Την καταβολή οδοιπορικών εξόδων μετάθεσης σε όλους τους Πυροσβεστικούς Υπαλλήλους ζητά η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών

Με το νόμο 2685/1999 θεσμοθετήθηκε από το ελληνικό κράτος η καταβολή οδοιπορικών εξόδων μετάθεσης για τους δημόσιους υπάλληλους, ο οποίος έχει ισχύ και για τους πυροσβέστες.

 

Με το συγκεκριμένο νόμο γίνεται προσπάθεια οικονομικής ενίσχυσης των υπαλλήλων, προκειμένου να καλύψουν ένα μέρος ή όλο το ποσό των εξόδων μετακίνησης της οικοσκευής τους αλλά και των ίδιων καθώς και μελών της οικογενείας τους.

Με δεδομένο ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι καλούνται να υπηρετήσουν πολλές φορές μακριά από τον τόπο στον οποίο έχουν συμφέροντα ( π.χ. ιδιόκτητη κατοικία κ.α. ) η αποζημίωση αυτή αντισταθμίζει σε ένα βαθμό και το βάρος των επιπρόσθετων εξόδων, εκτός των άλλων που προκύπτουν από τις συνεχόμενες μετακινήσεις είτε εκτός τόπου συμφερόντων είτε και προς αυτόν.

Οι πιέσεις που ασκήθηκαν από το συνδικαλιστικό κίνημα τις προηγούμενες δεκαετίες, ανάγκασε το κράτος να προβεί σε μια τέτοια ρύθμιση αφού η μετάθεση του υπαλλήλου γίνεται σε κάθε περίπτωση για την κάλυψη πάγιων και διαρκών υπηρεσιακών αναγκών.

Τα τελευταία χρόνια όμως, οι πυροσβέστες έχουμε γίνει μάρτυρες μιας σειράς ενεργειών
που ως στόχο έχουν την εξαίρεση όλο και περισσότερων συναδέλφων από την καταβολή των οδοιπορικών εξόδων μετάθεσης.

Όλες οι κυβερνήσεις που εναλλάχτηκαν στην διακυβέρνηση της χώρας τα τελευταία χρόνια φέρουν την αποκλειστική ευθύνη, είτε γιατί θεσμοθέτησαν διατάξεις που στερούν το δικαίωμα της συγκεκριμένης αποζημίωσης, είτε γιατί δεν ανέλαβαν πρωτοβουλία για την κατάργησή τους, έτσι ώστε όλοι οι πυροσβεστικοί υπάλληλοι να απολαμβάνουν αυτού του δικαιώματος.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, όταν η χορήγησή τους πραγματοποιείται, αυτό γίνεται με αρκετή καθυστέρηση με όλες τις αρνητικές συνέπειες που έχει για την ομαλή μετάβαση του συναδέλφου στην υπηρεσία που μετατέθηκε.

Συγκεκριμένα:
Έπειτα από την θεσμοθέτηση διαταγμάτων ορισμένες από τις μεταθέσεις που υπόκεινται το
προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος έχουν μετατραπεί είτε σε διάθεση, είτε σε τοποθέτηση εξερχόμενοι από τις σχολές του Πυροσβεστικού Σώματος ή και σε μετακινήσεις μειώνοντας δραστικά κατά αυτόν τον τρόπο τους δικαιούχους.

Έτσι οι εξερχόμενοι από τις σχολές του Π.Σ. « τοποθετούνται » ( χωρίς την καταβολή οδοιπορικών εξόδων μετάθεσης ) σε υπηρεσίες που πολλές φορές αυτές είναι σε δυσπρόσιτες περιοχές ή σε νησιά με εξωφρενικές οικονομικές επιβαρύνσεις λόγω του υψηλού κόστους διαμονής ( ενοίκια, διατροφή κ.α. ).

Επίσης το Πυροσβεστικό Σώμα μπορεί να διαθέσει ή να μετακινήσει υπαλλήλους του για
αρκετό χρονικό διάστημα σε διάφορες υπηρεσίες του Σώματος χωρίς καμία αποζημίωση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση συναδέλφων πυροσβεστών που αποφοίτησαν από το Παράρτημα Πυροσβεστικής Ακαδημίας στην Πτολεμαΐδα τον Ιούλιο του 2019, διατέθηκαν στο Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων με έδρα την 1 η ΕΜΑΚ στην Ελευσίνα Αττικής και τον επόμενο Οκτώβριο τοποθετήθηκαν για τη
στελέχωση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και Κλιμακίων, κατά κύριο λόγο στη νησιωτική χώρα.

Οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι δεν έλαβαν έξοδα μετάθεσης ούτε για τη μετάβασή τους από
την Πτολεμαΐδα για την Ελευσίνα, όπως επίσης και για τη μετάθεσή τους από το Μ.Ε.Τ.Π.Ε.
που έδρα έχει τις εγκαταστάσεις της 1 ης ΕΜΑΚ στην Ελευσίνα για τις υπηρεσίες (Σαντορίνη, Σκιάθο, Κω, Σάμο, Ζάκυνθο κ.α. ) που τελικά οριστικά κατέληξαν.

Επίσης συνάδελφοι που μετατέθηκαν σύμφωνα με το νόμο 4662/2020 τον περασμένο
Ιούνιο από τον τόπο συμφερόντων τους για διάφορες υπηρεσίες των Ιονίων νήσων, κατά κύριο λόγο, από τα οδοιπορικά έξοδα μετάθεσής τους καταβλήθηκε, έπειτα από σωρεία
παρεμβάσεων, μόνο η προκαταβολή και αυτή μετά από δύο μήνες.

Συνάδελφοι,

Με ανησυχία διαπιστώνουμε την εσκεμμένη και συνειδητή επιλογή των κυβερνητικών επιτελείων που οδηγεί στον αποκλεισμό όλο και μεγαλύτερης μερίδας εργαζομένων από το
δικαίωμα της αποζημίωσης των οδοιπορικών εξόδων μετάθεσης, και από την άλλη μια αδικαιολόγητη ολιγωρία από την πολιτική και φυσική ηγεσία για την έγκαιρη καταβολή τους.

Το γεγονός αυτό μας βάζει σε έντονο προβληματισμό για επικείμενες αρνητικές εξελίξεις
σε βασικά εργασιακά δικαιώματα.

Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών καλεί την Α.Δ.Ε.Δ.Υ. να παρέμβει για:
• Την κατάργηση όλων των διατάξεων που εξαιρούν τους πυροσβεστικούς
υπαλλήλους από την καταβολή αποζημίωσης για τα έξοδα μετάθεσης.
• Την καταβολή εξόδων μετάθεσης στους πυροσβεστικούς υπαλλήλους που
εξέρχονται από τις σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και διατίθενται ή τοποθετούνται σε υπηρεσίες του Π.Σ. , όπως π.χ. συνέβη με την πιο πρόσφατη διαταγή, την υπ’ αρίθμ. 70564 Φ. 202.6 / 30/10/2019 για τους συναδέλφους της 86ης εκπαιδευτικής σειράς που μετακινήθηκαν κατά βάση σε απομακρυσμένες νησιωτικές υπηρεσίες.
• Την έγκαιρη καταβολή των οδοιπορικών εξόδων στους πυροσβέστες για οποιαδήποτε μετάθεση.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δημήτρης Πτωχός: «Το προσεχές χρονικό διάστημα θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε σε όλους τους πολίτες της Πελοποννήσου το πενταετές στρατηγικό σχέδιο»

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, παρουσία του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη με ευθύνη τα αντικείμενα Συντονισμού-Οικονομικών-Προγραμματισμού, Χρήστου Λαμπρόπουλου και του Εκτελεστικού Γραμματέα, Γιώργου Σπίνου, προχώρησε σε συνάντηση με τους δημοσιογράφους των Μέσων Ενημέρωσης της Πελοποννήσου, την Πέμπτη 28 Μαρτίου, στην Τρίπολη, στην οποία έκανε τον απολογισμό του πρώτου τριμήνου της θητείας του, απάντησε σε ερωτήσεις για όλα

Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης: Θεματικές ξεναγήσεις με τίτλο «Κύπρος το θαύμα του Ελληνισμού»

Το Πολεμικό Μουσείο/Παράρτημα Τρίπολης, σε συνεργασία με τη φιλόλογο...

Χορηγός η Παγκρήτια Τράπεζα στην έκθεση «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO»

Η «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO», έχει κερδίσει πλέον τη θέση της...
Μετάβαση στο περιεχόμενο