Αυγούστου 19, 2018

Ξεπέρασε και φέτος τις 160 συμμετοχές ο 9ος Επικούριος Δρόμος (pics)

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή αθλητών από όλη την Ελλάδα ολοκληρώθηκαν τα 28α ΦΙΓΑΛΕΙΑ στα Φιγαλικά Χωριά. Τη Κυριακή 12 Αυγούστου έγινε η αφή της Φιγαλικής φλόγας από το Ναό της Αθηνάς στην Αρχαία Φιγαλία παρουσία πλήθος κόσμου και επισκεπτών από τις γύρω περιοχές.

Την επόμενη μέρα 13 Αυγούστου στις 9 το πρωί πραγματοποιήθηκε ο 9ος Επικούριος Δρόμος με την παρουσία δεκάδων δρομέων (ξεπέρασαν τους 120 οι αγωνιζόμενοι με 160 συμμετοχές), από το Ναό του Επικούριου Απόλλωνα έως την Αρχαία Κρήνη της Αρχαίας Φιγαλίας, την πιο παλιά κρήνη σε όλη την Ελλάδα.

Οι συμμετοχές από Μεσσηνία, Ηλεία και Αρκαδία ήταν δεκάδες ενώ υπήρχαν όπως κάθε χρόνο και συμμετοχές ακόμα και από τη Νέα Φιγαλεία! Για την ιστορία συμμετείχαν δεκάδες σύλλογοι δρομέων από Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Κρήτη και Αττική

Ο Επικούριος Δρόμος είναι Αγώνας Δρόμου 14 χιλιόμετρων (από τον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα, στο Ιερό Κωτύλιο – έως την Αειφόρο Αρχαία Κρήνη, στην Αρχαία Φιγαλεία). Μετά την ολοκλήρωση του αγώνα δίπλα στην αρχαία κρήνη και κάτω από έναν πλάτανο 100 και πλέον ετών στήθηκε ένα μεγάλο εορταστικό τραπέζι για όλους τους αθλητές με τοπικά παραδοσιακά προϊόντα. Ταυτόχρονα έγιναν και οι βραβεύσεις όλων των νικητών με μετάλλια, κύπελλα και αναμνηστικούς επαίνους.

Την ίδια μέρα το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη συμμετοχή αθλητών αγώνες δρόμου ανά κατηγορία μεταξύ Περιβολίων και Αρχαίας Φιγαλίας στο Αθλητικό Κέντρο Περιβολίων Φιγαλείας και Αρχαίο Στάδιο Φιγαλίας ενώ πραγματοποιήθηκαν και αγώνες στίβου (σκυταλοδρομία, σφαιροβολία,κτλ) με τις συμμετοχές να είναι ικανοποιητικές.

Χορηγός προβολής των εκδηλώσεων ήταν για 5η συνεχόμενη χρονιά η ενημερωτική σελίδα της Νότιας Ορεινής Ηλείας, #ΦΙΓΑΛΕΙΑnews24 καθώς επίσης και το Πελοποννησιακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

»Από τα ΦΙΓΑΛΕΙΑ 2010, τα 20ά ΦΙΓΑΛΕΙΑ, αποφασίσαμε και εντάξαμε μια Αθλητική Εκδήλωση, πανελλήνιας ει δυνατόν απήχησης, ενός Αγώνα Δρόμου μεγάλης Απόστασης, από τον Ναό του Επικουρίου Απόλλωνα, που βρίσκεται στις Βάσσες, στο Κωτύλιο Όρος, το Ιερό των Φιγαλέων Βουνό, όπως λέει και ο Περίφημος Περιηγητής Παυσανίας, στα 1200 μέτρα υψόμετρο, με κατάληξη την Αρχαία Κρήνη της Φιγαλείας, την Αειφόρο Πηγή, μια και τρέχει το ζωοποιό Ύδωρ από τον 4ο Αιώνα, ο Αγώνας δε ονομάσθηκε«ΕΠΙΚΟΥΡΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ».

Σημειώνεται ότι την ίδια μέρα και μισή ώρα νωρίτερα, στα πλαίσια των ΦΙΓΑΛΕΙΩΝ, γίνεται μαζική πεζοπορία πολιτών ακολουθώντας την ίδια διαδρομή
Αυτό συμβολίζει και γίνεται σε ανάμνηση της επιστροφής των Αρχαίων Φιγαλέων από το Κωτύλιο, στην Πόλη, μετά την ίασή τους από τον Απόλλωνα από τον φοβερό λοιμό στον οποίον για τον λόγο αυτό έδωσαν το προσωνύμιο Επικούριος,

Οι Δρομείς του «ΕΠΙΚΟΥΡΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ» συμβολίζουν τους νέους Φιγαλείς, που σίγουρα έτρεξαν για να φέρουν το Μήνυμα «ΙΑΘΗΜΕΝ», φράση που αποτελεί και το επιφώνημα των αθλητών.

Επειδή, οι προϋποθέσεις- απόσταση – συνθήκες -Συμβολισμός- διαδρομή μεταξύ δύο Ιερών Παγκοσμίου Εμβέλειας Μνημείων και επί μεγάλου μέρους της Ιεράς Οδού των Φιγαλέων, υπάρχουν, εμείς δε είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλλουμε στην επιτυχία και καθιέρωσή του, ζητάμε τη βοήθειά σας για την προσέλκυση αθλητών, που θα τιμήσουν και θα τους τιμήσουμε με την εκδήλωσή μας.»

Διοργανωτές: Η Επιτροπή Επικουρείου Δρόμου, Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι των Φιγαλικών Χωριών, (Αρχαίας Φιγαλείας, Περιβολίων, Δραγωγίου, Καστρούγκαινας, Στομίου) σε συνεργασία με τις Δημοτικές Αρχές Ανδρίτσαινας & Φιγαλείας, την Διασωστική Εθελοντική Ομάδα Φιγαλείας, τους τοπικούς Φορείς και την Περιφερειακή Διοίκηση Ηλείας.

Χορηγός επικοινωνίας και προβολής των εκδηλώσεων είναι το #ΦΙΓΑΛΕΙΑnews24. 

Προσθήκη σχολίου

Make sure you enter the (*) required information where indicated.Basic HTML code is allowed.

Εγγραφείτε και διαβάστε τις σημαντικότερες ειδήσεις

fb yt
insta twiter

logofootermedia

© 2020 pna.gr. All Rights Reserved. Designed By hit-media.gr