 ή στη διαδικτυακή πύλη του Ελληνικού Κράτους (gov.gr) «Καταγγελία για οικονομικά εγκλήματα», για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες και επίμεμπτες ενέργειες  ή δραστηριότητες κατά του τομέα της οικονομίας, της δημόσιας περιουσίας, καθώς και της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας και των δικαιωμάτων.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εκδήλωση με θέμα «Δημοσιογραφία και Πολίτες» στην έκθεση «Πελοπόννησος EXPO 2024»

Ο ενημερωτικός ιστότοπος anagnostis.org και η Παναρκαδική Ομοσπονδία Ελλάδος...

13-14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024 – Arcadia Classic Tour 2024 με 81 Συμμετοχές

Όλα έτοιμα για την αφετηρία του 10ο Επετειακού Arcadia Classic Tour 2024, μια συνδιοργάνωση των σωματείων  Off Road Team και ΤΡΙΣΚΕΛΙΟΝ και την υποστήριξη των ΑΡ.Σ.Ο.Ε. και Ε.Λ.Ι.Α. Το αγαπημένο «μικρό» όλων, το ACT,  είναι ένα διήμερο απόδρασης με το ιστορικό όχημα, συνυφασμένο μέσα στις ορεινές διαδρομές και την ιδιαιτερότητα της Πελοποννησιακής μικρογεωγραφίας που επιτρέπει την άμεση

Πυροσβεστική: 73 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο στη χώρα

Συνολικά 73 αγροτοδασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο (9.30μμ Παρασκευή) σε...
Μετάβαση στο περιεχόμενο