Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την ιστορία του Θωρηκτού Αβέρωφ στη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας

Πετυχημένη από κάθε άποψη θεωρείται η εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών Ναυτικού Νομού Ηλείας σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο Ανδρίτσαινας και έλαβε χώρα στο λίκνο του πολιτισμού την Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας με θέμα την ιστορία του Θωρηκτού Αβέρωφ από την κατασκευή του έως τις μέρες μας.

Πιο συγκεκριμένα η εκδήλωση, είχε ως θέμα την ιστορία και τους αγώνες του Θωρηκτού Αβέρωφ, του πολεμικού πλοίου σήμα κατατεθέν της Ελλάδος εδώ και δεκαετίες. Σε αυτήν παρουσιάστηκε το πλοίο αλλά και οι νικηφόροι αγώνες που έδωσε για την ελευθερία της χώρας μας στους Βαλκανικούς Πολέμους όπως επίσης και στους Α’κ Β’ Παγκόσμιους Πολέμους. Ακόμα διαβάστηκαν αποσπάσματα από ημερολόγια αξιωματικών του πλοίου ενώ οι δάσκαλοι του σχολείου είχαν ετοιμάσει και ένα μικρό βίντεο αφιέρωμα με φωτογραφίες στο Γεώργιος Αβέρωφ που καθήλωσε τους μαθητές. Μετά το πέρας της ομιλίας του Αντιπλοίαρχου Ε.Α του Πολεμικού Ναυτικού και κεντρικού ομιλητή Άγγελου Μυλωνά οι μαθητές ‘βομβάρδισαν’ τους αξιωματικούς με πολλές και πολύ ενδιαφέρουσες ερωτήσεις σχετικά με το Θωρηκτό Αβέρωφ ενώ ο κ.Μυλωνάς έλυσε κάθε απορία τους και κέρδισε το πιο θερμό χειροκρότημα. Σε γενικά πλαίσια αυτό ήταν το πρώτο μέρος της εκδήλωσης αυτής.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης το λόγο πήρε ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου (Λιμένας Κατακόλου)κ. Σάκης Αντωνόπουλος ο οποίος έκανε μια σύντομη παρουσίαση ενός από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα τουριστικά λιμάνια της χώρας ενώ οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και σχετικό βίντεο με την ψηφιακή παρουσίαση του Λιμανιού. Παρουσίασε επίσης την ίδρυση αλλά και την ιστορία του Λιμένα του Κατακόλου, την σημερινή του αξία για την Πελοπόννησο και όχι μόνο αλλά και την προσέγγιση του από τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια του κόσμου. Οι ερωτήσεις των μαθητών εδώ, αφορούσαν το μέγεθος των πλοίων καθώς και το πλήθος των επιβατών σε αυτά.

Στο τρίτο μέρος αυτής, δόθηκε η δυνατότητα στους μαθητές του γυμνάσιου και του λυκείου να ενημερωθούν σχετικά με την επαγγελματική καριέρα στο Πολεμικό και το Εμπορικό Ναυτικό από τον πλέον έμπειρο και με 40 χρόνια υπηρεσίας στις θάλασσες Πλοίαρχο Ε.Ν κ. Διονύσιο Πανταζόπουλο. Αναλύθηκε η σύγχρονη ναυτιλία, η καριέρα στο πλοίο, οι μισθοί καθώς και τα είδη των πλοίων. Έπειτα οι μαθητές έθεσαν ερωτήσεις τις οποίες και ο Καπετάνιος απάντησε με ευχαρίστηση.

Την εκδήλωση άνοιξαν με σύντομους χαιρετισμούς ο Πρόεδρος του ΔΣ της Δ.Ι.Β.Α κος Γιώργος Βλασσόπουλος, ο οποίος εξέφρασε και τους χαιρετισμούς του Υφυπουργού Παιδείας κ Μπαξεβανάκη για την πραγματοποίηση της, η Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Ανδρίτσαινας κα Βασιλική Συριοπούλου, ο πρόεδρος της Ε.Α.Α.Ν Ηλείας κος Ζώης Υφαντής ενώ κεντρικός συντονιστής ήταν ο Συντάκτης του #ΦΙΓΑΛΕΙΑnews24 Θάνος Χουλιάρας. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον Αντιπλοίαρχο Ε.Α Αναστάσιο Αράπογλου ΠΝ σε μια σύντομη ομιλία που αφορούσε τη σταδιοδρομία στο Πολεμικό Ναυτικό.

Πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία και συνεργασία του Δημοτικού Σχολείου Ανδρίτσαινας και της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Ναυτικού Νομού Ηλείας. Συμμετείχαν 4 σχολικές μονάδες της Επαρχίας Ολυμπίας, το Δημοτικό Σχολείο Ανδρίτσαινας, το Δημοτικό Σχολείο Λεύκης, το Γυμνάσιο Ανδρίτσαινας και το Λύκειο Ανδρίτσαινας.
Η εκδήλωση είχε πολλαπλά οφέλη για τη μαθητική κοινότητα και τους μαθητές των ορεινών αυτών σχολείων, καθώς εκτός ότι δόθηκε η δυνατότητα σε δεκάδες μαθητές να επισκεφθούν το χώρο μιας εκ των ιστορικότερων βιβλιοθηκών της χώρας, είχαν τη ευκαιρία να μάθουν για την ιστορία του πιο ιστορικού εν ενεργεία Πολεμικού Πλοίου μετά και την σπουδαία διεθνή διάκριση (“Ship of the Year Award 2017” by 14th Annual Lloyd’s List Greek Shipping Awards Ceremony and Gala Dinner) από την δωρεά του στο Ελληνικό Κράτος έως και σήμερα, καθώς επίσης και να δουν σε οθόνη πως είναι το πλοίο εσωτερικά και εξωτερικά. Επίσης, δόθηκε η δυνατότητα μετά από πρωτοβουλία της ΕΑΑΝ να έρθουν σε επαφή μαθητές που επιθυμούν να ακολουθήσουν στο μέλλον τον ναυτικό κλάδο και τη ναυτιλία με το Εμπορικό Ναυτικό αφού την εκδήλωση τίμησε με τη παρουσία του και αξιωματικός ΕΑ του ΕμπΝαυτ με σκοπό να ενημερώσει τους μαθητές για οποιαδήποτε απορία είχαν.

Την εκδήλωση στήριξαν, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηλείας, Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηλείας, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πύργου, η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας καθώς και το #ΦΙΓΑΛΕΙΑnews24. Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο χώρο της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη και της Διοίκησης του Πλωτού Ναυτικού Μουσείου ”Θωρηκτό Γ. Αβέρωφ”.

Περίπου 120 άτομα παιδιά και ενήλικες παραβρέθηκαν στο χώρο της βιβλιοθήκης ενώ μεταξύ άλλων τίμησαν την εκδήλωση οι:

ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ Ε.Α.Α.Ν
Αντιπλοίαρχος Ε.Α Π.Ν Ζώης Υφαντής
Αντιπλοίαρχος Ε.Α Π.Ν Αναστάσιος Αράπογλου
Αντιπλοίαρχος Ε.Α Π.Ν Άγγελος Μυλωνάς
Ανθυποπλοίαρχος Ε.Α Π.Ν Βλάσσης Μπεντεβής
Πλοίαρχος Ε.Α ΕμπΝαυτ Διονύσιος Πανταζόπουλος

ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΥΡΓΟΥ
Σάκης Αντωνόπουλος Αντιπρόεδρος Δ.Λ.Τ.Πυργου

ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ
Βλασσόπουλος Γεώργιος Πρόεδρος ΔΣ
Βλαχούση Αντωνία Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης

ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΗΛΕΙΑΣ
Τίτα Τερζή Υπέυθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων

ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ
Διοικητής Α.Τ Ανδρίτσαινας Αναστασόπουλος Κώστας

ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
Ο Ιερέας της Ανδρίτσαινας π.Αλέξιος Καρακατσιάνης

ενώ το παρών έδωσαν οι Διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων Ανδρίτσαινας και Λεύκης, του Γυμνασίου και του Λυκείου Ανδρίτσαινας καθώς και η Προισταμένη του Νηπιαγωγείου Ανδρίτσαινας. Η ΕΑΑΝ Ηλείας ευχαριστεί θερμά τη διοίκηση του Πολεμικού Μουσείου ‘Θωρηκτό Αβέρωφ’ για την αποστολή ενημερωτικού υλικού καθώς και τα Δημοτικά Σχολεία Ανδρίτσαινας και Λεύκης(Αμυγδαλιών) όπως επίσης και το Σύλλογο Γονέων Δημοτικού Ανδρίτσαινας και Σύλλογο Γυναικών Ανδρίτσαινας για το μπουφέ που είχαν ετοιμάσει για τους αξιωματικούς και τους δασκάλους με παραδοσιακά τοπικά γλυκά παρασκευασμένα από γυναίκες της Ανδρίτσαινας.

Κείμενο και Φωτογραφίες: Θάνος Χουλιάρας

{gallery}andritsena{/gallery}

- Advertisment -hit-media.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Προμήθεια φρέσκου γάλακτος

Διακήρυξη ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την προμήθεια φρέσκου γάλακτος από τον Δήμο Τρίπολης. Διαβάστε τα σχετικά αρχεία, εδώ.

Η Rita Habermann εκθέτει στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας

Η γνωστή Γερμανίδα γλύπτρια έρχεται στην Ύδρα για μία...

Live – Βουλή: Σε εξέλιξη οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών για την πρόταση δυσπιστίας

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, αυτή την ώρα,...

Η Ολυμπιακή φλόγα στην Πελοπόννησο – Πρόγραμμα λαμπαδηδρομίας

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, στην Ελλάδα, εν’...
Μετάβαση στο περιεχόμενο