Εναλλακτική Αριστερή Κίνηση Καθηγητών: Όχι στην ηλεκτρονική ψηφοφορία για την ανάδειξη αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια

“Με πρόσχημα την πανδημία καταργούν τη δημοκρατία” υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η Εναλλακτική Αριστερή Κίνηση Καθηγητών και καλεί όλους να μην συμμετέχουν στις εκλογές για την ανάδειξη αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια με ηλεκτρονική ψηφοφορία.

 

Με μια σειρά από ρυθμίσεις το υπουργείο προχωρά σε ηλεκτρονική ψηφοφορία για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα υπηρεσιακά συμβούλια. Αφού πρώτα επέβαλαν στα υπηρεσιακά συμβούλια διοικήσεις με βάση την κομματική ταυτότητα, τώρα θέλουν να εφαρμόσουν το μέτρο της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, για να τελειώνουν με τους «παράφωνους» αιρετούς, με αυτούς που δεν συναινούν στις αντιεκπαιδευτικές επιλογές της κυβέρνησης, που δεσμεύονται και εφαρμόζουν τις αποφάσεις των ΕΛΜΕ, αποτελώντας το μάτι και το αυτί του σωματείου.

Διαφωνούμε κάθετα με την επιβολή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας σε συλλογικές διαδικασίες κάθε τύπου, καθώς είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν θα μείνει στα υπηρεσιακά συμβούλια, αλλά τα χρησιμοποιεί για να τη δοκιμάσει ως διαδικασία με στόχο να την επεκτείνει και στα συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών και όχι μόνο. Στο νέο συνδικαλιστικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται, εκτός των άλλων προβλέπεται να θεσμοθετηθεί η εξ αποστάσεως συμμετοχή σε γενικές συνελεύσεις και η υποχρεωτική εφαρμογή ηλεκτρονικής ψήφου για την πραγματοποίηση απεργίας. Μάλιστα η µη παροχή της δυνατότητας στα μέλη του σωματείου για εξ αποστάσεως συμμετοχή σε γενική συνέλευση και ψηφοφορία θα αποκλείει την προκήρυξη απεργίας!

Άλλωστε και με άλλες ενέργειές του το υπουργείο και η κυβέρνηση αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες προκειμένου να περιορίσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας και να εμποδίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε την τηλεκπαίδευση προκειμένου να σπάσει τις μαθητικές καταλήψεις είναι αποκαλυπτικός.

Ως Ε.Α.Κ.Κ. αποσύραμε έγκαιρα το ψηφοδέλτιο μας από τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη αιρετών στο ΠΥΣΔΕ Αρκαδίας και απέχουμε από τις εκλογές που θα διεξαχθούν με ηλεκτρονική ψηφοφορία γιατί όλα αυτά σημαίνουν:

Την καθήλωση και απομόνωση των εργαζομένων. Την κυριαρχία του “μένουμε σπίτι” μακριά από τις ζωντανές συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες, την ώσμωση, τις Γ.Σ, τη λογοδοσία και τη δέσμευση των αιρετών στις Γ.Σ.

Διαβλητές και τρωτές διαδικασίες. Με τη διαδικασία της «ηλεκτρονικής ψηφοφορίας» για τα υπηρεσιακά συμβούλια, της οποίας τον έλεγχο τον έχει η διοίκηση, δεν υπάρχει κάλπη, δεν ταυτοποιείται δια ζώσης ο ψηφοφόρος από εφορευτική επιτροπή, δεν ξέρει κανείς ποιος ψήφισε πίσω από τον υπολογιστή, ανοίγει ο δρόμος για μια γενικευμένη νοθεία στις εκλογές.

Την μετατροπή των συνδικάτων σε απονευρωμένα, γραφειοκρατικά όργανα – σφραγίδες στα χέρια του κράτους, της κυβέρνησης, της εργοδοσίας, μακριά από τον πραγματικό έλεγχο των ζωντανών διαδικασιών των εργαζομένων.

Την ασφυκτική άσκηση ελέγχου και εποπτείας του κράτους και των μηχανισμών του πάνω στους εργαζόμενους, με στόχο τη χειραγώγηση, την υποταγή τους και την ακύρωση της δυνατότητας λήψης αγωνιστικών αποφάσεων. Στόχος είναι το φακέλωμα και ο εκφοβισμός όσων συμμετέχουν στις συλλογικές διαδικασίες, όσων συνδικαλίζονται, όσων απεργούν και αγωνίζονται. Πόσο εύκολο θα είναι να ψηφίσει κάποιος για απεργία, όταν ξέρει ότι όλα αυτά καταγράφονται ηλεκτρονικά;

Σε τελική ανάλυση η ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι μέρος μιας μελλοντικής κοινωνίας ελεγχόμενης ψηφιακά, εικονικής, ενταγμένης στη λογική του ατομισμού: Τα παιδιά θα παίζουν από τον υπολογιστή και το κινητό, ο εκπαιδευτικός θα κάνει μάθημα από τον υπολογιστή, ο ψηφοφόρος θα ψηφίζει από το σπίτι του ή στον περίπατό του από τον υπολογιστή και το κινητό. Πρόκειται για μια κοινωνία που δεν αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες για την αλλαγή της κοινωνίας, αλλά τη διατήρηση και αναπαραγωγή των αδικιών και των ανισοτήτων της. Μια κοινωνία στην οποία ταιριάζει το σχολείο της «πληροφορίας», των «δεξιοτήτων» και της «κατάρτισης», το σχολείο που εδώ και αρκετά χρόνια προσπαθούν όλες οι κυβερνήσεις -υλοποιώντας και τις επιταγές Ε.Ε .-Ο.Ο.ΣΑ.

