Ηλεία: Θλιβερή πρωτιά και φέτος στις φωτιές

Μαΐου 06, 2021
Μετά τα περσινά απογοητευτικά στοιχεία για την Ηλεία, με την περιφερειακή ενότητα να κατατάσσεται πρώτη στις συλλήψεις για πρόκληση πυρκαγιάς από αμέλεια, με 21 περιστατικά, φέτος η χρονιά κυλά ακόμα χειρότερα με τις συλλήψεις από 1.1.2021 έως και σήμερα να φτάνουν τις 17, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Μέχρι τώρα, η υπηρεσία έχει προβεί σε πανελλαδικό επίπεδο σε 88 συλλήψεις, 86 αμέλειας και 2 για πρόθεση, η μία από τις δύο αφορά την πυρκαγιά της Άνδρου. Από τις 86 συλλήψεις αμέλειας, οι 17 είναι στην Ηλεία και ακολουθούν η Λακωνία με 13 και η Μεσσηνία με 8 συλλήψεις.

Στην διαχείριση των δασικών πυρκαγιών είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι μόνο όταν η κοινωνία είναι κατάλληλα ενημερωμένη και εκπαιδευμένη μπορεί να είναι μέρος της λύσης του προβλήματος και όχι μέρος του προβλήματος που είναι σήμερα. Πρέπει οι πολίτες να κατανοήσουν ότι από μια απερισκεψία θα θέσουν σε κίνδυνο τους συνανθρώπους τους και το πυροσβεστικό προσωπικό και όλο τον μηχανισμό που θα επιχειρήσει για τον έλεγχο του φαινομένου. Δεν μπορούμε άλλο να αγνοούμε στο πεδίο της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών την ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών.

Η κοινωνία πρέπει να γίνει σύμμαχος του μηχανισμού στον κίνδυνο. Η εικόνα αυτή είναι ανεπίτρεπτη αν αναλογιστεί κανείς την βαριά εμπειρία της Ηλείας στον κίνδυνο των δασικών πυρκαγιών. Η εμπειρία του 2007 είναι φανερό πως έχει μπει στην λήθη και όσο αδιαφορούμε να μετριάσουμε τον κίνδυνο ενώ γνωρίζουμε το αίτιο, τόσο οδηγούμαστε επιταχυνόμενα σε μια νέα τραγωδία.

H Επεξεργασία δεδομένων έγινε από τον Ηλία Τζηρίτη της WWF Ελλάς και το κείμενο ανήκει στον μετεωρολόγο Θοδωρή Κονδύλη.

Προσθήκη σχολίου

Εγγραφείτε και διαβάστε τις σημαντικότερες ειδήσεις

fb yt
insta twiter

logofootermedia