Ιουλίου 02, 2018

Παρουσίαση Μονογραφίας '' ΚΟΙΜΗΣΗ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΖΟΥΡΤΣΑΣ ''

Παρουσιάστηκε η μονογραφία - βιβλίο, «ΚΟΙΜΗΣΗ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΖΟΥΡΤΣΑΣ (ΝΕΑΣ ΦΙΓΑΛΙΑΣ) ΗΛΕΙΑΣ - Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΝΑΟΥ» από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαίας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 25 Ιουνίου στην αίθουσα «Μεγάλων Ευεργετών της Εταιρείας των Φίλων του Λαού» στην Αθήνα, η εκδήλωση για την παρουσίαση της μονογραφίας: «ΚΟΙΜΗΣΗ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΖΟΥΡΤΣΑΣ (ΝΕΑΣ ΦΙΓΑΛΙΑΣ) ΗΛΕΙΑΣ - Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΝΑΟΥ». Τη μονογραφία συνέγραψαν η Δρ. Αναστασία Κουμούση, Αρχαιολόγος, Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας, και ο Νικόλαος Βασιλάκης, Αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας.

Στο βιβλίο παρουσιάζονται οι εργασίες αναστήλωσης και ανάδειξης του ναού, που πραγματοποιήθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας, καθώς και όλα τα νέα στοιχεία που προέκυψαν από την ανασκαφική έρευνα που διενεργήθηκε στο μνημείο. Τους συγγραφείς παρουσίασε η Δρ. Μαρία Πιπιλή, Αρχαιολόγος, Επίτιμος Διευθύντρια Κέντρου Ερεύνης Αρχαιότητος, της Ακαδημίας Αθηνών ενώ η Δρ. Αναστασία Κουμούση μίλησε για τα νέα αρχαιολογικά δεδομένα που προέκυψαν από τις εργασίες στο μνημείο.

Παρών στην εκδήλωση και ο ''χορηγός'' του έργου αποκατάστασης του μνημείου,σπουδαίος ιατρός Γεώργιος Δαίκος καθώς και ο αδελφός του Αθανάσιος,οι οποίοι καταχειροκροτήθηκαν κατά την είσοδό τους στην αίθουσα..Επίσης μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας Αττικής Γιώργος Καπλάνης, ο αντιπρόεδρος του ΔΣ του Δήμου Ζαχάρως-Φιγαλείας Χρήστος Βλάχος, η πρ Βουλευτής Αθηνών και δημοσιογράφος Φωτεινή Πιπιλή, η διευθύντρια του πολιτικού γραφείου της πρ Βουλευτή Ηλείας κα.Αυγερινοπούλου, η πρόεδρος της Τ.Κ Νέας Φιγαλείας Ολυμπία Κατσάμπουλα, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Επαρχίας Ολυμπίας Κωνσταντίνος Σμυρνής, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ολυμπίων Κώστας Βλάμης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Λυνιστιάνων Κώστας Μιχελής, εκπρόσωποι της Ιεράς Μητρόπολης Αθηνών κ.α

Στην ομιλία της η Δρ. Αναστασία Κουμούση, έκανε λόγο για ένα σπουδαίο θρησκευτικό μνημείο το οποίο στέκει σε εξαιρετική κατάσταση από το 1000μχ ενώ έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στις ανακαλύψεις που έκαναν οι αρχαιολόγοι μέσα στο χώρο της μονής αλλά και στα ταφικά μνημεία που αποκαλύφθηκαν εντός επίσης της μονής. Ευχαρίστησε δε, όσους όσους συνέβαλαν στο να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του μνημείου ενώ ζήτησε από τους αρμόδιους φορείς και τις αρχές την προβολή και αξιοποίησή του.

Για την προβολή και αξιοποίηση του μνημείου από τις αυτοδιοικητικές αρχές και τα αρμόδια υπουργεία έκανε λόγο στην ομιλία του και ο κ.Θάνος Χουλιάρας, ο οποίος ήταν από την πρώτη στιγμή έως και την ολοκλήρωση των εργασιών, ''επόπτης'' του έργου ώστε όλα να κυλούν ομαλά. Επίσης ζήτησε τον άμεσο σχεδιασμό από την Π.Δ.Ε πλάνου προβολής και αξιοποίησης του χώρου με σκοπό την τουριστική ανάπτυξη και της Νέας Φιγαλείας.

Για το σπουδαίο αυτό μνημείο μίλησε και ο κ.Κωντσαντίνος Σμυρνής, Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Επαρχίας Ολυμπίας, ο οποίος αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του χώρου για την ευρύτερη περιοχή της ορεινής Επαρχίας Ολυμπίας και το γεγονός πως πρέπει σε συνδυασμό με την Ι.Μ Σεπετού να γίνουν πόλος έλξης επισκεπτών, θρησκευτικού τουρισμού, από ολόκληρη την Ελλάδα.

Τέλος, στο πρόσωπο του κ.Γιώργου Δαίκου απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα από το Σύλλογο Νέων Φιγαλεών Αθηνών την παράδοση της οποίας έκανε η πρόεδρος κα Χρυσούλα Κάσσαρη ενώ εκ μέρους της Τοπικής Κοινότητας Νέας Φιγαλείας απονεμήθηκε ένας καμβάς που περιλαμβάνει απεικόνιση του Μοναστηριού της Ζούρτσας, κατά τη διάρκεια της δύσης, από την πρόεδρο της Τ.Κ Ολυμπία Κατσάμπουλα και τον Θάνο Χουλιάρα.

Kείμενο:
#ΦΙΓΑΛΕΙΑnews24

Photo:
FIRST MEDIA - Dimitris Zogokis

Προσθήκη σχολίου

Make sure you enter the (*) required information where indicated.Basic HTML code is allowed.

Εγγραφείτε και διαβάστε τις σημαντικότερες ειδήσεις

fb yt
insta twiter

logofootermedia

© 2020 pna.gr. All Rights Reserved. Designed By hit-media.gr