Και επειδή σε αυτή την κοινωνία χρειάζονται εργαζόμενοι απομονωμένοι, χωρίς οργανωμένες και απείθαρχες συλλογικότητες η κυβέρνηση με πρόσχημα την πανδημία χτυπάει δημοκρατικά και εργασιακά δικαιώματα και στρώνει το έδαφος για την πλήρη εφαρμογή της πολιτικής της. Και αν περάσουν τέτοιες αντιδημοκρατικές αλλαγές σε έναν από τους μεγαλύτερους κλάδους των εργαζομένων [όπως είναι οι εκπαιδευτικοί] ανοίγει ο δρόμος για το σύνολο της εργαζόμενης πλειοψηφίας με καταστροφικές συνέπειες για τη συλλογική απάντηση του λαού σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στην αντεργατική πολιτική οποιασδήποτε κυβέρνησης στο μέλλον.

Θέλουν να ξεμπερδεύουν με κάθε κύτταρο αντίστασης και οργάνωσης της πάλης της κοινωνίας. Θέλουν τον καθένα μόνο του, φοβισμένο, ευάλωτο στην κυβερνητική προπαγάνδα, παραδομένο στην παραίτηση και την απογοήτευση. Γιατί καθώς η κυβέρνηση σχεδιάζει να πλήξει τη δημόσια εκπαίδευση και να συρρικνώσει το δημόσιο σχολείο, το συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών το θεωρεί εμπόδιο και γι’ αυτό θέλει να το κτυπήσει. Δεν θέλουν ο κόσμος της εκπαίδευσης και οι αγωνίες του να βρουν διέξοδο στη συλλογική δράση των σωματείων και τον μαζικό αγώνα.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους μας να μην νομιμοποιήσουν, απέχοντας από τη φαρσοκωμωδία των “ηλεκτρονικών εκλογών” στα Υ. Σ, το έγκλημα σε βάρος των σωματείων μας! Να υπερασπιστούν τα σωματεία τους, την αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών, τη δημοκρατία.

Να υπερασπίσουν την παιδαγωγική τους και κοινωνική τους υπόσταση, αρνούμενοι την επιδίωξη “ψηφίζουμε από τον υπολογιστή, εκπαιδεύουμε από τον υπολογιστή”. Οι αιρετοί εκπρόσωποι στα Υπηρεσιακά Συμβούλια είναι οργανικά δεμένοι με τα πρωτοβάθμια σωματεία [αυτό διαφαίνεται και από το Π.Δ. 1/2003, ΦΕΚ 1/Α/3-1-2003].

Οι αιρετοί οφείλουν να ενημερώνουν, να λογοδοτούν και να εκφράζουν τον κλάδο και τα εκλεγμένα όργανά του και όχι να λειτουργούν ως παράγοντες. Όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, αν υπάρξουν συνάδελφοι που θα εκλεγούν από αυτή τη διαδικασία, θα είναι δοτοί και όχι αιρετοί. Το σωματείο σε καμία περίπτωση δεν θα τους αναγνωρίσει ως εκπροσώπους του κλάδου.

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κώστας Τζιούμης: «Κάνουμε δουλειά παντού, φροντίζουμε για τα χωριά μας»

Στην υπογραφή συμβάσεων νέων έργων για την Τ.Κ. Βαλτετσίου, προχώρησαν ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κώστας Τζιούμης και η ανάδοχος εργολάβος, κα. Βασιλική Δημοπούλου. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την εκτέλεση του έργου «Αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων Τ.Κ. Βαλτετσίου», με προϋπολογισμό 74.400 ευρώ, καθώς και του έργου "Ανάπλαση κεντρικής πλατείας Κοινότητας Βαλτετσίου", με προϋπολογισμό 120.000 ευρώ. Τα δύο έργα θα υλοποιηθούν με

Προμήθεια φρέσκου γάλακτος

Διακήρυξη ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την προμήθεια φρέσκου γάλακτος από τον Δήμο Τρίπολης. Διαβάστε τα σχετικά αρχεία, εδώ.

Η Rita Habermann εκθέτει στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας

Η γνωστή Γερμανίδα γλύπτρια έρχεται στην Ύδρα για μία...

Live – Βουλή: Σε εξέλιξη οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών για την πρόταση δυσπιστίας

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, αυτή την ώρα,...
Μετάβαση στο περιεχόμενο