Ερασιτεχνικός αθλητισμός & lockdown – Στις μέρες μας ο ΑΣΦΑΛΗΣ αθλητισμός είναι υγεία

Χθες είχαμε την διαδήλωση αθλητών προπονητών και ανθρώπων του ερασιτεχνικού αθλητισμού για να εκδηλώσουν την αγωνία τους και τον λογικό προβληματισμό τους για το λουκέτο διάρκειας τριών μηνών που έχει επιβληθεί στο χώρο τους με κυβερνητικές αποφάσεις.

γράφει ο Γιώργος Χρονόπουλος – Καθηγητής φυσικής αγωγής

Το ερώτημα όμως είναι το εξής. Την στιγμή που μόλις πριν μια εβδομάδα ξεκίνησαν γυμνάσια λύκεια, ενώ κάποια άλλα σε κόκκινες περιοχές είναι κλειστά. Την  στιγμή που οδεύουμε στο 3ο κύμα της πανδημίας με τους επακόλουθους περιορισμούς και προφανώς νέο κλείσιμο σχολείων .Την στιγμή που ο  ιός έχει μεταλλαχτεί με τις συνέπειες που έχει κάτι τέτοιο και στις μικρές ηλικίες. Την στιγμή που ούτε επαρκή εμβόλια έχουμε αλλά και σε αυτά που υπάρχουν προκύπτουν διάφορα ζητήματα  για την αποτελεσματικότητα στις μεταλλάξεις, αλλά και στις παρενέργειες που προκαλούν, έχοντας ως συνέπεια   κράτη όπως η Σουηδία και Νορβηγία να διακόψουν τους εμβολιασμούς της Pfizer. Την στιγμή που η Astra Zeneca  λέει τώρα όχι στους εμβολιασμούς πάνω από 65 χρόνων δημιουργώντας περεταίρω σύγχυση.

Την στιγμή που τα κρούσματα έφτασαν σε τετραψήφιο αριθμό. Το να ζητάμε   την   επανέναρξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού είναι κάτι ουτοπικό. Σίγουρα ο αθλητισμός είναι ζωή όπως διαδήλωναν χθες, αλλά στην παρούσα κατάσταση ο ασφαλής  αθλητισμός  είναι ζωή . Σήμερα όμως δεν βλέπω πως μπορούμε να εξασφαλίσουμε ασφαλή ομαδικό αθλητισμό. Και το λέω αυτό γιατί είμαι στο χώρο του αθλητισμού πολλά χρόνια  και όλο αυτό επηρεάζει και εμένα και τον σύλλογό στο οποίο είμαι προπονητής. Αναφέρομαι στον Α.Σ.ΠΕΤ. Τρίπολης  που μετέχει στο πρωτάθλημα βόλεϊ της β΄εθνικής κατηγορίας γυναικών έχοντας ταυτόχρονα τμήματα μίνι, κορασίδων, παγκορασίδων και νεανίδων. Άρα γνωρίζω πολύ καλά τις επιπτώσεις του κλεισίματος από πρώτο χέρι. Γνωρίζω πολύ καλά τις επιπτώσεις στην σωματική και ψυχική υγεία των μικρών και μεγαλύτερων αθλητών.

Γνωρίζω πολύ καλά από την προηγούμενη καραντίνα ότι αθλήτριες γύρισαν πίσω στις προπονήσεις με επιπλέον κιλά, με μείωση της φυσικής τους κατάστασης , της αντιληπτικής τους  και της τεχνικής τους  ικανότητας κατά 40% περίπου. Επίσης ένα μεγάλο αρνητικό είναι ότι πολλά παιδιά έχασαν 2 χρόνια σχεδόν από τα πρωταθλήματα ηλικιακών κατηγοριών. Δηλαδή  στο πρωτάθλημα  των παγκορασίδων της Ένωσης Σωματείων Πετοσφαίρισης Πελοποννήσου (ΕΣΠΕΠ)που είχε δηλωθεί η ομάδα μας  την σεζόν 2019-2020 έγινε μια μόνο αγωνιστική πριν διακοπεί  ενώ η σεζόν 2020-2021 δεν προβλέπεται να ξεκινήσει. Δηλαδή αν παίξουν του χρόνου για τη σεζόν  2021-2022 κάποια παιδιά που φέτος πηγαίνουν δευτέρα γυμνασίου αυτή θα είναι η πρώτη και τελευταία τους χρονιά στην κατηγορία αυτή. Τα χρόνια δηλαδή του γυμνασίου που είναι σημαντικά για την προπόνηση και την εξέλιξη τους πάνε χαμένα, αφού στο Λύκειο περιορίζονται οι ώρες προπόνησης. Αυτά τα παιδιά λοιπόν πως θα μπορέσουν να πλαισιωθούν σε ανώτερες κατηγορίες π.χ.   κορασίδων, νεανίδων και γυναικών; Με τι προπονήσεις με τι παραστάσεις και με ποιες εμπειρίες; Είναι σαν να χάνει ένα παιδί δυο τάξεις, π.χ. πρώτη και δευτέρα λυκείου χωρίς να πατήσει καθόλου σχολείο  και να πάει κατευθείαν στην τρίτη. Τα προβλήματα λοιπόν είναι πολλά αλλά πάνω από όλα πρέπει να είμαστε πραγματιστές .

