Accessibility Tools

  1. ΚΥΡΙΑ
  2. ΑΡΓΟΛΙΔΑ
  3. ΑΡΚΑΔΙΑ
  4. ΑΧΑΪΑ
  5. ΗΛΕΙΑ
  6. ΚΟΡΙΝΘΙΑ
  7. ΛΑΚΩΝΙΑ
  8. ΜΕΣΣΗΝΙΑ

video webtv

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Παρασκευή 08-12, 01:00 | κατ.: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Παραδίδεται το μεσημέρι αύριο Παρασκευή το ανακαινισμένο γήπεδο των Φιλικών, στην Τρίπολη

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας παραδίδει στις 12 το μεσημέρι αύριο Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, στην Τρίπολη, το ανακαινισμένο από την Περιφέρεια ποδοσφαιρικό γήπεδο των Φιλικών.

Υπογράφεται αύριο Παρασκευή στην Καλαμάτα από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα η προγραμματική με την Μητρόπολη Μεσσηνίας για το μοναστήρι της Δίμιοβας

Προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Μητρόπολης Μεσσηνίας υπογράφουν ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας και ο μητροπολίτης Χρυσόστομος, στη 1.15 το μεσημέρι αύριο Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, στα γραφεία της Μητρόπολης, στην Καλαμάτα...

Παρασκευή 08-12-2023, 01:00 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός και το ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το 2024

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός και το ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το 2024, κατά την ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, το απόγευμα σήμερα Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου...

Παρασκευή 08-12-2023, 01:00 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

DEMO Business Days 2023

Τετάρτη 06-12, 09:58 | κατ.: Επιχειρήσεις

DEMO Business Days 2023

Για ακόμη μια χρονιά, η DEMO, ηγέτιδα εταιρεία στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας, συμμετείχε στον ετήσιο θεσμό «Business Days 2023» που διοργανώνει επί σειρά ετών σε συνεργασία με το Πανόραμα Επιχειρηματικότητας...

×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 218

Τιτανικός: Οι Έλληνες επιβάτες και οι ιστορίες τους - Το μνημείο στην Μεσσηνία

Ιουνίου 24, 2023
Ο Τιτανικός ήταν βρετανικό επιβατηγό υπερωκεάνιο που αποτελούσε τμήμα του στόλου της White Star Line, το οποίο βυθίστηκε στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό στις 15 Απριλίου 1912 μετά από σύγκρουση με ένα παγόβουνο κατά το παρθενικό ταξίδι του από το Σαουθάμπτον προς τη Νέα Υόρκη.

Η βύθισή του προκάλεσε τον θάνατο άνω των 1.500 ατόμων, σε ένα από τα πιο θανατηφόρα ναυτικά δυστυχήματα στη σύγχρονη ιστορία. Ανάμεσα στους νεκρούς υπήρξαν και τέσσερις Έλληνες.

Ο Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, ο Βασίλειος Καταβέλος, ο Απόστολος Χρονόπουλος και ο Δημήτριος Χρονόπουλος προέρχονταν από το ίδιο χωριό, τον Άγιο Σώστη στην περιοχή της Μεσσηνίας της Πελοποννήσου. Οι δύο τελευταίοι ήταν αδέλφια.

Ο 30χρονος τότε Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, ήταν ο ιδιοκτήτης ενός μικρού εργοστασίου στη Νέα Υόρκη που είχε ταξιδέψει πίσω στην Ελλάδα για τη βάπτιση του γιου του.

Παρά την επιμονή της συζύγου του να μείνει παραπάνω ημέρες και να μην ταξιδέψει, αποφάσισε να επιστρέψει στην Αμερική μετά τη βάπτιση και πήρε μαζί του τα αδέλφια Χρονόπουλου.

Ο Παναγιώτης Λυμπερόπουλος ήταν ο μόνος που κατάφερε να επιβιβαστεί σε μία από τις σωσίβιες λέμβους, καθώς το γεγονός ότι ήξερε αγγλικά τον βοήθησε να βρει τον δρόμο του στο κατάστρωμα. Ωστόσο, ποτέ δεν βρέθηκε η σωσίβια λέμβος. Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι είχε αλλάξει το εισιτήριό του έτσι ώστε οι τέσσερις τους να μπορέσουν να ταξιδέψουν μαζί στον Τιτανικό.

Ο Βασίλης Καταβέλος ήταν μόλις 19 ετών τότε. Αποφάσισε να πάει στις ΗΠΑ μετά από… φήμες που του μεταφέρθηκαν πως ο μικρότερος αδελφός του, Παναγιώτης, που βρισκόταν ήδη εκεί έκανε… άσωτη ζωή. Ακολουθώντας τη συμβουλή του συγχωριανού του, Παναγιώτη Λυμπερόπουλου, δέχθηκε να ταξιδέψει μαζί του.

Έτσι, πούλησε μερικά πρόβατα, αγόρασε το εισιτήριο και ταξίδεψε μέχρι τη Μασσαλία με τον Π. Λυμπερόπουλο και δύο αδέλφια, κατοίκους του Αγίου Σώστη. Στον Τιτανικό επιβιβάστηκε από το λιμάνι του Χερβούργου. Μετά τον τραγικό χαμό του, ο αδελφός του παρέλαβε απλά μια τσατσάρα και το πιστοποιητικό γεννήσεως του Βασίλη.

Ο Απόστολος Χρονόπουλος ήταν 26 ετών τότε. Είχε πάει πρώτη φορά στην Αμερική σε ηλικία 18 ετών και δούλευε διερμηνέας σε μια βιοτεχνία. Είχε αποφασίσει να πάρει μαζί του τον μικρότερο αδελφό του, Δημήτρη Χρονόπουλο, ο οποίος ήταν 18 ετών. Αρχικά, τα δύο αδέλφια επρόκειτο να ταξιδέψουν στην Αμερική με κάποιο άλλο υπερωκεάνιο, αλλά όταν έφτασαν στη Μασσαλία με τον Παναγιώτη Λυμπερόπουλο και τον Βασίλη Καταβέλο, ο πρώτος τούς έπεισε να αλλάξουν τα εισιτήριά τους και να ταξιδέψουν με τον Τιτανικό για να φτάσουν πιο γρήγορα. Τα δύο αδέλφια δεν βρέθηκαν ποτέ.

Το μνημείο των Ελλήνων του Τιτανικού στην ιδιαίτερη πατρίδα τους

Τα θύματα του ναυαγίου του Τιτανικού δεν ξεχάστηκαν ποτέ στην πατρίδα τους. Έξω από την τοπική εκκλησία στο χωριό τους στη Μεσσηνία χτίστηκε ένα μικρό μνημείο προς τιμήν τους.

«Εις μνήμην των τεσσάρων Ελλήνων θυμάτων του Τιτανικού του έτους 1912 αναζητούντων καλυτέραν τύχην εις ΗΠΑ δι' εαυτούς και οικογενείας των. Βασιλείου Γ. Καταβέλου, Παναγιώτου Κ. Λυμπεροπούλου, Αποστόλου Μ. Χρονόπουλου, Δημητρίου Μ. Χρονοπούλου», αναγράφεται στο μνημείο.

titanikos 3

Τελευταία τροποποίηση στις 24 Ιουνίου 2023 %13:%Ιουν

Προσθήκη σχολίου

logofootermedia