Πρέπει να είμαστε χρήσιμοι και όχι αρεστοί γιατί βλέπω πολλές ομοσπονδίες να στέλνουν επιστολές στον κ. Μαυρωτά και  κ. Αυγενάκη  για άνοιγμα του ερασιτεχνικού αθλητισμού κάνοντας το <χρέος τους>. Δεν μας λένε όμως πως θα εξασφαλίσουμε την ασφάλεια των αθλητών – αθλητριών. Έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν τεστ κάθε εβδομάδα τα σωματεία σε 60-70-100 παιδιά (ανάλογα πόσα προπονούν); Κι αν υποθέσουμε ότι  κάποια μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα τι θα γίνει όταν την ημέρα του τεστ απουσιάζουν ένα , δυο παιδιά και  έρθουν στην επόμενη προπόνηση χωρίς να έχουν ελεγχθεί; Επίσης πόσο εύκολο είναι να κάνεις συχνά τεστ όπου απαιτείται γιατρός και νοσηλευτής και πόσο χρονοβόρα είναι η διαδικασία όταν μια προπόνηση διαρκεί μία με μιάμιση ώρα; Λένε πολλοί ότι αφού άνοιξαν τα σχολεία τι πειράζει να πάνε και τα παιδιά να προπονηθούν στα κλειστά γυμναστήρια. Καταρχήν το άνοιγμα των σχολείων είναι ένα στοίχημα. Θα δούμε για  πόσο θα κρατηθούν ακόμα ανοιχτά και με τι κόστος, γιατί πολλά είναι ακόμα κλειστά .

Η διαφορά είναι ότι  στα σχολεία, έρχονται σε επαφή  μεταξύ τους τα  παιδιά, του  ίδιου   τμήματος,  κατά πρώτο λόγο και  του σχολείου γενικότερα  κατά δεύτερο. Δεν είναι ανοιχτά τα φροντιστήρια για να βρεθούν μαζί παιδιά από διαφορετικά σχολεία . Έτσι αν βρεθεί κρούσμα σε τμήμα αυτό κλείνει μια εβδομάδα. Όλα τα παιδιά κάνουν τεστ και περιορίζεται η εξάπλωση και ιχνηλάτηση. Επίσης μην ξεχνάμε ότι στο σχολείο φορούν όλα τα παιδιά και οι καθηγητές μάσκα. Άρα αν ανοίξει ο αθλητισμός θα ανοίξουν ή θα έχουν ήδη ανοίξει και τα φροντιστήρια και εκεί θα γίνει μεγάλο μπλέξιμο. Θα έρθουν σε επαφή παιδιά από διαφορετικά τμήματα , σχολεία και γειτονιές. Στην παρούσα κατάσταση λοιπόν βλέπω ανέφικτο το άνοιγμα του ερασιτεχνικού αθλητισμού γιατί η υγεία προέχει από οτιδήποτε  άλλο. Και επειδή μιλάμε για μικρά παιδιά θα πρέπει να είμαστε περισσότερο προσεχτικοί και υπεύθυνοι, γιατί πολλοί μπορούν να λένε πολλά αλλά το θέμα είναι ποιος παίρνει στο τέλος την ευθύνη.

Έτσι όσο επικρατεί αυτή η κατάσταση οι αθλητές μικροί και μεγάλοι θα πρέπει να βρουν τρόπο να γυμνάζονται με ασφάλεια  μόνοι τους  είτε στο σπίτι, με συγκεκριμένες ασκήσεις ενδυνάμωσης , διατάσεων αλλά και αερόβιας ικανότητας,  είτε σε υπαίθριες χώρους ( τζόκινγκ, ποδήλατο ) με προγράμματα που έχουν δοθεί από τους προπονητές ώστε να περιοριστεί η πτώση των φυσικών τους ικανοτήτων. Σε αυτό, σημαντικό ρόλο θα πρέπει να παίξουν και οι γονείς ώστε να ενθαρρύνουν και να διευκολύνουν τα παιδιά προς αυτή την κατεύθυνση.

Όποιος – όποια  έχει διάθεση να εξασκηθεί είμαι σίγουρος ότι θα βρει τον τρόπο να το κάνει μέχρι να ανοίξει με ασφάλεια ο ερασιτεχνικός αθλητισμός. Εξάλλου αθλητής δεν είσαι μόνο μιάμιση ώρα που κάνεις προπόνηση. Αθλητής είσαι είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο.  Μέχρι να ανοίξουμε λοιπόν  υπομονή και υπευθυνότητα από όλους.  

Γιώργος Χρονόπουλος

Καθηγητής φυσικής αγωγής

Προπονητής πετοσφαίρισης

τ. Ειδικός σύμβουλος Δήμου Τρίπολης σε θέματα Αθλητισμού & Πολιτισμού.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σεισμός πάνω από 5 ρίχτερ ταρακούνησε την Πελοπόννησο

Εκτιμώμενο μέγεθος σεισμού 5,7 38 χλμ. από Τριφύλλια · Μεσσηνίας...

Κώστας Τζιούμης: «Κάνουμε δουλειά παντού, φροντίζουμε για τα χωριά μας»

Στην υπογραφή συμβάσεων νέων έργων για την Τ.Κ. Βαλτετσίου, προχώρησαν ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κώστας Τζιούμης και η ανάδοχος εργολάβος, κα. Βασιλική Δημοπούλου. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την εκτέλεση του έργου «Αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων Τ.Κ. Βαλτετσίου», με προϋπολογισμό 74.400 ευρώ, καθώς και του έργου "Ανάπλαση κεντρικής πλατείας Κοινότητας Βαλτετσίου", με προϋπολογισμό 120.000 ευρώ. Τα δύο έργα θα υλοποιηθούν με

Προμήθεια φρέσκου γάλακτος

Διακήρυξη ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την προμήθεια φρέσκου γάλακτος από τον Δήμο Τρίπολης. Διαβάστε τα σχετικά αρχεία, εδώ.

Η Rita Habermann εκθέτει στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας

Η γνωστή Γερμανίδα γλύπτρια έρχεται στην Ύδρα για μία...
Μετάβαση στο περιεχόμενο